Grits: Lär dig fördelarna med majsgryn

Majsgryn passar bra som en del av en hälsosam och balanserad kost. Dessutom är det ett bra komplement för idrottare. Fortsätt läsa för att lära dig hur du bäst använder och tillagar majsgryn.
Grits: Lär dig fördelarna med majsgryn
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Majsgryn, på engelska känt som grits, är ett livsmedel med många fördelar. Det kännetecknas av sitt höga innehåll av viktiga näringsämnen. Det ger bra energi och lämpar sig alla som behöver detta, t.ex. idrottare. Fördelarna med majsgryn är att det passar bra i en balanserad kost så länge man bara kombinerar det med andra livsmedel som innehåller protein och bra fett.

Kom ihåg att variation är grunden till en hälsosam kost så glöm inte äta livsmedel från alla näringsgrupper. Det är det enda sättet på vilket man kan tillfredsställa kroppens dagliga behov.

Fördelarna med majsgryn

Det här livsmedlet är speciellt på grund av sitt låga glykemiska kolhydratindex. Det tillhandahåller den energi som behövs i kroppen för att viktiga funktioner ska kunna utvecklas. Dessutom, på grund av kolhydraternas sammansättning, påverkas inte bukspottkörteln vilket innebär att glukosnivån förblir stabil.

Fördelarna med majsgryn är att det också innehåller mycket fibrer. Som man kan läsa i en studie publicerad i Central European Journal of Public Health är detta ämne viktigt för att upprätthålla god tarmhälsa eftersom det minskar risken för förstoppning.

Majsgryn är speciellt också eftersom det innehåller många vitaminer, såsom vitamin A. Det här har en avgörande funktion för ögonhälsan enligt vetenskapliga rön. En tillräcklig dos A-vitamin bidrar till minskad risk för förändringar i gula fläcken.

Man bör också nämna att kaliuminnehållet är viktigt. Kalium är ett näringsämne som har visat sig neutralisera inverkan av natrium på kroppen och sänker därmed blodtrycket. Kalium är mycket viktig i kosten hos personer som har vissa problem med hjärta och blodkärl.

joggarskor

Hur man bäst får i sig majsgryn

Det finns olika sätt att lägga till majsgryn i kosten men vanligast är att ha det som ett tillbehör. Som exempel kan du använda majsgryn för att komplettera din måltid med ett livsmedel som innehåller animaliskt protein, till exempel kött, fisk och ägg.

Samtidigt är det viktigt att se till att din kost innehåller tillräckligt med grönsaker. Grönsaker innehåller mikronäringsämnen och antioxidanter som är viktiga för att se till att kroppen fungerar liksom för att förhindra för tidigt åldrande.

Men man kan också laga en maträtt där majsgryn har huvudrollen. Fortsätt läsa för att lära dig några recept som hjälper dig att ta tillvara fördelarna med majsgryn.

Majsgrynssoppa

Majsgrynssoppa är en lämplig förrätt för en kost för en aktiv person. För mer stillasittande personer kan man använda livsmedlet i ett tillbehör eller att toppa maten med. Personer som tränar kan behöva ett högre intag av kolhydrater.

Ingredienser

 • 8 msk majsgryn
 • 1 l kycklingbuljong
 • 25 ml olivolja
 • 1 lök
 • 1/2 selleri
 • 200 gram spenat
 • Salladsblad
 • 1 morot
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1/2 tesked muskot
 • Oregano
 • Salt och peppar
 • Riven ost efter smak

Tillagning

Börja med att skära grönsakerna. Finhacka morot, selleri, lök, spenat och salladsblad. Hetta sedan upp en stekpanna med olivoljan och stek grönsakerna. Häll sedan i kycklingbuljongen.

Lägg i majsgrynen när blandningen når medeltemperatur och höj sedan temperaturen tills blandningen börja koka. Sänk värmen när det börjar koka och låt soppan stå i minst 15 minuter. Rör om då och då.

Se till att allt är genomkokt och grönsakerna är mjuka, låt det annars koka i några minuter till. Krydda nu med salt, peppar, oregano och toppa med riven ost.

Det är nu viktigt att låta soppan koka upp igen för att få fram underliggande smaker. Sedan är maten klar att serveras och kan ätas antingen varm eller kall.

Majskornssoppa är ett hälsosamt alternativ och tillägg till din kost.

Ta del av fördelarna med majsgryn

Som du nu vet är majsgryn ett livsmedel med högt kolhydratinnehåll som passar bra i en balanserad och hälsosam kost. Kom ihåg att välja dina tillbehör med omsorg för att säkerställa en fullständig näringstillförsel som inte saknar bra fetter eller protein.

Fördelarna med majsgryn är att det passar bra både som förrätt eller huvudrätt. Tänk också på att du kan använda den som ersättning för pasta eller ris. Glöm dock inte att majsgryn ingår i en livsmedelsgrupp med hög kolhydrathalt, så låt det helst vara ett mindre frekvent inslag i kosten än baljväxter och rotfrukter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Hijova E., Bertkova I., Stofilova J., Dietary fibre as prebiotics in nutrition. Cent Eur J Public Health, 2019. 27 (3): 251-255.
 • Chmielewski J., Carmody JB., Dietary sodium, dietary potassium, and systolic blood pressure in US adolescents. J Clin Hypertens, 2017. 19 (9): 904-909.
 • Saari JC., Vitamin A and vision. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.