Hemmagjorda krämer för att bleka hudfläckar

Utöver att användas mycket för att få fint hår med bra lyster kan vi även använda kamomill som en tonic för att ge huden lyster.
Hemmagjorda krämer för att bleka hudfläckar

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vår hud kommer alltid utsättas för skadliga saker i vår miljö – yttre faktorer som med tiden påverkar huden och bidrar till uppkomsten av ojämnheter, rynkor och framförallt hudfläckar. D essa fläckar uppkommer på grund av åldern, speciellt hos kvinnor över 55 år, fastän hudfläckar även kan uppkomma p.g.a. akne och andra hudproblem. Läs vidare om tips för att bleka hudfläckar!

Det är alltid bra att försöka undvika saker som innehåller kemikalier, eller i alla fall hålla sig till de som innehåller minst, för att huden ska hålla sig frisk. D ärför kommer vi idag att ge dig tips på huskurer du kan använda för att bleka hudfläckar.

Huskurer för att bleka hudfläckar

Pulvermjölk och syresatt vatten

Du behöver bara lägga till ett par matskedar pulvermjölk i en behållare, för att sedan lägga till ett par droppar syresatt vatten, en med glycerol och en med citronjuice. När en kräm har formats applicerar du detta på kvällarna och sedan tvättar du av det med tvål på morgonen.

Aloe vera

Aloe för hudvård

Skär av några stjälkar aloe vera och öppna dem sedan för att ta fram fruktköttet. Därefter blandar du detta med lite vatten om det behövs. Applicera detta på ansiktet för att bleka hudfläckar och låt det sitta i 10-15 minuter innan du sköljer av med kallt vatten.

Citron och havre

Du behöver en matsked citronsaft, en kopp havre och en tomat. Blanda allt i en mixer tills det blir en massa. Applicera detta på ditt ansikte för att bleka hudfläckar. Låt det sedan sitta i 15 minuter. Ta bort det med hjälp av en våt bomullstuss eller en våt handduk. Det rekommenderas att du applicerar detta innan du går och lägger dig.

Yoghurt

Yoghurt mot hudfläckar

Yoghurt är inte bara bra, utan till och med varmt rekommenderat. Den fungerar även som en allmän kräm för huden, utöver att bleka hudfläckar. Du bör applicera den över hela ditt ansikte och din hals varje kväll i två veckor för att bleka hudfläckar.

Kamomill

Ett avkok på kamomill kan hjälpa dig att bleka hudfläckar ifall du använder det som en tonic eller ett sammandragande medel. Doppa en bomullstuss i ett kallt avkok och applicera på ditt ansikte.

Papaya, morötter och honung

Uppskuren papaya

Papaya är en perfekt frukt för att mjukgöra huden och göra den finare, samt bleka hudfläckar. Gör en puré med papaya och lägg till en riven, kokt morot. Lägg därefter till en matsked honung. Applicera krämen på ditt ansikte och låt sitta i 30 minuter för att bleka hudfläckar.

Kamomill och honung

Tillred ett avkok på kamomill och lägg därefter till honung. Denna gång behöver du bara applicera blandningen på huden. Låt den sitta i ca 15 minuter.

Citron

Citron och lime mot hudfläckar

Du bör tänka på att citron kan göra huden mycket känslig för solen, och därför bör du endast applicera den på kvällen. Applicera ett par droppar citron med en bomullstuss.

Syresatt vatten

Doppa en bomullstuss i syresatt vatten, som du sedan applicerar där du vill bleka hudfläckar. Du bör göra detta regelbundet för att se resultat.

Persilja

Dryck med persilja

Ta persilja och mal den i små bitar. Doppa en bomullstuss i juicen som uppstår. Du applicerar sedan denna på ansiktet för att bleka hudfläckar. Du kommer snart se att du får bra resultat.

Morötter

Du behöver en morot, en halv gurka och en kvist persilja. Skär dessa i småbitar och kör dem i mixern tills du får en massa. Du kan även lägga till några droppar olivolja.

Lägg sedan denna massa i kylen. Ta fram den efter en stund och applicera på ansiktet. Låt sitta i 15 minuter och skölj sedan av med kallt vatten. Gör detta minst tre gånger per vecka.

Mjölksyra

Mjölksyra kan hjälpa dig att bleka hudfläckar, och den kommer inte att irritera huden. Surmjölk och liknande innehåller mjölksyra. Ta en bomullstuss och applicera denna på ditt ansikte för att bleka hudfläckar.

Tänk på

Det finns många fläckar på huden som kan vara riktigt rejäla och många gånger kan det vara svårt att avhjälpa detta med endast en kräm. Ifall du vill bleka kraftiga hudfläckar kan du behöva uppsöka en dermatolog.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Conti, P. (2008). El poder curativo del Aloe vera. Pluma y Papel Edciones.
  • Khosravan, S., Alami, A., Mohammadzadeh-Moghadam, H., & Ramezani, V. (2017). The Effect of Topical Use of Petroselinum Crispum (Parsley) Versus That of Hydroquinone Cream on Reduction of Epidermal Melasma: A Randomized Clinical Trial. Holistic nursing practice31(1), 16-20.
  • Lapadula, M. M., González, P. J., Maskin, M., Soto, R. J., Jr, J. K., Johnson, M. B., … & Stengel, F. M. (2008). Estudio clínico para evaluar el efecto de dos cremas humectantes con protector solar en la piel de pacientes que utilizan tretinoína 0,025% para el tratamiento del fotodaño. Med Cutan Iber Lat Am36(5), 232-239.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.