5 anledningar till att du borde skratta mer

Att skratta gör dig mer sällskaplig. Det låter dig se världen från ett annat perspektiv och det ger dig modet att möta allt som kommer i din väg.
5 anledningar till att du borde skratta mer
Diego Pereira

Granskad och godkänd av läkare Diego Pereira.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Alla gillar en person som skrattar, är glad och full av livskraft. För sanningen är den att skrattet är det bästa botemedlet för allting. Du bör skratta mer för att bli friskare.

Skratt kan läka sorg, ångest och depression, och även lindra värk och smärta och bekämpa allvarliga sjukdomar.

Skrattets effekter är hälsosamma för hela kroppen. Det finns många studier som bevisar att hjärnbarken släpper ut negativa elektriska impulser när vi skrattar. Detta kan vara en verkligt stor hjälp för patienter som lider av sjukdomar som cancer.

Hjärnan har ansvar för en viktig kemisk process i kroppen: frisättningen av endorfiner. Denna narkotiska substans (som faktiskt är ett hormon) liknar morfin och bekämpar allvarlig smärta.

Endorfiner kallas också för lyckhormonerna.

Dessa neurotransmittorer är ansvariga för de mest njutningsfulla ögonblicken i våra liv: när vi har sex, när vi tränar, när vi äter choklad och i synnerhet när vi skrattar.

Vi behöver alla några orsaker till att skratta mer. Om du anser dig vara en seriös person som inte skrattar eller ler så mycket, är den här artikeln för dig.

5 orsaker till att skratta mer

1. Att skratta mer stärker immunförsvaret

Att skratta mer stärker immunförsvaret

Man brukar säga att skratt kan bota alla sjukdomar. Skratt sänker stresshormonerna, förbättrar cirkulationen och förbättrar också syreförbrukningen. Genom att frigöra all negativ energi genom att skratta mer, blir immunsystemet starkare.

  • Det sker också en ökning av immunoglobulin A-nivåerna, en viktig antikropp som bekämpar bakterier och infektioner i luftvägarna.
  • Dessutom har skratt också positiva effekter på NK-cellerna och de vita blodkropparna. Dessa ansvarar för att bekämpa infektioner genom att attackera virus direkt, vilket förbättrar kroppens immunförsvar.

2. Skratt vitaliserar organen

Skratt förbättrar blodflödet, minskar stresshormonerna och aktiverar kroppen. Detta aktiverar hjärtat, hjärnan och lungorna, vilket förbättrar dessa organ.

Det är en av de bästa behandlingarna vid hjärtsjukdom. Det är dessutom kopplat till bättre blodtryck och optimal cirkulation, vilket gör att kroppen upplevelser en ökad syreaktivitet.

3. Förbättrar minnet

Skratt förbättrar minnet

När kortisolnivåerna (stresshormonet) minskar, stärker detta ditt minne. När du skrattar mer, ökar produktionen av endorfiner och dopamin, vilket ger hjärnan en känsla av nöje och tillfredsställelse.

Den neurologiska aktiviteten förändras, vilket ändrar hjärnvågorna, vilket i sin tur accelererar och förstärker minnet. Skratt underlättar också lagring av information.

Skratt fungerar precis som meditation genom att det ökar nivåerna av alfahjärnvågor. När du skrattar, tolkar hjärnan detta som en trevlig stimulans, och din kropp slappnar av precis som vid meditation.

4. Det får musklerna att slappna av och sträckas ut

Skratt är direkt kopplat till frisättningen av ackumulerad spänning i kroppens muskler. På grund av detta är den känsla av avkoppling som du känner inte bara kopplad till dina ansiktsmuskler, utan även resten av din kropp.

Skratt är den bästa medicinen för att bekämpa alla typer av stress, även arbetsrelaterad stress.

Kom ihåg att när du skrattar sätter hjärnan igång en utsöndring av hormoner som skapar en tillfredsställelse i kroppen. Således eliminerar det spänningar, både muskulösa och mentala.

5. Skratta mer – det gör dig mer positiv

Skratta mer - det gör dig mer positiv

Varje dag finns många människor som står inför depression, sorg och ångest. Det är extremt svårt att komma över dessa saker. Dessutom hanterar vi inte dessa saker på samma sätt.

  • Men skratt är den bästa lösningen för detta. Det gör att du ser saker från en annan synvinkel, det smälter bort din pessimism och ökar din självkänsla.

Skratt gör dig mer positiv, hjälper dig att behålla din styrka, förbättrar din humor och, om du går igenom en jobbig period, hjälper det dig att hantera negativa känslor.

Av dessa skäl är att skratta mer lösningen på alla dina problem! Det är en av de trevligaste sakerna som finns, och det bästa av allt är att det är gratis!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.