9 tips för att bekämpa depression naturligt

Mild depression drabbar många i dagens samhälle och kan vara svår att bli av med. Här är 9 tips för att bekämpa depression naturligt.
9 tips för att bekämpa depression naturligt
Bernardo Peña

Granskad och godkänd av psykolog Bernardo Peña.

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2023

Depression är ett känslomässigt tillstånd som kan drabba en person både fysiskt och psykologiskt, beroende på hur allvarlig depressionen är. Vissa drabbas av stunder av nedstämdhet från problem med sin partner, förlust av en familjemedlem, ekonomiska problem, stress eller oro, bland annat. Mild depression drabbar många i dagens samhälle och kan vara svår att bli av med. Vi har 9 tips för att bekämpa depression naturligt.

Observera att det finns de som lider av kronisk depression, något som kan påverka hälsan och försämra livskvaliteten. I detta fall bör depressionen behandlas av en specialist för att inte leda till värre problem. På grund av det moderna, stressiga livet verkar depression nuförtiden vara en global epidemi. Lyckligtvis finns det en rad förslag och tips som kan hjälpa till att bekämpa mild depression naturligt, så att du inte behöver ta några piller eller läkemedel som kan leda till beroende.

1. Bekämpa depression med träning

Sit-ups

Regelbunden träning kan bli en av dina bästa naturliga kurer för att förebygga och bekämpa mild depression naturligt. Det finns många olika former av träning, och du kan välja den som passar bäst för dig: yoga, aerobics, styrketräning, löpning, simning…

Du bör inte ägna dig åt intensiv träning precis i början. Det är bättre att börja lätt och sedan gradvis öka intensiteten. Det är bäst att ägna sig åt minst en halvtimmes träning varje dag eller till och med lite mer.

2. Bekämpa depression med en bra kost

Träning

Kosten spelar en viktig roll i att förebygga och bekämpa mild depression naturligt. Om saker och ting inte går bra i ditt liv ska du få i dig mer B-vitamin och kalcium, och sluta äta livsmedel rika på raffinerade kolhydrater och socker.

3. Bekämpa depression med örttillskott

Många örter har avslappnande och lugnande egenskaper som kan hjälpa till att bekämpa mild depression naturligt. Bland örterna vi rekommenderar hittar vi till exempel johannesört, som är en av de mest effektiva.

Andra växter som är kända för sin förmåga att bekämpa mild depression och ångest är:

 • Passionsblomma
 • Meliss
 • Lavendel
 • Citron
 • Valeriana
 • Nässla

4. Bekämpa depression med frisk luft

Kvinna på äng

Att vara i kontakt med naturen när du är nedstämd kan vara fantastiskt terapeutiskt och kan hjälpa dig att må bättre. Det är en bra idé att gå på en promenad, speciellt i naturområden, i minst 30 minuter. Du kan bland annat promenera med din hund, gå i en park, gå längs floden eller ta en cykeltur.

5. Bekämpa depression med vila

Försök att sova minst 7 timmar varje natt utan störningsmoment, så att din kropp kan återhämta sig. Bra vila förbättrar ditt humör, gör dig mer flexibel och kan avsevärt bekämpa mild depression naturligt.

6. Ägna dig åt aktiviteter som gör dig glad

Bekämpa depression genom att läsa en bok

Allt i livet bör inte vara arbete, förpliktelser och hushållssysslor. Det är väldigt viktigt att du reserverar tid åt dig själv och ägnar dig åt aktiviteter som gör dig glad. Åk på semester, gå och shoppa, spendera tid med din familj, gå ut med vänner eller gå till en nöjespark. Det kan göra mycket för att bekämpa mild depression och stress.

7. Håll händerna sysselsatta

Att hålla händerna sysselsatta är något som kan bekämpa mild depression. Det bästa är att vara kreativ med händerna och göra något som betonar olika egenskaper. Du kan till exempel ägna dig åt hantverk, laga mat åt familjen, sy, baka, skriva, ta foton eller måla.

8. Skriv ner dina känslor

Om du föredrar att inte dela med dig av din ångest med andra, och tycker det är svårt att uttrycka dina känslor, är en bra terapi att skriva eller måla. Att få ner sina tankar och känslor på papper kan vara ett sätt att ventilera och reflektera.

9. Ring en vän

Om du är en av dem som har haft turen att hitta en god vän som alltid står redo att hjälpa dig, ska du prova att ringa denne när du känner dig nedstämd. Det är sant att man inte alltid känner sig bekväm med att säga att man känner sig nere, men råden från en vän och vetskapen att någon stödjer dig kan hjälpa dig att övervinna din kris.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Beck, A. T., Rush, A. J., Shaw, B. F. and Emery, G. (1983). Terapia cognitiva de la depresión. Brouwer.
 • Dio Bleichmar, E. (1992). La depresión en la mujer. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría.11(39), 283-289.
 • Girault, N., & Dutemple, M. (2020). Duelo normal y patológico. EMC-Tratado de Medicina24(2), 1-9. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1636541020437894
 • Grav, S., Hellzèn, O., Romild, U. and Stordal, E. (2012), Association between social support and depression in the general population: the HUNT study, a cross‐sectional survey. Journal of Clinical Nursing, 21(1-2), 111-120. https://doi.org/10.1111/j.1365-2702.2011.03868.x
 • Mammen, G. and Faulkner, G. (2013). Physical activity and the prevention of depression: a systematic review of prospective studies. American Journal of Preventive Medicine, 45(5), 649-57. https://doi.org/10.1016/j.amepre.2013.08.001
 • Pérez Álvarez, M.,y García Montes, J. M. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para la depresión. Psicothema, 13 (3).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.