Friskvård: Börja ett hälsosammare liv efter semestern

Efter semestern försöker många av oss göra förändringar i våra vanor för att få ett hälsosammare liv. Här är några rekommendationer.
Friskvård: Börja ett hälsosammare liv efter semestern
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ledigheter och lov verkar ofta flyga förbi. Det är dock en tid då vi ofta har många typer av fester och evenemang på bara några korta dagar. Dessa säsonger präglas också av en hel del brådska, stress och gott om överdådiga måltider. Mitt i allt så är det lätt att tappa bort våra regelbundna rutiner. Med det nya året eller den nya terminen, och slutet av vår ledighet, kan vi sätta kurs mot ett hälsosammare liv efter semestern.

Att avge ett nyårslöfte om att börja ett hälsosammare liv efter semestern är en av de bästa hälsoinvesteringarna vi kan göra. Vissa vanor och rutiner kan hjälpa oss att förbättra olika aspekter av vår hälsa, både på kort och lång sikt.

Fördelarna med en hälsosam livsstil

Att ha hälsosamma livsstilsvanor kan göra stor skillnad i hälsotillståndet och välbefinnandet. Att hålla sig till dem innebär en ökad sannolikhet för en längre livslängd. Inte bara det, utan det kan också hjälpa oss att få en bättre livskvalitet fysiskt, psykologiskt och känslomässigt.

Vetenskapliga studier har visat att förändringen mot endast bara en av dessa hälsosammare vanor ger oss fördelar. Så här är några vanor för att få ett hälsosammare liv efter semestern.

Lägg om dina matvanor efter semestern

Att äta är en av de första rutinerna där vi kan göra stora och inflytelserika förändringar. Men det är inte nödvändigt att gå på diet, eller börja banta, efter semestern. Du behöver inte heller gå ner de kilon du har lagt på dig genom att välja extrema dieter eller försöka “detoxa” din kropp.

För att börja leva ett hälsosammare liv med det nya året är det bäst att anamma hälsosamma matvanor som du kan behålla för alltid.

Med en hälsosam kost skyddar vi oss från undernäring i alla dess former, såväl som icke-smittsamma sjukdomar, inklusive diabetes, hjärtsjukdomar, stroke och cancer.
-Världshälsoorganisationen-

För att uppnå detta är det viktigt att:

  • Äta mer växtbaserad mat. Det innebär att äta mer grönsaker, frukt, nötter, baljväxter och fullkorn.
  • Minska ditt intag av kött och charkvaror och öka din konsumtion av ägg, baljväxter och nötter. Prova också nya källor till vegetabiliskt protein som tempeh eller tofu.
  • Undvik tillsatt socker och att äta mat som innehåller mycket socker, som godis, kakor, snabbmat.
  • Ät mat som är i säsong och lokalt odlad.
  • Drick vatten. Juicer, energidrycker och läsk ger oss inte samma fördelar.
Efter semestern väljer man nyttigare råvaror
Ät ett brett utbud av hälsosamma, växtbaserade livsmedel.

Upprätthåll en aktiv livsstil

Idag vet vi att fysisk träning är nödvändig för att upprätthålla en god hälsa. Förutom att hjälpa oss att uppnå och behålla en hälsosam kroppsvikt, hjälper det oss också att förbättra kardiorespiratoriska funktioner, ben- och muskelhälsa. Och det skyddar oss från icke-smittsamma sjukdomar genom att minska risken för depression och kognitiv försämring.

Vi vet också att det inte finns något behov av att träna på ett gym eller köpa en dyr motionscykel. Vi kan träna och hålla oss aktiva på många sätt, även på hemmaplan:

  • Att springa, gå en promenad, dansa, cykla eller utöva en lagsport.
  • Att göra styrkeövningar med hantlar eller med vår egen kroppsvikt.
  • Välj att promenera när det är möjligt. Gå upp och ner för trappor och tillbringa inte för mycket tid med att sitta stilla.

När det kommer till kost och träning rekommenderar vi alltid att du konsulterar en specialist för att guida dig och ge dig råd om alternativ som bäst passar just ditt liv och dina förmågor.

Få tillräckligt med sömn efter semestern

Att sova 7 till 9 timmar om dygnet är vad hälsoexperter rekommenderar enligt de senaste rönen. Annars går det inte att garantera att kroppen får optimal vila och återhämtningen som vår kropp behöver varje dag.

Efter en natt utan tillräckligt med sömn kan vi uppleva trötthet och bristande koncentration. Regelbunden sömnbrist kan dessutom leda till problem med ångest och humörsvängningar, ökad risk för fetma eller hjärt- och kärlproblem och det förkortar även den förväntade livslängden.

Om vi ​​har svårt att somna kan vi försöka skapa en lugn miljö under timmarna innan vi går och lägger oss. Det är även bra att undvika att använda skärmar och äta en tidig och lätt middag.

person sover lugnt

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 5 övningar du kan göra innan läggdags för att vakna utvilad

Mentalt och psykiskt välbefinnande efter semestern

Även om vi nästan alltid tänker på hälsa i fysisk form vet vi att mentalt och psykiskt välbefinnande är lika viktigt för att säkerställa en god livskvalitet. Det är viktigt att ta det lugnt och njuta av varje ögonblick under dagen och försöka delta i avkopplande aktiviteter för att få ut det mesta och bästa av livet.

Det är också tydligt att kontakten med vår nära sociala miljö också har en positiv inverkan på vår hälsa. Oönskad ensamhet kan ge upphov till stress som påverkar oss på en psykologisk och fysiologisk nivå.

Vissa nya vetenskapliga studier har funnit att ensamhet – både objektiv och självupplevd – är korrelerad med en ökad risk för dödlighet. Och det är också en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar och psykiska och neurodegenerativa sjukdomar.

Gör dig av med destruktiva vanor efter semestern

För att börja ett hälsosamt liv måste vi anta några positiva vanor och lämna de vanor som är mer skadliga bakom oss. Vissa ämnen som tobak, alkohol och andra droger skadar vår hälsa. Det är viktigt att undvika dem så mycket som möjligt.

Även om offentliga folkhälsoinsatser är nödvändiga för att främja en hälsosammare livsstil, är vår del i det hela att börja anamma dessa vanor. Och vilken bättre tidpunkt att göra det än efter semestern?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Courtin E, Knapp M. Social isolation, loneliness and health in old age: a scooping review. Health Social Care Community. Mayo 2017. 25(3):799-812.
  • Healthy Diet. Organización Mundial de la Salud. Agosto 2018. Fact Sheet 394.
  • Loef M, Walach H. Th combined effects of healthy lifestyle behaviors on all cause mortality: a systematic review and meta-analysis. Preventive Medicine. Setiembre 2012. 55(3): 163-170
  • Recomendaciones mundiales sobre actividad física y salud. Organización Mundial de la Salud. 2010.
  • Wilson R et al. Loneliness and risk of Alzheimer Disease. Archives of General Psychiatry. Febrero 2007. 64(2): 234-240.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.