Recept på krämig majssoppa: enkelt och gott

Majs är verkligen livsmedel som du kan använda i en massa olika recept. Om du vill lära dig hur man gör en hemmagjord soppa med denna ingrediens, läs dagens artikel.
Recept på krämig majssoppa: enkelt och gott
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 12 juli, 2023

Majssoppa är ett utsökt recept som passar till en mängd olika rätter. Faktum är att du kan äta det med allt från till exempel kött, fylld pasta till grönsaker. Även om ursprunget till detta recept inte är helt klart, vet vi att majs är en mycket viktig ingrediens i gastronomin i många centralamerikanska länder. Så med all sannolikhet kan det mycket väl ha härstammat från dessa områden.

Hur förbereder man detta recept på krämig majssoppa?

Att tillaga en egen krämig majssoppa hemma är väldigt enkelt. Här är receptet så att du kan tillaga det själv.

Mald majs i skål.
Majs är en klassisk ingrediens i centralamerikansk gastronomi och spelar en ledande roll i flera recept i regionen.

Ingredienser

Du tillagar din majssoppa med ingredienser som är vanliga att använda i köket:

 • Salt, efter smak
 • En vitlöksklyfta
 • En vit lök
 • o,6 dl mjölk
 • Rökt paprika och oregano efter smak
 • 1 matsked extra jungfruolivolja
 • 3 majskolvar eller 1 burk gula majskärnor
 • Valfritt: 2 matskedar naturell yoghurt eller bredbar ost

Steg-för-steg instruktioner

 1. Börja med att skala och finhacka löken och vitlöksklyftan (ta bort mitten av vitlöken så att den inte förstör smaken på soppan). Finhacka så smått som du bara kan. Om du har en matberedare kan du finhacka dem i den. När du är klar kan du ställa löken åt sidan medan du fortsätter med att förbereda majsen.
 2. Nu är det dags att förbereda majsen. Om du väljer att använda en konserverad produkt är det viktigt att öppna burken och hälla ur all vätska. Tvätta majsen under rinnande vatten flera gånger för att avlägsna överflödigt natrium. Därefter kan du förvara majskornen i en behållare.
 3. Om du istället föredrar att använda majskolvar måste du skala bort bladen, tvätta och sedan skära loss majskornen från kolvarna . För att göra detta bör du använda en bra kniv. Håll majskolven stadigt med ena handen och skär sedan av kärnorna jämnt med den andra handen. Placera en tallrik eller ett fat under för att samla upp dem.

Tillagning på spisen

 1. När du har dessa ingredienser redo är det dags att börja laga soppan. Ringla olivoljan i en stekpanna, sätt på låg värme och lägg därefter i löken och vitlöken du ställde åt sidan tidigare. Rör om för att förhindra att det fastnar.
 2. Koka i 5 minuter eller tills det att löken blir genomskinlig.
 3. Tillsätt sedan majskärnorna. Koka i ytterligare 5 minuter, under konstant omrörning.
 4. Nu är det dags att tillsätta salt och krydda. Krydda efter smak.
 5. Häll därefter innehållet i kastrullen i en mixer, tillsätt mjölken och mixa i några minuter. Gör detta tills kornen är bearbetade och en tjock pasta bildas. I det här steget kan du tillsätta den mängd vätska du vill ha, beroende på hur tjock du vill att majssoppan ska vara. Om du vill att den ska bli krämigare kan du tillsätta 2 matskedar bredbar ost eller naturell yoghurt.
 6. När du fått den konsistens du vill ha, smaka av och tillsätt mer salt, paprika eller oregano efter behov.
 7. Häll blandningen till en skål och sedan är du redo att komplettera dina rätter med denna utsökta majssoppa.

Soppan kan hålla sig upp till 3 dagar i kylen om du använder en bra behållare med lock.

Rätter som du kan servera tillsammans med detta recept på majssoppa

Om du inte vet vilka rätter den här soppan kan passa till, ta en titt på följande:

Vegetarisk lasagne serveras med salsa.
Du kan även använda denna krämiga majssoppa i ett recept på lasagne, och på så sätt förhöja smaken.

Lite näringsfakta om majssoppa

Eftersom majs anses vara en hälsosam mat är det viktigt att notera att denna soppa är näringsrik. Det finns omfattande vetenskapliga bevis som visar att intaget av detta och andra fullkorn är fördelaktiga för människor.

Spanish Nutrition Foundation säger att näringsinnehållet i 100 gram majs är som följer:

 • 19,5 gram komplexa och enkla kolhydrater.
 • 3,3 gram protein.
 • 40 mikrogram folater.
 • 12 mikrogram betakaroten eller A-vitaminprekursor.
 • 2,8 gram kostfiber.

Majs är ett livsmedel som är lämpligt för personer som lider av celiaki eller är glutenintoleranta.

Tips för att tillaga denna majssoppa

Detta recept på majssoppa har en väldigt god smak, och du kan äta soppan till varm eller kall mat. Beroende på vilken rätt du vill äta kan du antingen värma upp den eller förvara den i kylen. Om du vill kan du lägga till några droppar ketchup, chilisås, sojasås eller citrondroppar i soppan – idealiska tillsatser för att ge den lite mer personlighet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Gutiérrez Peña, F. E. Efecto de la nixtamalización en los compuestos fenólicos totales y antocianinas y su actividad antioxidante en distintas variedades de maíz (Zea mays L.) Mexicano.
 • Ruíz, N. A. (2005). Efectos beneficiosos de una dieta rica en granos enteros. Revista chilena de nutrición32(3), 191-199.
 • Guillén-Sánchez, J., Mori-Arismendi, S., & Paucar-Menacho, L. M. (2014). Características y propiedades funcionales del maíz morado (Zea mays L.) var. subnigroviolaceo. Scientia Agropecuaria5(4), 211-217.
 • Fernández Suárez, R., Morales Chávez, L. A., & Gálvez Mariscal, A. (2013). Importancia de los maíces nativos de México en la dieta nacional: Una revisión indispensable. Revista fitotecnia mexicana36, 275-283.
 • FEN. LA ALIMENTACIÓN ESPAÑOLA: Maíz, mazorca. Disponble en: https://www.fen.org.es/storage/app/media/imgPublicaciones/2018/libro-la-alimentacion-espanola.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.