6 livsmedel som kan ge dig njursten

Njursten kan vara mycket smärtsamt. Det är därför det är en bra idé att undvika livsmedel som får dem att bildas, samt öka ditt vattenintag för att uppmuntra eliminering.
6 livsmedel som kan ge dig njursten

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Njursten är solida fragment som må vara väldigt små, men kan ha svårt att komma ut. De fastnar i urinröret och orsakar mycket smärta.

De kan bero på många olika faktorer.

Njursten

En bra kost är viktigt för att förebygga njurstenar. Vidare hjälper det dig att passera dem lättare om de redan skulle finnas i din kropp. Det är därför vi vill berätta för dig vilka livsmedel du borde sluta äta om du är predisponerad att få njursten eller har haft dem förr.

Försök att undvika dessa livsmedel eller ät dem med försiktighet, speciellt om du är benägen att utveckla njursten.

Livsmedel som kan bidra till njursten

Kaffe i kopp

1. Koffein

Kaffe är morgonens stjärna. Det må hjälpa dig att vakna på morgonen eller få arbetet gjort på kontoret, men det orsakar även kollateral skada. Kaffe får nämligen dina njurar att arbeta hårdare och ökar risken för njursten. Koffein finns inte bara i kaffe, utan även i te och läsk. Dessa ökar kalciumnivåerna i urinen och kan leda till njursvikt på lång sikt.

2. Rött kött

Rött kött kan leda till njursten

Djurbaserat protein och fett associeras med bildandet av njursten och njurskada. Om din kost inkluderar för mycket rött kött ska du veta att beståndsdelarna är svåra för din kropp att göra sig av med. Det är även rikt på urinsyra och puriner. När nivåerna av dessa är för höga kan du få gikt eller njursten.

Andra livsmedel med mycket puriner är sparris, bönor och kål. Försök att inte äta för mycket av dessa på kort tid. Det kan hjälpa dig att förebygga njursten genom att du undviker ansamling av urinsyra.

3. Konstgjorda sötningsmedel

Vi använder dem för att söta våra desserter och teer. De finns i light-drycker och vi kan hitta dem i många fettsnåla livsmedel. Många tror att de är bättre för oss än socker, men de har många allvarliga bieffekter, inklusive njursten och sämre njurfunktion.

4. Salt

Inte för mycket salt

Ett av de vanligaste problemen med folks dieter är natriumintaget. Även om du inte lägger till något i maten du lagar själv kan färdigmat innehålla för mycket natrium. Det finns till och med i sötsaker! Att äta för mycket salt främjar vätskeretention och bildandet av njursten. Din kropp kan inte bli av med allt överflödigt natrium, vilket gör att det förvaras i njursystemet.

Vidare höjer det blodtrycket och bidrar till viktuppgång.

5. Skaldjur

Skaldjur

Personer som är predisponerade att få njursten bör undvika livsmedel som är rika på oxalater. Denna organiska beståndsdel bidrar till ansamling av natrium och kalcium i njurarna. Det som bidrar med mest oxalsyra är skaldjur, men bladgrönsaker, choklad och valnötter innehåller också en ansenlig mängd.

Det är också en bra idé att minska din konsumtion av jordnötter, kli och rödbetor om du vill undvika njursten. Selleri och lever innehåller också mindre mängder. Kom ihåg att du inte bör överskrida 50 mg om dagen.

För att minska oxalatabsorptionen bör du äta kalciumrika livsmedel.

6. Mjölkprodukter

Mjölkprodukter är en viktig och väldigt vanlig del av kosten. De är rika på kalcium och nödvändiga för tillväxten och stärkandet av dina ben. De är dock inte bra för personer som tenderar att få njursten. Konsumtionen av mjölk, yoghurt eller ost ökar elimineringen av kalcium via urinen, och det gör elimineringen av njursten och avfall svårare.

Eftersom brist på kalcium i din diet associeras med högre risk för njursten rekommenderar vi måttlig konsumtion. Med andra ord ska du inte helt utesluta kalcium från din diet, utan försöka få det i dig i många olika former, t.ex. genom mandlar.

Vad ska jag äta för att förhindra njursten?

Nu när du har en lista över livsmedel att hålla dig borta från ska vi ta en titt på vad du BORDE äta. Utöver att ha en hälsosam kost och hälsosamma vanor (inklusive träning, inte röka och sitta mindre) råder vi dig att dricka 2,8 liter vatten om dagen. Den mer välkända mängden är 1,8 liter, men folk i riskzonen för njursten bör öka sitt intag.

Om du dricker 2,8 liter vatten om dagen producerar du 1,8 liter urin. Vatten är inte bara fattigt på natrium, utan hjälper även till att eliminera ansamlat avfall i urinvägarna.

Om du inte gillar att dricka vatten för sig självt kan du dricka det i smoothies, juicer eller teer. Du kan till och med lägga till en citron eller annan frukt för att ge det bättre smak. På så sätt förser du alltid din kropp med välbehövliga näringsämnen.

Kom ihåg att kaffe, alkohol och läsk inte räknas!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Han H, Segal AM, Seifter JL, Dwyer JT. Nutritional Management of Kidney Stones (Nephrolithiasis). Clin Nutr Res. 2015;4(3):137–152. doi:10.7762/cnr.2015.4.3.137
  • Gul Z, Monga M. Medical and dietary therapy for kidney stone prevention. Korean J Urol. 2014;55(12):775–779. doi:10.4111/kju.2014.55.12.775
  • Tracy, C. R., Best, S., Bagrodia, A., Poindexter, J. R., Adams-Huet, B., Sakhaee, K., … Pearle, M. S. (2014). Animal protein and the risk of kidney stones: A comparative metabolic study of animal protein sources. Journal of Urology192(1), 137–141. https://doi.org/10.1016/j.juro.2014.01.093
  • Johnson RJ, Perez-Pozo SE, Lillo JL, et al. Fructose increases risk for kidney stones: potential role in metabolic syndrome and heat stress. BMC Nephrol. 2018;19(1):315. Published 2018 Nov 8. doi:10.1186/s12882-018-1105-0
  • Damasio PC, Amaro CR, Cunha NB, et al. The role of salt abuse on risk for hypercalciuria [published correction appears in Nutr J. 2011;10:63]. Nutr J. 2011;10:3. Published 2011 Jan 6. doi:10.1186/1475-2891-10-3

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.