10 livsmedel som minskar livslängden

Artificiella sötningsmedel påverkar aptiten och förbränningen av fett, så det är något vi bör hålla oss borta ifrån.

Den kost vi får i oss dagligen är fundamental för att hålla vår kropp frisk. Det finns dock vissa typer av livsmedel som gör att kroppen fungerar sämre och slår käppar i hjulet för dess utveckling och dess förmåga att klara av det dagliga livet. 

”Vi är vad vi äter”, och därför är det viktigt att vi äter bra och näringsrik mat. Och såklart bör vi undvika livsmedel som kan ge vår kropp gifter, fetter och substanser som kan motverka dess korrekta funktioner.

Livsmedel som minskar livslängden

Vi kommer här att presentera 10 livsmedel som vanligtvis finns i varje persons kost, men dessa livsmedel minskar livslängden och gör att kroppens funktioner inte fungerar som de ska – kroppens naturliga balans rubbas.

Korvar

Korvar (mortadela, salami) innehåller mycket fett, speciellt mättat fett. Ett överskott av det mättade fettet, mer än 1.5 g per 100 g korv, ökar risken för övervikt, samt hjärtsjukdomar och stroke. Utöver det har korvar även höga nivåer av nitrater, vilket vid hög konsumtion kan bidra till cancer och minskar livslängden. Dessa livsmedel innehåller även mycket natrium som kan bidra till hjärtsjukdomar och ett ökat blodtryck.

Drycker med hög sockerhalt

livsmedel som minskar livslängden

Drycker som innehåller mycket socker har relaterats till övervikt och diabetes, vilket minskar livslängden. Socker är en fundamental komponent för kroppens funktioner, men de höga nivåer som finns i kolsyrade drycker kan vara skadliga.

Pommes

Pommes innehåller mycket mättat fett, transfetter och kolesterol, vilket gör att denna matvara är skadlig för hälsan och minskar livslängden. Utöver detta innehåller de ca 500 kalorier per 100 g , vilket ökar risken för övervikt.

Pizza & Hamburgare

pizza minskar livslängden

Med tanke på deras höga nivåer av mättat fett, natrium och socker är pizza och hamburgare skadliga för din hälsa och minskar livslängden. Många människor runt om i världen äter det regelbundet, men det medför en hälsorisk.

Glass

Glass, även om det kan vara gott, innehåller många mättade fetter och transfetter, samt mycket kolesterol och socker, och medför även att kroppen tar in betydligt fler kalorier.

Godis

livsmedel som minskar livslängden

Godis innehåller stora mängder socker, vilket gör att dess konsumtion medför en risk för diabetes, fetma och att kroppen blir resistent mot insulin, vilket också minskar livslängden.

Salt

Salt används för att tillreda mat, men den höga halten av salt som finns i många produkter motsvarar mer än vad vi egentligen behöver. Salt innehåller även olika kemiska ämnen som kan förgifta kroppen och orsaka vätskeretention. Den rekommenderade dagliga dosen är 6 g.

Artificiella sötningsmedel

livsmedel som minskar livslängden

Artificiella sötningsmedel har komponenter som stimulerar aptiten och lagringen av fett, vilket ökar vikten, något som i sin tur med tiden minskar livslängden.

Rött kött

Rött kött innehåller mycket mättat fett som kan påverka hjärtat. Det rekommenderas därför att du minimerar dess konsumtion. Rött kött är även skadligt för hälsan med tanke på att det bryts ner sakta av kroppen, vilket gör att den tvingas lägga mer energi på denna process.

Raffinerade kolhydrater

Raffinerade kolhydrater i livsmedel är farliga för hälsan då kolhydraterna förlorat sina näringsrika egenskaper. Ifall du äter livsmedel med mycket kolhydrater kan det vara hälsosamt, men ifall dessa livsmedel är raffinerade kan de vara raka motsatsen. En överdriven konsumtion av raffinerade kolhydrater gör att blodsockret ökar, samt att du lagrar mer fett, vilket kan vara skadligt och minskar livslängden.

Kom ihåg…

Kosten är vad som håller oss friska och det är viktigt att du väljer rätt så att kroppens funktioner gynnas. På så sätt kan du bibehålla din goda hälsa och livskvalitet.

MER FÖR DIG