Humant papillomvirus och sex: hur funkar det?

Trots att det är ganska vanligt så kan humant papillomvirus (HPV) leda till mycket stress och misstro hos par. Det är därför det är viktigt att lära sig mer om detta tillstånd, så att man kan ha en öppen konversation om det.
Humant papillomvirus och sex: hur funkar det?
Sergio Alonso Castrillejo

Granskad och godkänd av apotekaren Sergio Alonso Castrillejo.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Humant papillomvirus, eller HPV, är en sjukdom som kan överföras vid sex. Den är för det mesta harmlös men kan leda till problem i relationen. Det är av denna anledning som dess känslomässiga påverkan kan vara värre än den fysiska.

HPV är den vanligaste sexuellt överförbara sjukdomenFolk kommer i kontakt med den genom konventionellt sex samt via oral- och analsex.

Kvinnor tenderar att drabbas mest av mänskligt papillomvirus. Män kan också bära på det, men risken är högre att de inte är medvetna om det. 50% av alla män har viruset utan att vara medvetna om det enligt siffror från USA:s center för smittokontroll.

Riskerna med humant papillomvirus (HPV)

De flesta stammar av HPV är asymptomatiska och försvinner på egen hand. De orsakar sällan allvarliga hälsoproblem, men 14 av de fler än 100 typerna orsakar faktiskt cancer.

Humant papillomvirus och sex

HPV är ett väldigt vanligt virus bland människor och har i de flesta fall inga negativa fysiska symptom.

Det finns två typer av HPV som orsakar 70% av alla fall av livmoderhalscancer. De kan även leda till precancerösa lesioner på livmoderhalsen enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Även om livmoderhalscancer är en av de främsta komplikationerna av HPV så kan viruset även orsaka andra typer av cancer.

Detta kan inkludera cancer i ändtarmen, munnen och halsen om de kommer i kontakt med infekterade genitalier.

Det har faktiskt skett en ökning i mun- och halscancer hos den manliga befolkningen i koppling till HPV. Det finns även en risk för att utveckla penis- eller analcancer hos män, även om det är sällsynt.

HPV-infektioner med låg risk kan orsaka genitala vårtor, både hos män och kvinnor. De orsakar vanligtvis inte smärta och utgör inte ett allvarligt problem.

Hantering av HPV i relationen

HPV kan finnas hos alla sexuellt aktiva personer. Även om man inte uppvisar några symptom så är det en god idé att periodvis kontrollera att man inte är drabbad.

Om en person bär på viruset så är det troligt att dennes partner också har det. Om du befinner dig i denna situation så bör du ha en uppriktig diskussion med din partner eller dina partners.

Par pratar över en kaffe

Försök att ha en ärlig konversation med din partner så att ni kan skilja på fakta och myter om HPV.

Du måste ha bra information om detta tillstånd för att kunna diskutera det med din partner. Du ska berätta för personen att du bär på en sexuellt överförbar sjukdom och att personen också kan vara drabbad.

Av naturliga skäl kan misstro, misstankar och ilska bli aktuellt.

Kom ihåg att kunskap är makt, så ett av de bästa sätten att ta tag i detta problem är att erbjuda information som kan hjälpa personen att förstå. Detta inkluderar orsaker såväl som konsekvenser.

Det kan även vara så att en person med HPV känner sig stigmatiserad, ängslig och stressad. Men kom ihåg hur vanlig smittan är och hur enkelt det är att drabbas.

Den orsakar heller inte allvarliga problem i de flesta fallen. Detta kan hjälpa er att acceptera situationen lättare.

Vad du bör säga till din partner

Om du nyligen upptäckt att du drabbats av HPV ska du nämna följande till din partner:

  • 80% av alla vuxna drabbas av HPV någon gång i livet.
  • I de flesta fallen visar sig inte symptomen direkt.
  • De flesta av stammarna utgör inte någon risk.
  • Det finns inget sätt att veta huruvida man drabbats av viruset nyligen eller för länge sedan.
  • Om du ofta har sexuellt umgänge med din partner så har båda troligen viruset.
  • Det finns ingen behandling för HPV. Kroppens immunförsvar eliminerar det över tid.
  • HPV kan ta månader eller år att försvinna.

Om man drabbats av humant papillomvirus, kan man fortfarande ha sex?

Använd alltid skydd

Att ha sex med tillräckligt skydd är alltid den bästa förebyggande åtgärden.

Som med alla fall av sexuellt överförbara infektioner är det bäst att undvika sex fram tills att viruset är under kontroll.

Om din läkare bekräftar att virusstammen inte är aggressiv så kan du ha sex med skydd för att inte infektera din partner. Det är dock som sagt bäst att avstå.

Tala med din läkare för att få råd. Du måste tänka på att varje fall skiljer sig beroende på virusets stam och vilket området av kroppen som infekterats.

Om du ska ha sex med en ny partner måste du berätta för personen om smittan. Om ni går med på att ha sex efter det ska du alltid använda kondom och undvika oskyddat oralsex.

Förebyggande

Humant papillomvirus är väldigt vanligt. Därför kan kännedom om dess risker hjälpa dig att minska risken att drabbas.

Några av åtgärderna man kan ta är:

  • Vaccin hjälper till att skydda män och kvinnor. Läkare administrerar dem vanligtvis i tre doser inom sex månader.
  • Använd kondom och latexskydd för oralsex.
  • Undvik att ha oskyddat sex.
  • Bibehåll god hygien runt genitalierna.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Social and psychological impact of HPV testing in cervical screening: a qualitative study
    K McCaffery, J Waller, J Nazroo, and J Wardle. School of Public Health, Edward Ford Building (A27), University of Sydney, Australia. Department of Epidemiology and Public Health, London, England.
  • Human papillomavirus (HPV). World Health Organization. https://www.who.int/immunization/diseases/hpv/en/
  • Sixteen, Going on HPV 16
  • HPV, oral sex, oral cancer, anal cancer, other cancer, fingers, sex toys. Mark Borigini M.D.Pscology Today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/overcoming-pain/201711/sixteen-going-hpv-16
  • Psychological Impact of Primary Screening (PIPS) for HPV: a protocol for a cross-sectional evaluation within the NHS cervical screening programme. Emily McBride, Laura Marlow, Alice S Forster, Sue Moss, Jonathan Myles, Henry Kitchener, Julietta Patnick, Jo Waller. Epidemiology and Public Health, Health Behaviour Research Centre, University College London, London, UK, Wolfson Institute of Preventive Medicine, Queen Mary University of London, London, UK. https://bmjopen.bmj.com/content/6/12/e014356
  • Virus del papiloma humano genital. La realidad. Centro de Control y Prevención de Enfermedades. https://npin.cdc.gov/stdawareness/the-facts/spanish/04_genital_hpv_sp.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.