Fördelar med majs: hur nyttigt är det?

Detta korn har setts i nästan alla kök i världen, i en form eller annan. Upptäck fördelarna med majs i dagens artikel.
Fördelar med majs: hur nyttigt är det?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skriven och verifierad av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Senaste uppdateringen: 27 november, 2022

Majs är ett sädesslag med uråldrigt ursprung. De amerikanska urinnevånarna, före Christopher Columbus ankomst, ansåg det vara grunden för livet. Detta korn har sett nästan alla kök i världen sedan dess. Idag ska du få upptäcka alla fördelar med majs, såväl som några kontraindikationer.

Den finns i otaliga varianter och förekommer i en mängd olika recept på alla kontinenter. Du har säkert ätit det hundratals gånger i ditt liv!

Men har du någonsin undrat vad det gör för hälsan? Kan det vara ohälsosamt att äta majs? I den här artikeln ska vi berätta allt om vilka fördelar som majs har för hälsan, och vilken näring det tillför din kost. Läs vidare och lär dig mer!

Fördelar med majs: Näringsvärdet

Ur näringssynpunkt är majs överlägsen andra spannmål, bortsett från dess proteininnehåll. Enligt Livsmedelsverket ger 100 gram kokt majs 100 gram kalorier, 3,3 gram protein, 17 gram kolhydrater och 4 gram fibrer. Det anses vara en bra källa till stärkelse, med sina 5,7 gram.

Det är en stor källa till mineraler. Det innehåller 19 mg magnesium, 196 mg kalium, 89 mg fosfor och 233 mg natrium. När det gäller vitaminer innehåller det 9 mg C- vitamin, 20 mikrogram vitamin A, 32 mikrogram folat och 0,26 mg B6.

Det är det enda spannmål som innehåller provitamin A, vilket är det enda som kan omvandlas till vitamin A av kroppen.

Fördelar med majs för hälsan

Att lägga till majs i kosten har viktiga hälsofördelar. Vi ska berätta om dem nedan.

Lite majs.
Majs är ett uråldrigt livsmedel. Amerikanska ursprungskulturer har alltid haft det som en basvara i kosten.

1. Antioxidativa egenskaper

Majs innehåller karotenoider, såsom lutein (644 internationella enheter) och kryptoxantin (115 internationella enheter), och deras förmåga att blockera fria radikaler är ökända. Båda ämnena anses vara potenta antioxidanter.

Lutein och kryptoxantin är vad vi kan se som orange och gula färger i färska livsmedel. De kallas också karotenoider om vi klassificerar dem kemiskt.

Antioxidanter bekämpar fria radikaler, som är kemikalier som introducerar syre i kroppens celler, vilket orsakar oxidation i olika delar och påskyndar åldrandet.

2. Bra för viktkontroll

Vissa typer av majs är rika på amylos, en av komponenterna i stärkelse. På grund av detta innehåll kan majs hjälpa till att kontrollera vikten. Denna variant av stärkelse smälts inte i tunntarmen; den når därför tjocktarmen där den ger näring till tarmfloran. Detta hjälper till att reglera tarmrörelserna och ger en större mättnadskänsla.

3. För hjärnans funktion

Tack vare sitt innehåll av kolin är majs en viktig del av kosten för hjärnans funktion. Kolin är ett nödvändigt näringsämne för syntesen av acetylkolin. Detta är en signalsubstans som hjälper minne och muskelkontroll.

Dessutom innehåller majs också stora mängder folater. Folater är involverade i det centrala nervsystemets funktion, i metabolismen av nervceller och i syntesen av myelin. Myelin är ett ämne som skyddar nervceller (neuroner), vilket ökar hastigheten på impulsöverföringen.

4. Det är glutenfritt

Majs är en basföda i kosten för människor som inte kan konsumera gluten. Gluten är ett protein som finns i vissa spannmål som vete, korn och råg.

Fördelar med majs i matlagning

I nästan alla kök i världen finns majs som ingrediens. Förutom att använda själva spannmålet i sig i matlagningen kan man även erhålla olika beredningar från den, som exempelvis majsmjöl.

Några av de vanligaste beredningarna man kan få från majs är följande:

  • Mjöl
  • Sirap
  • Stärkelse
  • Olja

Majs används som basföda i köken i Mexiko, hela Latinamerika och Afrika söder om Sahara. I dessa regioner varierar formerna för tillagning.

Det äts kokt, som rostat spannmål, i soppor eller geléer, och grytor som exempelvis cachapas, såväl som i fermenterade spannmål eller som deg. Det finns många majsbaserade preparat, såsom arepa, polenta, popcorn, majsbröd, tacos, tamales och tortillas.

Lite popcorn.

Kontraindikationer

Nu har vi berättat om olika fördelar med majs, men vi bör också tänka på att produkten har vissa kontraindikationer. Den främsta ligger i dess höga stärkelseinnehåll. Stärkelse är sammansatt av glukoskedjor, alltså sockerarter.

Personer med diabetes bör minska sitt intag av detta livsmedel och dess derivat.

Men utöver dessa specifika fall finns det inga andra problem med att inkludera denna produkt i din kost. Så länge det ingår i en varierad och balanserad kost kan det vara mycket fördelaktigt för din hälsa!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Melendez A. Importancia nutricional de los pigmentos carotenoides. ALAN v.54 n.2 Caracas jun. 2004
  • Lesbia Meertens-R. Vitamina B12, ácido fólico y función mental en adultos mayores. Invest. clín v.46 n.1 Maracaibo mar. 2005
  • R.L. Paliwal. Usos del maíz. FAO. Disponible en http://www.fao.org/3/x7650s/x7650s08.htm

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.