Förhindra njursten med livsmedel

Kost är en viktig del av tillvägagångssättet för att förebygga bildandet av njursten. Det är ett ganska smärtsamt tillstånd, men det finns sätt att förhindra njursten med rätt livsmedel!
Förhindra njursten med livsmedel
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Visste du att det finns livsmedel som kan förhindra bildandet av njursten? Dagens artikel berättar allt du behöver veta om, och ta hänsyn till, när det kommer till din vardagliga kost. Njursten är ett rätt vanligt tillstånd, så det är viktigt att försöka förebygga det.

Personer med njursten drabbas inte av permanent skada men smärtan i flanken under ett karakteristiskt anfall är ganska intensiv. Den goda nyheten är att du kan förhindra bildandet av njursten genom din kost.

Vilken roll spelar livsmedel när man vill förhindra njursten?

Det finns olika typer av njursten. De vanligaste är gjorda av kalciumsalter och urinsyra. Faktum är att inte alla typer av stenar beror på kosten. Kost är bara det bästa sättet att förhindra att de bildas.

Livsmedel du bör undvika

Illustration av njurar i kroppen.
Njursten är ganska smärtsamt men du kan förhindra det genom en ordentlig kost.

Livsmedel som kan hjälpa till att förhindra bildandet av njursten

Vatten

Låt oss först och främst prata om hur stor roll ditt vätskeintag spelar. Vätskeintag är extremt viktigt för att både förebygga stenar och även för att eliminera stenar som redan finns.

Vatten späder nämligen ut urinen och förhindrar kristallisering av stenbildande mineraler. Läkare rekommenderar att man dricker två till tre liter vätska dagligen för att späda ut urinen ordentligt.

Färsk frukt och grönsaker

Ett ökat intag av frukt och grönsaker, exklusive de med högt oxalatinnehåll, kan hjälpa dig på traven. Det för att frukt och grönt är naturliga källor till citronsyra och hjälper till att öka elimineringen av citrat i urinen.

Flera studier har visat potentialen hos citrusfrukter (citroner, apelsiner, grapefrukt och lime) och icke-citrusfrukter (melon) för att förhindra bildning av njursten.

Människor tenderar att konsumera konserverad frukt och konserverade grönsaker på grund av tidsbrist. Problemet med dessa produkter är att de innehåller en stor mängd tillsatt natrium. Detta är faktiskt fallet med alla typer av konserver. Välj de som säger “inget tillsatt salt” på etiketten om du måste konsumera dessa produkter.

Baljväxter

Dessa är inte bara en källa till komplexa kolhydrater utan också till fibrer och rekommenderas starkt för att införliva vegetabiliska proteiner i kosten. Dessutom innehåller de minimalt med fett.

Spannmål

Havre, vetemjöl, råg och ris är källor till komplexa kolhydrater. Du kanske inte är medveten om det men stora mängder enkla kolhydrater, som raffinerat socker och mjöl, är skadligt för kroppen. Speciellt när det handlar om njursten. Det eftersom dessa livsmedel främjar renal eliminering av kalcium och oxalater.

Dessutom ökar de kalciumupptaget i tarmen.

Fisk

Fisk är en källa till protein och fettsyror som omega-3 och omega-6. Dessa näringsämnen är dessutom antiinflammatoriska och kan förhindra bildning av stenar. Som med allt är det alltid bäst att konsumera färsk fisk.

Hel stekt fisk på en tallrik.
Färsk fisk kan hjälpa till att förhindra njursten.

Du kanske också är intresserad av: Omega-3: det är mer än bara fet fisk

Frön, nötter och vegetabiliska fetter

Dessa livsmedelsgrupper är en stor källa till omättade fetter, och ger även protein och fibrer, ändå äter människor inte tillräckligt av dem. Man kan lägga till dem i många rätter, i synnerhet i oljeform.

När det gäller matoljor har olivolja det högsta innehållet av omega-9. Därför är det bäst att konsumera den rå och inte i stekt mat.

En välbalanserad kost är den bästa behandlingen för att förhindra njursten

Slutligen vill vi återigen påpeka att det mest effektiva sättet att förebygga njursten är att anta en hälsosam kost som följer dina näringsbehov. Njursten ger upphov till extrem smärta, men du kan förebygga njursten samtidigt som du bibehåller en optimal livskvalitet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Prezioso D, Strazzullo P, Lotti T, Bianchi G, Borghi L, Caione P, et al. Dietary treatment of urinary risk factors for renal stone formation. A review of CLU Working Group. Archivio Italiano di Urologia e Andrologia. 2015;105-120.
  • Taylor EN, Fung TT, Curhan GC. DASH-Style Diet Associates with Reduced Risk for Kidney Stones. Journal of the American Society of Nephrology : JASN.2009;20(10):2253.
  • Martín-Aragón S. El paciente hiperuricé mico. Farmacia Profesional. 2006;20(11):48-53.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.