Mat som inte kan kombineras med läsk

januari 14, 2019
Även om det är möjligt att du inte känner dig obekväm kan konsumtion av läsk med vissa livsmedel orsaka matsmältningsproblem och inre obalanser som kan vara farliga.

Du har säkert hört att läsk (speciellt Coca Cola) inte är bra för hälsan? Men många älskar det ändå och fortsätter dricka det trots varningarna. I den här artikeln ska vi ge dig mat som inte kan kombineras med läsk.

Vilken mat kan jag inte kombinera med läsk?

Vi äter ibland mat som när det kombineras med något annat kan bli giftigt eller skadligt för kroppen, utan att vi inser det.

Du tror kanske inte att det är något fel med att kombinera läsk med en stor middag, men det finns vissa ingredienskombinationer som har skadliga effekter.

Var uppmärksam på vilka livsmedel du inte borde kombinera med läsk:

Mjölk

mjolk

Vem skulle dricka ett glas mjölk med läsk? Vi pratar givetvis inte om att hälla båda dryckerna i samma glas eller dricka dem samtidigt. Det finns dock vissa söta och kryddiga maträtter som innehåller mjölk.

Till exempel vissa bakverk och tårtor som innehåller grädde. När dessa når magen leder kombinationen till stor surhet, vilket resulterar i magkramper, sura uppstötningar eller matsmältningsproblem.

Kaffe

Återigen tror vi inte att det finns många som häller till exempel Coca Cola i sitt kaffe. Vi tror dock att det finns de som dricker läsk till middagen, och kaffe till dessert.

Båda innehåller mycket koffein, och det är därför inte rekommenderat att dricka dem tillsammans eftersom det kan leda till sömnlöshet, mardrömmar eller problem att somna.

När båda dessa drycker når magen kan kombinationen dessutom orsaka en typ av bubblande skum som kan vara väldigt surt. Därför kommer du känna dig alert och euforisk samtidigt som du upplever magkramper, vilket är ett resultat av matsmältningsproblem.

Söta bakverk

bakverk

På fester äter många ofta söta bakverk. Men att kombinera den stora mängden socker med sockret i läsk leder till en farlig ökning av blodsockret. Det kan till och med öka risken för hjärtstillestånd.

Du blir även alert på grund av allt socker i din kropp. Därför ska du inte kombinera söta bakverk med läsk, så att du kan njuta av festen fullt ut.

Kryddstark mat

Kryddstarka ingredienser såsom chili, kummin eller curry tillför smak till dina måltider, men när de når din kropp höjer de automatiskt temperaturen (så att vi vill dricka något på en gång).

Tänk två gånger innan du väljer läsk.

Läsk konverteras till svavelsyra vid höga temperaturer, så om du tror att du genom att dricka ett glas läsk kan släcka törsten och minska värmen i magen har du fel.

Istället kommer du uppleva en ökning av antalet syror i magen.

Minttabletter

minttabletter

Prova att lägga en minttablett i ett glas och häll sedan Cola över, och vänta på reaktionen. Du kommer se att det blir en form av explosion!

Tänk dig vad som händer i din kropp när du får i dig båda samtidigt. Prova det inte, för smärtan kommer vara outhärdlig och den interna reaktionen farlig.

Vad händer i din kropp när du dricker läsk?

Läsk är inte bra för din hälsa, oavsett om det blandas med något annat eller inte. Det finns de som hävdar att det kan användas för allt utom konsumtion. Vad händer i din kropp när du dricker det?

Efter 10 minuter

Ett glas läsk innehåller tio matskedar socker. Ja, du läste rätt. Det är ett hårt slag mot kroppen som rubbar blodsockerbalansen, vilket kan vara farligt.

Efter 20 minuter

Insulinet i blodomloppet skjuter i höjden och levern måste jobba hårt för att omvandla sockret, som blir till fett.

Efter 40 minuter

cola

Koffeinet börjar påverka kroppen: pupillerna vidgas och blodtrycket ökar. Man känner sig inte trött och levern släpper ut sockret i blodet.

Efter 45 minuter

Kroppen ökar produktionen av ett hormon vid namn dopamin, som ansvarar för att stimulera området av hjärnan som ägnar sig åt njutning och belöning.

Det är därför vi gillar att dricka läsk så mycket: det är som en drog för hjärnan.

Efter 60 minuter

glas-med-lask

Mer kalcium spolas ut genom urinen. Det kan orsaka osteoporos, samt få våra tänder att falla ut eller bli sköra. Fosforsyran från läsken binder sig även vid magnesium och zink.

Den vätskedrivande effekten som läsk påstås ha är falsk eftersom läsk inte gör sig av med avfall från kroppen, utan istället viktiga näringsämnen. Därför känner sig folk ofta svaga eller irriterade efter att ha druckit läsk.

Spara