Fördelarna med litchi: en söt frukt med mycket näring

Fördelarna med litchi för hälsan sitter i att den innehåller många olika näringsämnen som vi behöver för att våra kroppar ska fungera korrekt.
Fördelarna med litchi: en söt frukt med mycket näring

Senaste uppdateringen: 21 maj, 2023

Litchi är en tropisk frukt som kan ge flera hälsofördelar om den ingår som ett regelbundet inslag i kosten. Fördelarna med litchi sitter i att den innehåller flera olika antioxidanter som hjälper till att neutralisera produktionen av fria radikaler.

Ur en smaksynvinkel är det också en väldigt söt och god frukt. Den kommer ursprungligen från södra Kina och växer på träd som kan bli 12 meter höga. Dess skal är rött och strävt, och fruktköttet är vitt.

Innan vi går vidare vill vi också understryka att förekomsten av frukt i kosten rekommenderas av de flesta näringsexperter. Dessa livsmedel är en källa till högkvalitativa mikronäringsämnen och antioxiderande fytokemikalier. Detta hjälper till att förhindra att vissa negativa effekter uppstår i vår inre fysiologi, vilket säkerställer att vi bibehåller ett gott hälsotillstånd på lång sikt.

Fördelarna med litchi

Litchien.
C-vitaminet i litchi hjälper till att skydda din kropp från sjukdomar.

Först och främst är det viktigt att notera att litchi är en källa till vitamin C; ett näringsämne som har visat sig förbättra immunförsvaret, både det medfödda och det adaptiva. Det hjälper till att minska förekomsten av infektioner, vilket i sin tur leder till förbättrat välbefinnande. Även vid sjukdom kommer bibehållande av en optimal nivå av C-vitamin att möjliggöra en mer exakt symtomatologisk kontroll, med mindre intensiva symtom.

Dessutom ger litchi en betydande mängd folsyra. Detta element är viktigt, särskilt för gravida kvinnor. Under graviditeten finns det nämligen ett ökat behov av detta ämne.

Faktum är att om behoven inte tillgodoses ökar risken för missbildningar hos fostret. Enligt en studie publicerad i BMC Medicine är kosttillskott avgörande i detta skede av livet.

Det är värt att nämna att tack vare närvaron av C-vitamin i litchi kan absorptionen av vissa mineraler, såsom järn, förbättras. Denna kombination bidrar till att minska risken för anemi, en patologi som orsakar kronisk trötthet och utmattning. Det är alltid bättre att förebygga, eftersom när det väl utvecklats är det vanligtvis svårt att återställa kroppen till sina normala funktioner.

Vi får inte heller glömma fördelarna med antioxidanterna i litchi vilka kan hjälpa till att minska förekomsten av flera komplexa sjukdomar. Enligt forskning publiccerad i European Journal of Medicinal Chemistry kan regelbundet intag av fytokemikalier blockera bildningen av fria radikaler och en efterföljande av dessa ansamling i kroppens vävnader. Detta hjälper till att förebygga förändringar i den inre homeostasen.

Näringsvärde av litchi

Varje litchifrukt ger cirka 6 kalorier. 1,5 gram av 100 gram frukt är enkla kolhydrater och protein, och fetthalten är praktiskt taget noll. Litchi är en källa till flera mikronäringsämnen. Vitamin C, kalium och vissa B-vitaminer sticker ut i detta avseende, liksom folsyra.

Eftersom den innehåller så få kalorier är det en perfekt frukt att inkludera i en kalorifattig kost där viktminskning är målet. Det är dock alltid tillrådligt att vara försiktig med socker i denna typ av situation.

Även om sockerarterna i frukten inte anses vara särskilt skadliga, kan en ansamling av dem i kroppen leda till utvecklingen av sjukdomar som icke-alkoholrelaterad fettleversjukdom.

Du kanske också är intresserad av: Upptäck hur du kan behandla fettlever naturligt

Hur konsumerar man litchi?

Lite litchi.
Skala litchifrukterna och ät dem färska, eller tillsätt dem i smoothies.

Litchi är en frukt som många konsumerar i dess naturliga, färska form. Det räcker med att ta bort skalet som täcker dem för att kunna äta denna frukt. Detta är också en god frukt att ha som ingrediens i olika recept för desserter och smoothies.

Till exempel kan du tillaga en välsmakande smoothie genom att lägga i några litchifukter, lite grönsaker och fylla på med vatten. Detta blir en söt dryck som egentligen inte behöver någon mer sötma. Skulle du dock vilja söta den lite mer kan du gärna använda honung.

Fördelarna med litchi: det är en mycket hälsosam frukt

Som du kan se är ett tillskott med litchi i din vanliga kost något som är positivt för hälsan. Denna exotiska frukt är en källa till essentiella näringsämnen som hjälper kroppen att fungera effektivt, vilket förhindrar utvecklingen av sjukdomar på längre sikt. Det är dock viktigt att inkludera dem i en varierad kost för att undvika underskott som påverkar tillståndet av homeostas.

Slutligen, kom ihåg att prioritera säsongens frukter. Normalt är detta då deras näringsvärde ligger som högst. Dessutom har de mycket mer smak. Självklart kan du också frysa ner frukten vid dess optimala mognadstid för att senare konsumtion. De förlorar inte sina egenskaper i frysen, och smaken sitter också kvar när du tinar upp dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • McNulty H, Rollins M, Cassidy T, et al. Effect of continued folic acid supplementation beyond the first trimester of pregnancy on cognitive performance in the child: a follow-up study from a randomized controlled trial (FASSTT Offspring Trial). BMC Med. 2019;17(1):196. Published 2019 Oct 31. doi:10.1186/s12916-019-1432-4
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.