Hudförändringar under graviditeten

Hormonella förändringar som uppstår under graviditeten leder ofta till hudförändringar. Även om de flesta är godartade är det viktigt att vara särskilt vaksam under denna period. Läs mer i den här artikeln!
Hudförändringar under graviditeten

Senaste uppdateringen: 12 februari, 2021

Hudförändringar under graviditeten är ett resultat av förändringar i hormonell aktivitet och blodcirkulation. Gravida kvinnors största oro är ofta uppkomsten av bristningar. Men utöver detta kan även fläckar, förändringar i hudton, akne och andra hudproblem uppstå.

Enligt en studie publicerad i Journal of the American Academy of Dermatology är dessa förändringar normala och ger inte upphov till några risker, varken hos mamman eller fostret. Vad estetik beträffar kan detta dock vara mycket viktigt för många människor, och faktum är att en del vänder sig till hudläkare på grund av dessa. I den här ska vi berätta mer om dessa förändringar.

Varför inträffar hudförändringar under graviditeten?

Moderkakan fungerar som ett hormonellt organ och orsakar ökad aktivitet i binjuren såväl som hypofysen. Förutom funktionen hos fostrets endokrina körtlar så framkallar moderkakan en ökning av kortikosteroider, accelererad metabolism och en ökning av både progesteron- och östrogennivåerna. Dessa hormoner är orsaken till förändringar i huden under graviditeten.

Du kanske också är intresserad av: Paracetamol under graviditeten – är det säkert?

Hudförändringar under graviditeten

De vanligaste hudförändringarna under graviditeten är godartade och utgör inga risker utöver estetiska förändringar. Men som en artikel publicerad i American Family Physician förklarar bör man vara extra vaksam om det redan finns existerande hudsjukdomar, eller specifika graviditetsdermatoser, som kan innebära en större risk.

Med tanke på ovanstående är det bäst att konsultera en läkare eller hudläkare vid hudavvikelser. Låt oss ta en närmre titt på några vanliga förändringar under graviditeten.

Bristningar

De flesta bristningar förekommer på magen. Man märker dem mest under graviditetens sista trimester. De kan också förekomma på brösten, höfterna och skinkorna. Dessa bristningar uppträder oftast när graviditetens fortskridande gör att vikten ökar.

Bristningarna kan se lite rosa eller lila ut. Efter förlossningen börjar de flesta att blekna och kommer med tiden inte att vara lika synliga. I vissa fall försvinner de dock inte helt. Av denna anledning är det viktigt att antingen förebygga eller behandla dem snabbt.

Hur bristningarna ser ut beror på typen av hud, hudens elasticitet samt familjehistoria. Saker man kan göra för att minska risken för att utveckla hudbristningar inkluderar följande:

Gravid kvinna med linea nigra på magen.
Hormonella förändringar kan leda till att olika hudförändringar uppträder under graviditeten.

Hudflikar eller fibrom

Hudflikar är mjuka fibrom som kan variera i färg från hudfärg till brun. Vanligtvis förekommer dessa korta eller långa papler i nacken, armhålorna eller under brösten. Det är vanligt att man börjar se dem runt den andra trimestern, och en stor andel försvinner sedan ofta under puerperium.

Hudförändringar under graviditeten: hyperpigmentering

Hyperpigmentering är vanligare hos kvinnor med mörk hud och mörkt hår. Linea negra (mörk linje) kan uppstå som en vertikal linje under och/eller över naveln (från pubic symphysis till några centimeter ovanför naveln). Periumbilikalområdet, den yttre delen av könsorganet och bröstvårtorna kan även de visa upp mer intensiv pigmentering under graviditeten.

Från och med den femte månaden uppträder en förstoring av området kring bröstvårtorna. Man kan även lägga märkte till bruna eller gulaktiga fläckar på pannan, kinderna, näsan eller överläppen. Detta kallas för graviditetsmask eller melasma.

För att förhindra dessa pigmentförändringar rekommenderar vi att du undviker att utsätta dig för solljus under längre perioder, använd solskydd med hög skyddsfaktor (50 SPF), en hatt och kläder som skyddar din hud. Under månaderna efter förlossningen kan dessa hudfläckar blekna och förbättras, men vissa kvinnor har fortfarande kvar små fräknar efteråt.

Alla dessa förändringar i pigmentering är ett resultat av den hormonella förändring som sker under graviditeten. Detta stimulerar produktionen av melanin under en kort tid, vilket ger håret, huden och ögonen färg.

I en studie publicerad i International Journal of Dermatology var pigmentförändringar den mest uppenbara förändringen hos de gravida patienter. Vissa kvinnor kan också lägga märke till att leverfläckar ökar i storlek, antal och även aktivitet. De tenderar att bli mörkare och större. Om de börjar blöda rekommenderar vi att du går till en hudläkare så snart som möjligt.

Kvinna med hudfläckar i ansiktet.
För att minska hudfläckar under graviditeten är det viktigt att utöka de åtgärder du använder för att skydda dig mot solen.

Kärlförändringar

Under graviditeten ökar blodvolymen, vilket kan göra att vaskulär dilatation uppstår, kapillärpermeabilitet ökar och nya blodkärl uppstår. Dessa förändringar i cirkulationen kan orsaka en uppkomst av ödem i extremiteterna, åderbråck, palmarerytem och spindelvener eller telangiektasi.

För att minska dessa symtom rekommenderar vi följande:

De flesta av dessa förändringar i huden försvinner efter mellan cirka 6 månader till ett år efter förlossningen. Om de håller sig kvar längre kan du behandla dem med hjälp av rekommendationer från din hudläkare.

Akne

Detta tillstånd är vanligt under graviditeten eftersom talgkörtlarna i huden stimuleras och ökar sin talgproduktion. Detta kan inträffa under alla trimestrar och kan vara mild, måttlig eller svår.

Cutis marmorata

Detta är en blåaktig fläckig missfärgning av huden som kan uppstå under graviditeten. Det uppstår främst på benen under exponering för kyla. Det försvinner vanligtvis under purperium, men gör det inte det, bör du träffa en hudläkare för att utesluta andra orsaker.

Ljusare skinn

Under graviditeten ser huden ofta ljusare ut. Detta beror på två huvudfaktorer. För det första stimuleringen av talgkörtlarna, och den därmed ökade talgproduktionen. För det andra så ökar också blodflödet i epitelvävnaden, vilket orsakar mer syresättning i hudcellerna.

Att ta hand om din hud under graviditeten är viktigt

Även om de flesta hudförändringarna anses vara normala under graviditeten är det viktigt att ha en vårdrutin som inkluderar användning av specialprodukter. Lyckligtvis finns det många tillgängliga behandlingar som kan skydda din hud under graviditeten. Det är också alltid en bra ide att besöka en hudläkare om du har frågor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.