Förband och bandage, en bruksanvisning

Förband och bandage, en bruksanvisning

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Att applicera förband och bandage är en procedur för att linda in en skadad del av kroppen för att immobilisera eller skydda den. Det finns många material för detta ändamål, såsom gasbinda, bandage etc. Skadan kan vara muskulär, som en kontraktur, eller ett blödande sår.

Människan har använt förband och bandage i tusentals år. En del människor tror att Hippokrates, en läkare i antika Grekland och den moderna medicinens fader, var den första som lade på ett bandage för att behandla ett venöst sår. Andra påstår dock att redan äldre civilisationer, som egypterna, använde denna typ av teknik för olika medicinska behandlingar. I nutid använder de flesta av oss dem för att behandla våra skador och sår.

I dagens artikel ska vi berätta allt du behöver veta om förband och bandage.

Vad är syftet med förband och bandage?

förband och bandage på vad

Som du säkert känner till finns det olika typer av bandage och flera olika användningsområden för dem. Vi använder dem ofta för att skydda sår, förhindra infektion eller för att stoppa en blödning. Vi kan emellertid också använda dem för att begränsa rörelsen i en lem, led eller vid en vrickning. Dessutom hjälper de att fästa spjälningar och när man behöver stödja en del av kroppen.

Bandage kan vara användbara för att förbättra den venösa cirkulationen. Detta är särskilt användbart för personer med ödem i de nedre extremiteterna. Dessutom hjälper de att hålla behandlingar såsom krämer och mediciner på plats och kan också stoppa blödningar.

Förbandets funktion

Sammantaget kan vi säga att bandage har tre huvudsakliga syften:

  1. Hålla fast: Dessa förband används för vissa behandlingar som kräver att en behandling eller läkemedel hålls på plats.
  2. Komprimering: Dessa är användbara för att utöva tryck på en lem (när syftet till exempel är att stoppa en blödning).
  3. Korrigera: Dessa immobiliserar en lem så att den kan läka i rätt läge, som är fallet med en dislokation.

Du kanske också är intresserad av den här artikeln: Första hjälpen för brännskador av hett vatten

Vilka typer av förband och bandage finns det?

förband och bandage på ben

Bandage finns i alla former och storlekar, för att passa varje enskilt syfte:

  • Cirkulära bandage är för att fästa ett bandage på en arm eller ett ben. För att göra detta lindar läkaren dem runt en hel lem.
  • Sedan finns det spiralbandage. Dessa hjälper till att hålla spjälning på plats för att stabilisera en hand, en arm eller ett ben. I detta fall använder man medicinska, elastiska bandage placerade på ett spiralformat sätt.
  • Spicabandage är mycket lika spiralbandage. Här använder läkare på varandra följande remsor av förbandsmaterial på kroppen och den första delen av en lem, eller handen och ett finger. Således överlappar de något.
  • Det finns också förband som man lägger på i en åtta. Dessa placerar läkare vanligtvis på lederna. För att göra detta applicerar läkaren ett bandage omväxlande på två delar, vanligtvis två segment av en lem över och under leden. De gör det på ett sådant sätt att förbandet bildar en åtta. Detta är ett specifikt bandage som man använder bland annat för att behandla frakturer i nyckelbenet. Vid behandling av dessa brott finns då en speciell typ av bandage. Här bildas figuren åtta på patientens rygg och håller ryggen rak genom att dra axlarna tillbaka.
  • Slutligen finns det bandage som man lindar runt i flera varv. Detta är för att binda om huvudet eller en amputerad lem. För att göra detta, täcker man ett helt område framifrån och bakåt med ett bandage. Sedan för man bandaget runt i cirklar för att fästa det horisontellt.

Du kanske också gillar den här artikeln: Hur man undviker och behandlar liggsår

Utgör förband och bandage en hälsorisk?

Liksom nästan alla andra behandlingar eller tekniker kan bandage också leda till komplikationer. Detta gäller särskilt när människor använder dem utan att veta vad de gör och inte följer lämpliga förfaranden och rekommendationer.

Till exempel kan ett ventrikulärt syndrom uppstå om du drar åt ett bandage för hårt. Detta sker när syresatt blod inte når alla delar på grund av kompression. Således blir de delar som förblir isolerade kalla och blåaktiga. Sår eller liggsår kan också uppstå på grund av alltför styva bandage. På samma sätt är det vanligt att huden vätskar sig när bandagen helt täcker ett område.

Slutsats

Bandage är en mycket användbar teknik för att behandla många typer av skador, från enkla sår till benfrakturer. Läkare rekommenderar dem emellertid endast när de läggs av en professionell som känner till proceduren och kan följa instruktionerna korrekt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.