Trigeminusneuralgi; den värsta smärtan i världen

Detta obekväma tillstånd är en form av allvarlig ansiktssmärta som känns som en elektrisk chock, och som vanligtvis bara påverkar ena sidan av ansiktet. Trigeminusneuralgi kan försämra livskvaliteten, men som tur är finns det behandlingar.
Trigeminusneuralgi; den värsta smärtan i världen

Senaste uppdateringen: 09 november, 2018

Det finns många olika typer av smärta. Som du kanske vet är varje smärta unik i intensitet och egenskaper. Det finns dock en som anses vara “den värsta smärtan i världen”: trigeminusneuralgi.

Det finns 12 par nerver i huvudet. Hos vissa kan dessa börja fungera på fel sätt.

Det är vad som orsakar trigeminusneuralgi. Det känns som en elektrisk chock som går genom hela ansiktsområdet mellan kindbenen och hakan.

Det är alltid bra att veta så mycket som möjligt om de tillstånd som kan påverka oss, och vi vill därför gå igenom 5 nyckelfaktorer rörande trigeminusneuralgi.

Kvinna med huvudvärk

Vad är trigeminusneuralgi?

Trigeminusneuralgi är en typ av kronisk smärta som orsakas av en speciell nerv, och det är denna nerv som har gett den sitt namn. Boven i dramat är den längsta nerven i huvudet.

Tillståndet ger upphov till extrema ryckningar som kan vara mellan två sekunder och en minut. Under den tiden är personen paralyserad och kan varken tugga eller prata på grund av smärtans intensitet.

När tillståndet först utvecklas försvinner ryckningarna oftast ganska snabbt. Över tid kan dock ryckningarna komma att bli värre och vara längre.

Nerverna har tre förgreningar som täcker ögonområdet, skalpen och framsidan av huvudet.

Det förklarar varför de drabbade upplever smärta i käken, kinden, läpparna, tänderna och även tandköttet.

Det är ett blodkärl som är boven!

Roten till problemet och all den medföljande smärtan är inget mer än ett blodkärl. Detta blodkärl trycker ihop trigeminusnerven så att den lämnar hjärnbarken.

För att det ska kunna hända slits det skyddande höljet runt nerven bort, antingen med tidens gång eller på grund av en sjukdom som skadar nervens myelin.

Denna nedbrytning av nerven får den att skicka onormala signaler till hjärnan.

Resultatet? En väldigt intensiv huvudvärk.

Symptom att se upp för

Episoderna kan komma plötsligt. De är korta men är så intensiva att de känns som en “elektrisk chock”. En person som upplever det har ingen aning om vad som har hänt och uppmärksammar det inte eftersom det händer så snabbt.

Attacken börjar sakta men säkert komma oftare. Efter ett tag behöver du bara röra vid ditt ansikte, tugga, prata eller bara borsta tänderna för att en attack ska utlösas.

Smärtan varar i allt från ett par sekunder till en hel minut.

Vissa drabbas i flera dagars tid. De kan sedan försvinna tills nästa månad. Andra spenderar flera månader i rad med dessa attacker.

Smärtan går igenom kinderna, käken, tänderna, tandköttet, läpparna och även ögonen och pannan. De sistnämnda är dock mindre förekommande.

Smärtan påverkar för det mesta bara ena sidan av ansiktet. Attackerna blir oftast mer frekventa och intensiva med tidens gång.

Vem drabbas mest av trigeminusneuralgi?

Kvinna med smärta

Det är främst personer över 50 års ålder som drabbas, men det kan även påverka yngre.

Tillståndet är vanligare för kvinnor än män och är ofta ärftligt.

Vilka tester kommer göras på mig?

En diagnos behövs för att läkarna ska kunna skilja den från andra sjukdomar (som migrän). Diagnosen baseras på 3 nyckelfaktorer:

  • Vilken typ av smärta det handlar om: Om smärtan är väldigt kortvarig kan du vara ganska säker på att du har att göra med trigeminusneuralgi.
  • Var smärtan finns: Det är ett grundläggande steg att ta reda på var i ansiktet smärtan befinner sig.
  • Vad som utlöser smärtan. Trigeminusneuralgi utlöses ofta av lätt stimulering av kinderna, samt att man tuggar och pratar.

När du har upplyst dina läkare om dessa saker kommer en specialist kunna utföra följande tester:

  • Ett neurologiskt test
  • En magnetröntgen (MRI)

Hur trigeminusneuralgi behandlas

Piller och klocka

Farmakologiska behandlingar

Din läkare kommer alltid vara den som visar dig vilka de mest effektiva behandlingarna är. I detta fall kommer vanliga anti-inflammatoriska eller smärtlindrande medel inte fungera.

  • Det behövs kramplösande medel för att blockera den del av nervsystemet som orsakar problem.
  • Tricykliska antidepressiva medel kan också vara effektiva om smärtan är konstant.

Kirurgi

Om medicinerna ovan inte fungerar kan läkarna komma att prova kirurgi.

Det kan vara allt från enkla procedurer till mer komplexa ingrepp, vilket inkluderar följande tekniker:

  • Rhizotomi: Det här är en procedur där vissa nervfibrer förstörs för att blockera de onormala smärtsignalerna.
  • Ballongkompression: Det här är en enkel och snabb teknik. Läkaren sätter in en kanyl som för med sig en liten ballong, som sedan komprimerar trigeminusnerven för att minska överstimuleringen och smärtan.
  • Glycerolinjektion: Det här är en annan teknik för att isolera nerven, för att på så sätt motverka smärtsamma “elektriska chockar”.

Om ingen av teknikerna ovan fungerar gör man något som kallas för mikrovaskulär dekompression. Det är ett känsligare ingrepp, men det är även ett av de mest effektiva som finns. Det bästa med det är att när behandlingen är över kommer smärtan inte komma tillbaka.

Så även om det är den “värsta smärtan i världen” behöver man inte lida för alltid. Det finns en lösning.

Det viktigaste är att man har tålamod. Följ din läkares råd och försök med olika alternativ tills du hittar det sätt som ger dig bra livskvalitet.

Bilder: wikihow.com


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.