Tips för att hantera trigeminusneuralgi: tre kurer
Att hantera trigeminusneuralgi kan vara svårt. Detta är en sensorisk störning som kan orsaka en form av “elektrisk chock” i området kring huvud, ansikte och nacke som är extremt smärtsam.
Idag ska vi berätta hur du kan lindra besvären med tre naturliga kurer.
Personer som drabbats av neuralgi är främst de som är över 50 år, men symptomen är inte konsekventa. Vad det innebär är att det kan gå veckor utan symptom, och därför kan det vara svårt att ställa en diagnos.
Detta resulterar i sin tur i att många inte får den behandling de borde.
Kurer för att hantera trigeminusneuralgi
Innan vi berättar om de naturliga kurerna vill vi betona vikten av att tala med din läkare. Kom ihåg att dessa kurer inte kan lösa ditt tillstånd, endast komplettera din existerande behandling.
Dessa kurer är på intet sätt substitut för en medicinsk behandling. Detta tillstånd kräver specifika läkemedel och i vissa fall kirurgiska ingrepp.
1. Fläder
Denna kur används ofta för sin effekt på vaskulära spasmer och hjälper till att minska symptomen på neuralgi.
Fläderblom är en populär kur för att tackla symptomen på neuralgi. Blommorna används faktiskt ofta inom fytoterapi tack vare deras antiinflammatoriska egenskaper, som är användbara i behandlingen av symptom på neuralgi.
Här kommer några av dess viktiga egenskaper:
- Uppmjukande: den hjälper till att minska inflammation när den används externt.
- Antispasmodisk: den förebygger känslan av chock.
- Venotonisk: den främjar god blodcirkulation.
Appliceringen sker i detta fall externt, och för det ska du göra en infusion på fläderblad. Dränk sedan några kompresser i det och placera där det gör ont. Du kommer känna nästan omedelbar lindring.
Du kanske vill läsa: Hur man naturligt lindrar spänningshuvudvärk
2. Chrysopogon zizanioides (vetiver)
Vår andra kur använder sig av växten Chrysopogon zizanioides (vetiver), som ofta kan hittas som eterisk olja. Den har lugnande, antiinflammatoriska egenskaper som gör den perfekt för att hantera smärta.
För att verkligen vara effektiv bör du göra en infusion av växtens rot. Detta applicerar du sedan direkt där det gör ont med en varsam massage.
3. Arnica för att hantera trigeminusneuralgi
Den potenta lugnande effekten av denna växt kan användas för att hantera trigeminusneuralgi.
Arnica är vår tredje kur för att behandla symptom på neuralgi. Dessa gula blommor har många fördelaktiga egenskaper och man kan använda dem i många olika omständigheter.
Arnica kan till exempel:
- Agera antiinflammatoriskt.
- Vara smärtlindrande.
- Minska ödem (svullnad).
Ett av de bästa sätten att använda denna kur är att applicera den externt som en tinktur. Späd ut den i vatten och applicera sedan med en varsam massage på drabbade områden.
Du kanske även vill läsa: Primär och sekundär hosthuvudvärk
Kom ihåg
Du bör komma ihåg att även om dessa tre kurer är utmärkta för behandling av symptom på neuralgi, kommer de inte bota tillståndet. Du måste träffa en läkare för att kunna få optimal kontroll av det.
Se till att fråga din läkare om dessa kurer kan störa den huvudsakliga behandlingen på något sätt. Läkemedlen som skrivs ut kommer troligen inkluderar antispasmodiska medel och muskelavslappnare.
I de allvarligaste fallen kommer kirurgi vara den bästa lösningen. Detta är ett bra sätt att korrigera det grundläggande problemet och maximera din livskvalitet.
Har du diagnostiserats med trigeminusneuralgi? Känner du någon som lider av denna smärta? Vi hoppas att dessa kurer kan hjälpa er att må bättre.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Brecher, E., Kutner, M., Viswanath, A., Finkelman, M., Reid, D., Chang, D. & Papageorge, M. (2019). Homeopathic arnica montana in reducing edema and pain following third molar extraction. International Journal of Oral and Maxillofacial Surgery, 48(61). DOI:10.1016/j.ijom.2019.03.186
- Clapé Laffita, Oneyda, & Alfonso Castillo, Alfredo. (2011). Caracterización fármaco-toxicológica de la planta medicinal Sambucus nigra subsp. canadensis (L). R. Bolli. Revista Cubana de Farmacia, 45(4), 586-596. Recuperado en 15 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75152011000400013&lng=es&tlng=es.
- del-Puerto-Horta, M., Casas-Insua, L. & Cañete-Villafranca, R. (2013). Usos más frecuentes de Arnica montana. Revista Cubana de Plantas Medicinales, 18(2), 315-326. Recuperado en 15 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962013000200014&lng=es&tlng=es.
- Grover, M., Behl, T., Bungau, S., & Aleya, L. (2021). Potential therapeutic effect of Chrysopogon zizanioides (Vetiver) as an anti-inflammatory agent. Environmental science and pollution research international, 28(13), 15597–15606. https://doi.org/10.1007/s11356-021-12652-z
- Madaleno, I. M., & Delatorre-Herrera, J. (2013). Medicina popular de Iquique, Tarapacá. Idesia (Arica), 31(1), 67-78.
- Palomino, O., García-Aguilar, A., González, A., Guillén, C., Benito, M. & Goya, L. (2021). Biological Actions and Molecular Mechanisms of Sambucus nigra L. in Neurodegeneration: A Cell Culture Approach. Molecules, 26(16). https://doi.org/10.3390/molecules26164829
- Prieto, A., Ocampo, A. A. D., Fernández, A., & Pérez, M. B. (2005). El empleo de medicina natural en el control de enfermedades de organismos acuáticos y potencialidades de uso en Cuba y México. TIP. Revista especializada en ciencias químico-biológicas, 8(1), 38-49.