Depression och ångest är tecken på styrka

Känslomässiga problem är inte ett val; ingen vill genomgå eller hantera ångest. Problemen kan komma som ett resultat av komplicerade omständigheter och situationer.
Depression och ångest är tecken på styrka
Raquel Aldana

Skriven och verifierad av psykologen Raquel Aldana.

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Många tror felaktigt att depression och ångest är tecken på svaghet och att de är handikapp i livet. Men det är inte sant; en som lider av ångest, depression eller en mix av liknande symtom är INTE galen eller klen, eller av svag eller underlägsen karaktär.

Det är utmattande att bekämpa, men det är en social verklighet som inte kan ignoreras. Trots framsteg i forskning bekräftar det moderna “omedvetandet” i vårt samhälle att känslomässiga och psykologiska problem är synonymt med svaghet och sårbarhet.

Och eftersom depression och ångest ofta inte tas på allvar är det vanligt att höra argument som: “Slappna av”, “Det är inte så farligt”, “Livet handlar inte om att vara upprörd hela tiden”, “Du har inget att tjura över”, “Det är en del av att växa upp”, mm.

Låter det bekant? Det är faktiskt troligt att du har befunnit dig i båda ändar av denna typ av resonemang, så det är viktigt att ge känslomässig smärta den uppmärksamhet den förtjänar.

Ledsamhet

Precis som du inte skulle ignorera magsmärta eller migrän bör du inte ignorera känslomässig smärta.

Du kan inte förvänta dig att dessa känslomässiga sår ska läkas av sig själva. Man måste jobba med dem och ta reda på vad de betyder.

Du kanske måste träffa en psykolog som kan hjälpa dig att hantera den stora känslomässiga smärta som åsamkar dig ångest och/eller depression.

För att fortsätta med vårt exempel ovan måste du på samma sätt som du slutar äta mjölkprodukter om du är laktosintolerant även undvika de tankar och omständigheter som infekterar ditt känslomässiga sår.

Plåster räcker inte; du måste rengöra och läka dina känslor.

Så i den här artikeln vill vi försöka hjälpa de som lider av denna typ av sår för att de ska kunna ta tag i sina känslor.

Depression-och-ångest

Ångest – en dålig tur på en berg-och-dalbana

Känslorna som kommer med ångest liknar de som upplevs på en dålig tur på en berg-och-dalbana. Tänk dig att du befinner dig i den här situationen:

Du spenderar dagen på en nöjespark för att åka en populär berg-och-dalbana. För att åka måste du stå i kö tills det är din tur.

Det är en varm dag och solen gassar på ditt huvud. Det gör ont och är obehagligt. Du känner dig trött och vill inte åka, men du gör det ändå eftersom du är där för att ha roligt.

När du väl sitter i attraktionen börjar ditt hjärta bulta och allt snurrar – vagnarna snurrar i 360° flera gånger. Du far genom mörka tunnlar och ballonger flyger mot dig, nästan som om de attackerar.

Ångest

Snabbare andning och puls

Din andning accelererar och ditt hjärta fortsätter att slå hårt. Du känner att något kommer att brista vilken sekund som helst. Att du omtumlad, ditt bröst känns spänt, du kan inte röra dig och du kan inte göra något.

Du kan inte undvika negativt tänkande. Du skriker, gråter och klagar, men ingen hör dig, inte ens du själv. Desperat ber du för att det ska sluta och du känner som om du håller på att dö.

Men du kan inte få din vagn att sakta ner, för den stannar bara efter att turen är slut.

På det sättet är ångest som en dålig tur på en berg-och-dalbana. Den tar förr eller senare slut, men du vet inte när eller hur, så att hålla dig själv under kontroll inför denna osäkerhet är ganska svårt.

Depression

Depression – själens mörker

De som lider av depression känner som om allt är inslaget i mörker. Sakta men säkert tar detta mörker över  omgivningen; det finns inget som motiverar eller uppmuntrar dig. Det kräver stor ansträngning att studera eller gå till jobbet, och du känner dig otroligt ledsen eller irriterad.

Depression är droppen som fick bägaren att rinna över; en börda som redan var tyngd av komplicerade situationer och förhållanden som lämnat ett djupt intryck på dig.

Det är viktigt att du vänder dig till ett proffs för hjälp och stöd när du inser att något inte står rätt till; någon som kan ge dig lite känslomässig förståelse kring vad som händer.

Att ha känslomässiga problem är inte ett val. En person med depression säger inte: “Jag vill må dåligt och krypa ner i en brunn av sorg för att se om jag kan drunkna i den.” Det fungerar inte så. Det kan faktiskt drabba oss alla.

Kvinna vid  fönster

Ingen är fri från ångestens och depressionens klor

Depression och ångest är tecken på styrka, inte svaghet. Dessa känslomässiga problem dyker inte upp över en natt, utan smids i livets helvete ur svårigheter och utmattning.

De är heller inte resultaten av personliga val. Vi väljer inte om vi vill uppleva dem eller inte. Båda dessa känslomässiga problem kommer från en kamp mot livets svårigheter och att försöka hålla sig stark under en för lång tid.

Vi känner alla av någon form av nedstämdhet och/eller ångest någon gång i livet, antingen direkt eller indirekt.

Höj medvetenheten, lär dig att förstå dessa problem och döm framförallt inte de som lider…


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.