Citron- och persiljesirap för att eliminera njursten

Citron- och persiljesirap för att eliminera njursten

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Våra njurar bearbetar den övervägande majoriteten av de avfallsprodukter som finns i kroppen. Vidare utsöndrar de dessa genom urinen. När vätskor inte sköljs ordentligt från vårt system börjar mineralsalter och andra kemiska substanser att bilda hårda substanser, såsom njurstenar. Läs vidare för att lära dig hur man kan eliminera njursten naturligt.

Deras närvaro i kroppen orsakar stor smärta och kan utvecklas till allvarliga komplikationer som försämrar hälsan. Även om storleken på njurstenar kan variera från fall till fall blockerar de oftast urinflödet, vilket hindrar blåsan från att helt tömmas. Njurstenarna kan i sin tur leda till att vi utvecklar urinvägsinfektioner och till och med orsaka blödningar.

Som tur är kan vi passera njurstenar genom att ta specifika läkemedel och använda naturliga kurer. När njurstenen dock har växt sig relativt stor kan man behöva kirurgi för att få bort den. Denna hemgjorda citron- och persiljesirap är en kur som kan användas tillsammans med andra behandlingar för detta tillstånd.

I dagens artikel ska vi berätta varför drycken är så nyttig och hur du gör den.

Sirap som hjälper dig att eliminera njursten

Innan vi utforskar fördelarna med denna sirap måste du först veta att nyckeln till att förebygga tillståndet är att dricka gott om vätskor. Detta eftersom din urin stannar i kroppen om du inte bibehåller god vätskebalans, vilket gör att substanserna i urinen kan omvandlas till stenar. Att dricka gott om vatten varje dag kan därför hjälpa dig att lindra problemet.

Men det är även viktigt att få i sig mat med vätskedrivande och avgiftande egenskaper. Det hjälper till att stimulera njurfunktionen och även att lösa upp njursten som redan existerar.

Den här gången vill vi uppmana dig att göra det mesta av egenskaperna som hittas i citron och persilja. Detta eftersom de är fulla av näringsämnen för att bekämpa åkommor som påverkar våra njurars hälsa.

Fördelar med citron

skuren citron

Citronsaft innehåller citron- och fosforsyra – två beståndsdelar som minskar risken för att njursten ska utvecklas i kroppen. Deras höga innehåll av citronsyra minskar urinens surhet och främjar utspolning av överflödigt salt och gifter från kroppen.

Vidare förlitar sig citronsaft på vätskedrivande effekter som främjar elimineringen av vätskor som fångats i vävnad i kroppen. Det ökar mängden urin som produceras. Vidare har citronsaft antibakteriella och svampmotverkande egenskaper som förebygger utvecklingen av njur- och blåsinfektioner.

Fördelar med persilja

färsk persilja

Persilja är en av de populäraste växterna när det gäller njurhälsan. Den innehåller eteriska oljor med höga halter apiol och myristicin. Dessa två substanser ger persilja starkt vätskedrivande egenskaper som ökar produktionen av urin.

Persilja är dessutom en källa till klorofyll, som är en växtbeståndsdel som hjälper till att spola ut gifter och överflödigt fett från kroppen. Avslutningsvis innehåller persilja även stora mängder vitamin C, vilket är ett näringsämne som stärker immunförsvaret så att det kan bekämpa infektioner.

Hur bereder man denna sirap för att eliminera njursten?

citron och honung

Sirapen är väldigt enkel att göra och ger goda resultat. Du blandar bara citron och persilja med olivolja, lönnsirap och honung för att skapa en komplett och effektiv kur som kan eliminera njursten.

Ingredienser

 • Saften från 1 citron
 • 1 handfull färsk persilja
 • 2 dl olivolja
 • 2 dl lönnsirap
 • 2 dl honung
 • 1 glasburk med lock

Metod

 • Pressa saften från citronen och blanda med persiljan i en mixer.
 • Bearbeta i mixern tills du får en smet.
 • Tillsätt nu resten av ingredienserna till smeten och mixa dem tillsammans tills du får en jämn blandning.
 • När sirapen är klar häller du den i glasburken.
 • Försegla burken och förvara den på en sval och mörk plats.

Konsumtion

 • Ta en tesked på tom mage varje dag.
 • Om du vill kan du späda ut sirapen i ett glas varmt vatten för att göra den lättare att dricka.
 • Du kan komplettera genom att dricka två liter vatten om dagen.

Patienter med små njurstenar och njursten i små kvantiteter kommer märka av fördelarna om de kontinuerligt tar sirapen. Vidare kan de med mer avancerade njurstensdiagnoser använda sirapen utöver sina andra behandlingar.

Vi uppmanar dig att bereda blandningen så snart som möjligt och använda receptet för att eliminera njursten och ta hand om dina njurar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Monga, M. (2008). Quantitative assessment of citric acid in lemon juice, lime juice, and commercially-available fruit juice products. International Braz J Urol. https://doi.org/10.1089/end.2007.0304
 • Aras, B., Kalfazade, N., Tuǧcu, V., Kemahli, E., Özbay, B., Polat, H., & Taşçi, A. I. (2008). Can lemon juice be an alternative to potassium citrate in the treatment of urinary calcium stones in patients with hypocitraturia? A prospective randomized study. Urological Research. https://doi.org/10.1007/s00240-008-0152-6
 • Kreydiyyeh, S. I., & Usta, J. (2002). Diuretic effect and mechanism of action of parsley. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/S0378-8741(01)00408-1
 • Al-Yousofy F, Gumaih H, Ibrahim H, A. A. (2017). Parsley! Mechanism as antiurolithiasis remedy. Am J Clin Exp Urol.
 • Prezioso, D., Strazzullo, P., Lotti, T., Bianchi, G., Borghi, L., Caione, P., … Zattoni, F. (2015). Dietary treatment of urinary risk factors for renal stone formation. A review of CLU Working Group. Archivio Italiano Di Urologia e Andrologia. https://doi.org/10.4081/aiua.2015.2.105

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.