Fördelarna med att göra ingenting
Upptäck hur man inte gör något och fördelarna med att göra det. Lugnet har aldrig varit så nära! Att vara uttråkad och stanna hemma behöver inte vara en dålig sak. I själva verket är denna vana idag känd som att göra ingenting och är en mycket lovande trend. Fler och fler människor vänder sig till denna enkla praxis som ett medel för terapi och självupptäckt.
Vad betyder det att göra ingenting?
Trenden med att inte göra något har spridit sig till otroligt många platser runt om i världen. När allt kommer omkring finns det en bra anledning till att fler och fler har beslutat att sakta ner. Det beror på att det bidrar till välbefinnande genom att minska ångest och stress.
Samtidigt är det ett mycket ekonomiskt alternativ. Det gör att du inte bara kan dra nytta av ditt hem utan det hjälper också till att stärka familjebanden och ditt band med dig själv.
Det är värt att ta en stund och reflektera över dina omfattande arbetsdagar och bördan av helgens planer. Om vi är ärliga känns dessa planer ofta mer obligatoriska än spontana och tar mer och mer tid från att koppla av.
Upptäck mer om liknande ämne: Avslappningstekniker för att lindra ångest under karantän
Skyldigheten att umgås
När det gäller vår fritid känner vi oss ofta på samma sätt som våra barn gör. De kommer hem utmattade från en lång dag i skolan för att bara behöva möta en hel del ansvarsområden. De måste göra sina läxor, delta i aktiviteter utanför skolan, göra sysslor o.s.v.
På samma sätt finns det en tendens att sätta press på oss när det gäller hur vi tillbringar fritiden. Vi tvingar oss att spendera tid med andra par, familjemedlemmar och vänner, gå ut på restauranger och åka på utflykter. Naturligtvis är det inget fel med dessa sammankomster och aktiviteter. Men sanningen är att vi har mindre och mindre tid att bara vila och koppla av; något vi behöver mer idag än någonsin tidigare.
Detsamma händer med våra mobiltelefoner och behovet av att ständigt svara på meddelanden, läsa e-post och granska våra sociala medier. Allt detta blir till en mycket utmattande börda. Att leva en oavbruten livsstil med påtryckningar och skyldigheter hjälper definitivt inte.
Vid vissa tillfällen blir kroppen helt enkelt sjuk eftersom den behöver vila. I själva verket är detta du själv som kräver vila! Inget dåligt kommer att hända om du stannar hemma i soffan med en filt, en varm dryck och lite utrymme för dig själv – det är faktiskt vad många av oss i hemlighet längtar efter.
Så att skapa en fristad i ditt hem blir det säkraste stället att ansluta till ditt inre jag. Det gör ditt hem till en plats där du kan återhämta dig efter känslor av utmattning och istället njuta.
När är att göra ingenting inte en bra idé?
Det är viktigt att klargöra att det göra ingenting inte är en lösning som passar alla, särskilt i närvaro av kliniska symptom. Det rekommenderas inte för personer som lider av depression, ångest eller de som går igenom sorg.
I dessa fall tenderar människor att isolera sig. Detta har dock ingenting att göra med förmågan att besluta att stanna hemma för att njuta av det. I stället för att stanna hemma bör individer i dessa situationer söka behandling och följa de indikationer som rekommenderas.
Att inte göra något bör alltid vara en handling som ger dig njutning. Det handlar om att omfamna vår frihet att göra det vi önskar mest trots det gemensamma sociala trycket att göra annat.
Hur man gör absolut ingenting
Några av reglerna som denna tendens följer är:
- Gör de saker du gillar att göra. Läs, måla, titta på en film, ta hand om dina växter, lek med ditt husdjur, återställ gamla möbler, skapa saker o.s.v.
- Undvik tråkig planering.
- Gör saker som hjälper dig att slappna av.
- Lev utan att ha bråttom.
- Pusha inte dig själv för att slutföra uppgifter, förutom skyldigheter.
- Njut av avslappning i gott sällskap.
- Var medveten om nuet och öva mindfulness. Med andra ord, håll ditt sinne i nuet.
Slutligen är det en bra idé att hålla ditt hem prydligt. Annars kan du känna dig obekväm. Bortsett från dessa rekommendationer är det också en bra idé att släppa in mycket naturligt ljus i ditt hem. Miljö och inredning är viktigt när det gäller att känna sig lugn och avslappnad. Vissa människor väljer att placera naturliga växter i vissa utrymmen i sina hem.
Enkelhet är också värdefullt. Det är ingen mening att fylla ditt hem med föremål som bara bidrar till en större känsla av kaos. Miljön i ditt hem ska inspirera till lugn och ro. Om du vill skapa ett trivsamt utrymme rekommenderar experter att minska antalet onödiga föremål. Du kan anpassa varje hörn i ditt hem allteftersom. På det sättet kan du förvandla ditt hem på samma sätt som du förvandlar din livsstil.
Så vad väntar du på? Låt oss göra hemmet till den nya utekvällen!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Picón, J. (2010). Guia del descanso saludable. Colegío Profesional de Fisioterapeutas.
- Salinas., D. (2012). Estrés. In Prevención y afrontamiento del estrés laboral.
- Sandín, B. (2003). El estrés: un análisis basado en el papel de los factores sociales. Revista Internacional de Psicología Clínica y de La Salud = International Journal of Clinical and Health Psychology.
- Suhail Velazquez Cortes. (2009). Hábitos y estilos de vida saludable. Programa Institucional Actividades De Educacion Para Una Vida Saludables.
- Universidad de Las Palmas de Gran Canaria. (2015). Necesidad de descanso y sueño. Enfermeria Comunitaria.
-
Fernández-Castro, J., Martínez-Zaragoza, F., Rovira, T., Edo, S., Solanes-Puchol, Á., Martín-del-Río, B., … & Doval, E. (2017). How does emotional exhaustion influence work stress? Relationships between stressor appraisals, hedonic tone, and fatigue in nurses’ daily tasks: A longitudinal cohort study. International journal of nursing studies, 75, 43-50.
-
Linnet, J. T. (2011). Money can’t buy me hygge: Danish middle-class consumption, egalitarianism, and the sanctity of inner space. Social Analysis, 55(2), 21-44.
-
Wielgosz, J., Goldberg, S. B., Kral, T. R., Dunne, J. D., & Davidson, R. J. (2019). Mindfulness meditation and psychopathology. Annual review of clinical psychology, 15, 285-316.