Är majsolja ett hälsosamt val?

Majsolja innehåller stora mängder vitamin E och omättade fettsyror, vilket kan ge dig betydande hälsofördelar.
Är majsolja ett hälsosamt val?
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Matolja är en grundläggande del av kosten. Variation och konsumtion av dessa oljor beror på tillgängligheten i enskilda länder och regioner. Det finns bland annat majsolja, solrosolja, olivolja, rapsolja, kokosolja, sojaolja och många andra att välja mellan. I denna artikel ska vi diskutera majsolja och om det är ett hälsosamt val.

Användningen av dessa oljor är orsaken till den höga efterfrågan och den höga konsumtionen i olika länder, oavsett om det är som smaksättning och ingredienser i livsmedel, industriella produkter och mattillagning eller deras många användningsområden för godistillverkning och på bagerier.

Tillverkning av majsolja

Denna olja kommer från malningen av detta spannmål, som är av amerikanskt ursprung och en av de viktigaste grödorna i hela världen. Det var det första spannmålet som genomgick en snabb och viktig teknisk förändring i hur det blev odlat. Detta beror på att man har anpassat majsodling till en mängd olika miljöer.

Man framställer oljan genom våtmalning, där spannmålens olika beståndsdelar först blir separerade i ett vattenhaltigt medium. Dessa är:

 • Kolhydrater
 • Proteiner
 • Lipider

För att göra detta genomgår majskärnan en urlakningsprocess i varmt svavelvatten för att mjuka upp kärnan innan den går in i kvarnen. De mjuka bitarna når sedan kvarnarna och separatorerna, där man separerar grodden och utvinner oljan ur den.

Det är viktigt att nämna att majskärnan innehåller mellan 3 och 5% olja, varav 25-30% finns i grodden.

majs

Kemisk sammansättning

I allmänhet består majsolja av 98 % omättade fettsyror och ett lågt innehåll av mättade fettsyror. Den innehåller också stora mängder vitamin E, vilket ger den antioxidantegenskaper. Utifrån detta kan man säga att majsolja är ett hälsosamt val av olja.

Dessa är de viktigaste omättade fetterna:

 • Oljesyra
 • Linolsyra (LA)
 • Alfa-linolensyra (ALA)

Olje- och linolsyrafetterna tillhör omega 3-familjen och är de som finns i störst mängder, 24 % respektive 62 %. Det är de som har flest fördelar.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  5 symptom på brist på omega 3 och 6 du borde känna till

Är majsolja hälsosamt?

Denna typ av olja erbjuder många hälsofördelar tack vare sitt höga innehåll av vitamin E. Detta vitamin ger stabilitet genom att förhindra härskning och skydda de andra beståndsdelarna i oljan. Det är också en källa till essentiella fettsyror för kroppen och innehåller låga halter mättade fettsyror och höga halter naturliga antioxidanter.

Hälsofördelar

Det höga innehållet av linolsyra ger stora fördelar, eftersom det är nödvändigt för många funktioner som:

 • Hudens hälsa
 • Integritet hos cellmembranen
 • Immunförsvaret
 • Syntes av eikosanoider nödvändiga för kardiovaskulär och njurfunktion och förebyggande av vissa sjukdomar
Majsolja och majs

En studie från 2010 visar att majsolja är hälsosamt eftersom det även ökar upptaget av andra fettsyror och även av fettlösliga näringsämnen som vitamin A och D.

Som om det inte vore nog har flera studier också visat att majsolja är hälsosamt eftersom det har en förmåga att kunna sänka kolesterolnivåerna i blodet. Detta gäller särskilt dåligt kolesterol. Dessutom finns det bevis för dess betydelse för barns tillväxt och neurologiska utveckling.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Lär dig mer om kopaivaolja: användning, fördelar och kontraindikationer

Andra fördelar

Förutom på grund av dessa fördelar använder och uppskattar folk denna olja även för dess milda smak och för att den går att hetta upp till höga temperaturer. Därför är den perfekt att steka i. Dessutom är den billig i vissa högproduktionsländer, som USA och Argentina.

Vidare finns det många genetiska modifieringar som hjälper till att förbättra majskärnornas egenskaper idag. Det gör det möjligt att få en bättre olja. Dessa egenskaper finns dock bara kvar så länge man inte överhettar oljan under produktionsprocessen. För höga temperaturer kan nämligen ändra dess sammansättning.

Slutsatser om varför majsolja är hälsosamt

Sammanfattningsvis innehåller majsolja, som vi nämnt ovan, många näringsämnen som bidrar till att förbättra hälsan i flera avseenden tack vare det höga innehållet av vitamin E och omättade fettsyror.

Vi får dock inte glömma att det inte är rekommenderat att konsumera olja i stora mängder. Detta eftersom att den har ett högt kaloriinnehåll. Därför bör du inkludera denna olja i din kost i måttliga mängder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Torres Morales B, Coutiño Estrada B, Muñoz Orozco A, Santacruz Varela A, Mejía Contreras O. Selección para contenido de aceite en el grano de variedades de maíz de la raza comiteco de chiapas, México. Rev Agroc.2010; 44: 679-689.
 • Alezones J, Ávila M, Chassaigne A, Barrientos V. Caracterización del perfil de ácidos grasos en granos de híbridos de maíz blanco cultivados en Venezuela. ALAN  [Internet]. 2010  Dic [citado  2020  Mayo  31] ; 60(4): 397-404. Disponible en: http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222010000400012&lng=es.
 • INTA. Mejoramiento genético del perfil de ácidos grasos del aceite de maíz. Rev de Invest Agrop.2018;45 (2).Disponible en: https://www.redalyc.org/jatsRepo/864/86460707001/html/index.html

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.