Hur du kan minska risken för hjärtinfarkt och stroke
Även om den siffran kanske inte verkar särskilt hög, är det en procentsats värd att tänka på om vi betraktar den som en av de variabler som vi faktiskt har kontroll över. Om vi ser över vår kost och förbättrar vår livsstil kan vi minska risken för hjärtinfarkt och stroke, som skördar många liv runt om i världen varje år. Varför inte ge det en chans?
Kostråd som bidrar till att minska risken för hjärtinfarkt och stroke
Även om det är sant att många av dessa sjukdomar har en genetisk komponent är det värt att ha i åtanke att det även ligger i våra händer att förhindra dem. Både hjärtinfarkt och stroke är vanligtvis bland de främsta dödsorsakerna hos både män och kvinnor. Och ett annat faktum att tänka på är att denna risk har ökat hos just kvinnor under de senaste åren.
Fallen av stroke fortsätter att öka och inte bara på grund av att befolkningen i allmänhet bli äldre, utan även på grund av dåliga kostvanor, stress och en stillasittande livsstil. Ett annat faktum som understryker betydelsen av studien som publicerats i tidskriften “American Journal of Clinical Nutrition” är att vi ofta väntar tills vi är 50 år innan vi börjar förbättra vår livsstil och våra vanor.
Det är i denna ålder som hjärtproblem, högt kolesterol och högt blodtryck börjar visa sig. Men varför inte börja ta hand om hälsan innan dess? Är det inte bättre att förebygga problem från början och därmed undvika vissa problem i framtiden?
Utan tvekan är det värt alla ansträngningar att vara medveten om dessa sjukdomar och att redan idag börja göra små förändringar i kost och livsstil, och på så sätt må bättre oavsett ålder.
Ta del av dessa sätt att förbättra din kost.
1. Låt oss glömma salt och fett
Majoriteten av traditionella dieter innefattar i allmänhet höga halter av fett och salt. Det spelar ingen roll om vi är i Europa eller i Amerika; under de senaste åren har vi förlorat alla de sunda sedvänjor som tidigare kännetecknade oss. Kanske beror det på vår livsstil, vårt arbete, att vi alltid har bråttom…
Det resulterar i att vi köper färdigrätter i mataffären eftersom vi inte har tid att göra hemlagad mat. Eller är det möjligt att stilen på din matlagning, den som du är van vid från barndomen, är mycket rik på rött kött, stekt mat eller andra livsmedel med hög kalorihalt som ger dig fler problem än fördelar?
Ändra ditt sätt att äta; undvik fett och salt med start i dag.
2. Säg ja till röda grönsaker
Det finns ett antal grönsaker som är underbara när du vill minska risken för hjärtinfarkt och stroke. Vill du ha ett exempel som alltid bör vara en del av din kost? Tomat. Det bidrar till att förhindra många av dessa sjukdomar tack vare dess lykopen, som är känt för att minska risken för blodproppar. Och ett intressant faktum är att tomatsås har en högre halt lykopen än färska tomater eftersom detta pigment frigörs mycket bättre under tillagningen.
3. Byt ut vitt mjöl mot fullkornsmjöl
Detta är en primär faktor för att minska risken för hjärtinfarkt och stroke. Från och med denna dag bör du försöka ersätta vitt bröd med råg- eller havrebröd som alltid ger fullkorn. Du bör också äta fullkornsris och fullkornspasta eftersom dessa bidrar till att minska kolesterol, samt hjälper dig att undvika sockertoppar och att kontrollera din aptit.
4. Säg ja till jordgubbar och äpplen
Vad sägs om till exempel ett grönt äpple till frukost? Och till lunch kan du bereda en läcker sallad med spenat, jordgubbar och nötter. Utsökt! Du ska veta att äpplen är rika på fytonäringsämnen som är idealiska för att bekämpa hjärtsjukdomar, och samtidigt är de perfekta för att minska LDL – det så kallade dåliga kolesterolet.
Och vad kan vi säga om jordgubbar… Visste du att de är rika på kalium, fytonäringsämnen och C-vitamin? Detta är en perfekt kombination för att bekämpa risken för stroke. Tveka inte att äta en skål med 6 färska och rena jordgubbar, men kom ihåg: tillsätt inte socker!
5. En halv sked kanel varje dag
Bara 15 gram och du tar hand om din hälsa samt minskar risken för hjärtinfarkt och stroke. Här är anledningarna till att kanel är så nyttig:
- Den sänker blodsockernivån.
- Den hjälper till att sänka nivåerna av LDL-kolesterol och triglycerider.
- Den hjälper till att förhindra uppkomsten av blodproppar.
- Den minskar spänningar.
- Den hjälper oss att gå ner i vikt.
6. Fet fisk två gånger i veckan
Enligt statistik från studien i American Journal of Clinical Nutrition förebygger människor som äter fet fisk minst två gånger i veckan uppkomsten av hjärtinfarkt och stroke i mycket hög grad. De är rika på proteiner och, framförallt, omega-3 – en mycket nyttig olja som kan hjälpa till att förhindra uppkomsten av blodproppar. Kom ihåg att inkludera detta i din kost och därigenom ta hand om din hälsa.
Ta till vara på dessa tips för att minska risken för hjärtinfarkt och stroke – de kan rädda ditt liv.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades. (2014). El CIBEROBN descubre una nueva vía de prevención del ictus combinando genética, epigenética y dieta mediterránea. http://www.isciii.es/ISCIII/es/contenidos/fd-el-instituto/fd-comunicacion/fd-noticias/CIBERobn-NP-nueva-via-prevencion-ICTUS.shtml
- Harvard Health Publishing. 7 things you can do to prevent a stroke. https://www.health.harvard.edu/womens-health/8-things-you-can-do-to-prevent-a-stroke
- Harvard Health Publishing. Potassium-rich foods linked to lower stroke risk. https://www.health.harvard.edu/heart-health/potassium-rich-foods-linked-to-lower-stroke-risk-
- NCBI. (2012). How Can Diet Influence the Risk of Stroke? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3369476/
- Helsing, E. (1995). Traditional diets and disease patterns of the Mediterranean, circa 1960. The American journal of clinical nutrition, 61(6), 1329S-1337S. https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/61/6/1329S/4651213
- Hooper, L., Martin, N., Abdelhamid, A., & Smith, G. D. (2015). Reduction in saturated fat intake for cardiovascular disease. Cochrane database of systematic reviews, (6). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26068959
- Martínez-Vila, E., & Irimia, P. (2000). Factores de riesgo del ictus. In Anales del sistema sanitario de Navarra (Vol. 23, pp. 25-31).
- Cruz Bojórquez, R. M., González Gallego, J., & Sánchez Collado, P. (2013). Propiedades funcionales y beneficios para la salud del licopeno. Nutrición Hospitalaria, 28(1), 6-15. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S0212-16112013000100002&script=sci_arttext&tlng=pt
- mayoclic.org. (n.d.). Descubre por qué los cereales integrales son mejores que los cereales refinados y cómo añadir más a tu alimentación. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/whole-grains/art-20047826?p=1
- Munro, P. H. O. E. B. E. (1985). Fitonutriente: una nueva fuente de alimento. CIID informa, v. 13, no. 4. https://idl-bnc-idrc.dspacedirect.org/bitstream/handle/10625/24050/110918.pdf?sequence=1
- Gruenwald, J., Freder, J., & Armbruester, N. (2010). Cinnamon and health. Critical reviews in food science and nutrition, 50(9), 822-834. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20924865
- de Berrazueta, J. M. G., & De Berrazueta, J. R. (2007). Consumo de pescado, omega-3 y factores de riesgo cardiovascular. Revista Med, 15(2), 218-224. https://www.redalyc.org/pdf/910/91015209.pdf