En Veckas Detox med Juice och Soppor

Detox med juice och soppor kan vara nyttigt för kroppen. Läs vidare för att lära dig mer om denna detox.
En Veckas Detox med Juice och Soppor
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Att göra en renande detox med juice och soppor kan hjälpa din kropp oerhört. Det kan hjälpa med att eliminera gifter, förbättra organfunktioner, motverka åldrande och kroniska sjukdomar, balansera vikten och bidrar till ditt välmående och din livskvalitet.

I denna artikel kommer vi att förklara hur man gör en enkel och naturligt renande detox med juice och soppor under en vecka. Tack vare de fördelar vi får från frukter och grönsaker i form av juice och soppor, kan du göra en detox på bara en vecka.

Förbered en renande detox med juice och soppor

För att du ska kunna förbereda denna blodtonic behöver du vara flexibel och anpassa dig efter de frukter och grönsaker som är tillgängliga under säsongen. Om du gör den under kalla dagar, kommer du främst att behöva välja soppor för att värma upp dig. Om du gör den på varmare dagar, kommer det att passa bättre med uppfriskande fruktjuice. Båda valen är renande och ger din kropp mineraler, och du kan prova att kombinera dem.

Du bör helst förbereda juicerna själv i en mixer, men om du inte har en, kan du välja ekologiska, naturliga juicer som du hittar i hälsokostbutiker. Se till att de inte har tillagt socker eller någon annan substans som kan påverka reningen.

morotsuice-i-glas

Vad är en reningskris?

Innan du börjar med denna detox med juice och soppor behöver du veta vad en reningskris är. Då din kropp har blivit full av gifter (vilket händer de flesta människor p.g.a. dåliga kostvanor och liknande saker) bör du påbörja en rening, som kroppen är i stort behov av för att eliminera gifter. Detta kan skapa obehag i början.

Symptom som huvudvärk, uppstötningar av slem, diarré etc. är vanliga. Du kan även uppleva symptom av sjukdomar du inte haft tidigare. Eller så kan de du redan har bli värre. Detta är helt normalt, och är också ett tecken på att kroppen har börjat fungera ordentligt. Det är bra att uppsöka en läkare eller en naturläkare för en undersökning, speciellt om du har någon form av sjukdom. Om du tar mediciner är det också en bra idé att uppsöka en specialist.

Den första och sista dagen

Eftersom många människor inte har en hälsosam kosthållning, och för att undvika någon form av reningskris, bör man anpassa de första och sista dagarna. Detta innebär helt enkelt att man försöker äta hälsosamt, och undviker att äta följande produkter:

 • Rött kött
 • Friterad mat
 • Socker
 • Bröd, bakelser, kex och liknande produkter

Konsumera istället endast detta:

 • Sallad med torkad frukt
 • Soppor, stuvningar, eller grönsaksbuljong
 • Enkelt nedbrytbara grönsaker: ärtor eller linser
 • Äpplen, päron, ananas, papaya eller avokado
 • Fullkornsris eller hirs

Soppa-i-kopp

Kur med blodtonic

Denna renande detox med juice och soppor kommer att vara från den andra till den sjätte dagen. Med andra ord under fem dagar. Den bör utföras på följande sätt:

Det är inte absolut nödvändigt att du använder alla ingredienserna, utan snarare att du använder de säsongsväxter som finns i ditt område:

Innan frukost: två glas varmt vatten med juicen från en halv citron och en matsked linfrön.
Frukost: äpple, päron, morot, ananas eller ingefära-juice. Tre dadlar.
Lunch: kål, betor, äpple och morotsjuice. Ett rostat äpple med kanel och en handfull torkade frukter.
Middag: Kål, morot, lök, vitlök, purjolök, pumpa och kronärtskockssoppa. Du kan även lägga till organiskt sjögräs, lite havssalt, cayennepeppar och en matsked linfrö. Till soppan kan du även ha hårdkokta ägg eller linser.

Juice

Ett par visdomsord

 • Denna detox med juice och soppor bör inte vara något som gör att du går hungrig. Om du känner dig hungrig, öka portionsstorleken på varje måltid.  Försök att alltid välja av den rekommenderade maten, tugga väl och lugnt.
 • Under dagen, drick renande avkok, som maskros, kardemumma och åkerfräken, som du sötar med honung, rörsocker eller stevia.
 • Det är väldigt viktigt att du går på toaletten ordentligt, så att reningen kan fullbordas. Om du efter att ha ätit linfröna fortfarande har problem, välj då istället ett dagligt lavemang med varmt vatten.
 • Under denna detox med juice och soppor bör du undvika att anstränga dig eller syssla med fysisk träning, eller stressiga situationer. Försök att göra detta under en lugn vecka, och välj lätta övningar som stretching, andning, en promenad i parken etc.
Bilder: Will Merydith, samuel gardiner, Breville USA och hepp.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.