Hälsofördelar med mandelmjölk: känner du till dem?
Mandelmjölk är ett av de bästa livsmedlen att inkludera i din kost när du vill gå ned i vikt. Den är laktosfri och rik på antioxidanter och viktiga mineraler som kalium och kalcium. Det är den perfekta ersättaren för komjölk eftersom den har ett lågt kolesterolinnehåll, en läcker mandelsmak och ett stort vitamininnehåll. Dessutom innehåller den färre kalorier än sojamjölk. Det finns dock många andra hälsofördelar med mandelmjölk.
Egenskaper hos mandelmjölk
En av de viktigaste aspekterna av mandelmjölk är att den är fri från gluten, laktos och kolesterol. Eftersom den har samma konsistens som komjölk kan den användas på samma sätt.
Den innehåller också en stor mängd vitamin E, som är en naturlig antioxidant som hjälper till att förebygga cancer och bromsa åldrandet. Förutom vitamin E får du också vitamin A och vitamin D, proteiner, Omega-6, zink, kalcium, järn, magnesium och kalium.
Den delar vissa egenskaper med sojamjölk, men har ett lägre kaloriinnehåll. Här är ett exempel: ett glas komjölk innehåller 140 kalorier, rismjölk har 120, sojamjölk har 80 och mandelmjölk har 40. Om mandelmjölken är sockerfri innehåller den endast 30 kalorier per glas.
Slutligen innehåller mandelmjölk stora mängder lösliga och olösliga fibrer. Dessa skyddar tarmväggen, hjälper till att reglera upptaget av socker och styr kolesterolnivåer.
Vi rekommenderar dock att du kontrollerar innehållsförteckningen på förpackningarna eftersom näringsvärdet kan variera mellan olika märken. Oavsett är mandelmjölk det hälsosammaste och näringsrikaste substitutet för komjölk som finns idag.
8 hälsofördelar med mandelmjölk
Mandelmjölk har ett stort antal egenskaper som kan främja många människors hälsa. Om du vill gå ner i vikt, reglera ditt kolesterol eller bidra till att lindra din gastrit kan du dricka lite mandelmjölk varje dag. Här är 8 fördelar med denna dryck och varför du bör inkludera den i din kost:
- Den har ett lågt kaloriinnehåll, vilket gör den perfekt för alla som vill gå ned i vikt. Att byta ut komjölk mot mandelmjölk i din dagliga kost kan verkligen hjälpa dig att tappa de extra kilona. Den är också en ganska bekväm ersättare eftersom båda dryckerna har liknande egenskaper och ungefär samma konsistens.
- Den är bra om du har höga nivåer av kolesterol och triglycerider eftersom den höjer nivåerna av det bra kolesterolet (HDL) och sänker nivåerna av det dåliga kolesterolet (LDL). Som en liten jämförelse sänker den kolesterolet dubbelt så mycket som olivolja. Den stärker även ditt hjärta.
- Den främjar tarmens absorption av socker och fett.
- Mandelmjölk är lättsmält och rekommenderas för de som är laktosintoleranta. Detta gör matsmältningen mycket enklare för dig.
- Den avhjälper brist på kalium som kan uppstå vid diarré och kräkningar.
- Dess fiber skyddar tarmväggen.
- Många som lider av magkatarr eller andra gastrointestinala problem inkluderar mandelmjölk i sin kost för att lindra dessa problem.
- Dess innehåll av vitamin B2 bidrar till att stärka naglar och hår. Det bidrar också till att hålla din hud väl återfuktad.
Biverkningar av mandelmjölk
Men det finns inte bara hälsofördelar med mandelmjölk, utan även vissa biverkningar. Du bör vara medveten om dessa innan du gör den till en regelbunden del av din diet.
Negativ inverkan på sköldkörteln
Mandlar är goitrogena (sköldkörtelrubbande), vilket innebär att de innehåller naturliga kemikalier som kan hindra kroppen från att korrekt absorbera och använda jod. Detta kan ha en negativ effekt på sköldkörteln.
Livsmedel som soja, kål, linfrö, broccoli och mandlar får sköldkörteln att expandera. Om du äter för mycket av dessa livsmedel kan de kemiska produkterna som ingår i dem blockera jod och leda till bildandet av tumörer.
Medan goitrogener skadar din hälsa i större mängder kan de faktiskt vara mycket bra för det mänskliga immunsystemet. Men om du har en underaktiv sköldkörtel är det viktigt att du ser till att du inte äter dessa livsmedel i stora mängder. Den som har en låg sköldkörtelfunktion bör verkligen undvika mandelmjölk.
Om du å andra sidan har en normalt fungerande sköldkörtel kan du dricka den med måtta varje dag utan några negativa effekter på denna körtel.
Ge den inte till spädbarn
Trots dessa hälsofördelar med mandelmjölk så kan soja- eller mandelmjölk istället för komjölk i nappflaskan medför risker. Dessa mjölksorter ger helt enkelt inte barnet den näring han eller hon behöver. Om du väljer dessa istället för bröstmjölk eller välling kommer barnet troligen drabbas av undernäring och kan få hälsoproblem som består hela livet.
Det kan till och med vara farligt att ge barnet mandelmjölk istället för bröstmjölk eller välling endast vid enstaka tillfällen. Studier vid American College of Nutrition har funnit att spädbarn som dricker mandelmjölk utvecklar en autoimmun sköldkörtelsjukdom. De kemikalier som framkallar struma lagras i mycket högre grad i kroppen hos spädbarn jämfört med vuxna. Det är därför du bör undvika att ge mandelmjölk till spädbarn, även om det bara rör sig om måttliga mängder.
För mycket socker
Ett av de mest uppenbara problemen med mandelmjölk är att den innehåller en stor mängd socker. Även om den inte innehåller något socker naturligt tillsätter de flesta tillverkare detta för att förbättra smaken på mjölken.
De flesta sorterna som finns på marknaden innehåller ca 20 gram socker per portion. Lyckligtvis finns det numera varumärken utan socker och mindre än 1 gram kolhydrater. Därför är det viktigt att alltid kontrollera innehållsförteckningen för att se vad det är du dricker.
Kommer du själv dra nytta av dessa hälsofördelar med mandelmjölk?
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Dhakal, S., Liu, C., Zhang, Y., Roux, K. H., Sathe, S. K., & Balasubramaniam, V. M. (2014). Effect of high pressure processing on the immunoreactivity of almond milk. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2014.02.021
- Pal, A., Lobo Melita, M., & Khanum, F. (2013). Extraction, purification and thermodynamic characterization of almond (Amygdalus communis) ??-galactosidase for the preparation of delactosed milk. Food Technology and Biotechnology. https://doi.org/10.1242/dev.02185
- Briviba, K., Gräf, V., Walz, E., Guamis, B., & Butz, P. (2016). Ultra high pressure homogenization of almond milk: Physico-chemical and physiological effects. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.06.063