Hur man undviker och behandlar liggsår

Det är viktigt att ofta skifta positionen hos patienter som löper risk att drabbas av liggsår som ett resultat av att ligga kvar i samma position en längre tid.
Hur man undviker och behandlar liggsår

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Liggsår bildas vanligtvis när någon spenderar mycket tid liggande på grund av sjukdom eller ålder. Huden utsätts för mycket tryck och kan på vissa områden börja rodna, bilda blåsor och till slut utvecklas till sår.

För att förebygga detta rekommenderar vi att du läser följande artikel.

Vad är liggsår?

Patienter som måste vila under långa perioder tenderar att drabbas av vad som även kallas för “trycksår“. Dessa sår kan vara väldigt smärtsamma och göra personen ännu mer oförmögen att röra sig. Liggsår utvecklas som ett resultat av tryck som utövas av benen mot madrassen eller dynan.

Huden mellan de två får inte tillräcklig blodtillförsel, vilket kan orsaka nekros. Det kan även vara resultatet av fuktighet i området om personen lider av inkontinens. Friktionen hos korsbenet och trycket av att ligga ned är inte en bra kombination.

Kvinna i sjukhussäng

Dessa sår klassificeras i enlighet med antalet lager som drabbas. De går från endast rodnad till att drabba benen. Liggsår kan orsaka infektioner och stort lidande eftersom de blir värre om personen inte byter position.

Riskfaktorer som ökar bildandet av liggsår inkluderar:

 • Hög ålder
 • Total orörlighet
 • Urininkontinens eller brist på blåskontroll
 • Undernäring eller uttorkning
 • Sjukdomar som tar lång tid att läka
 • Mentalsjukdomar (demens, förvirring, Alzheimers)
 • Bruk av lugnande medel

Hur man förebygger liggsår

Det är väldigt vanligt hos äldre patienter, och både sjuksköterskor, vårdgivare och släktingar bör vara uppmärksamma för att förebygga att de dyker upp och utvecklas.

Här kommer några råd för att förebygga liggsår:

1. Byt position varannan eller var tredje timme

Beroende på patientens förmågor är det nödvändigt att vända på denne för att låta blodet cirkulera, så att huden inte alltid befinner sig under tryck på samma plats. Dynor kan till exempel användas för att luta ryggen åt höger eller vänster.

2. Inspektera sårbara områden

Det finns områden av kroppen där liggsår är vanligare: anklar, höfter, korsben, knän, öron och axlar. Om det finns rodnad är det viktigt att behandla det direkt för att förhindra att sår dyker upp.

3. Bibehåll kroppslig hygien

Även om någon alltid ligger ned blir denne svettig och smutsig. En daglig, komplett tvättning och dusch är viktigt för att minska risken för uppkomst av liggsår.

 • Använd alltid oparfymerad tvål och gnugga inte.
 • Att torka är också viktigt eftersom fukt snabbar upp rodnadsprocessen.

4. Minska tryckpunkter

Minska trycket

Genom att använda kuddar och speciella tillbehör som finns i rehabiliterings- och vårdbutiker är det möjligt att undvika att vissa områden av kroppen utövar tryck mot madrassen, soffan eller rullstolen.

 • När benen ligger mot varandra kan man till exempel lägga en kudde mellan knäna.
 • Det finns små kuddar och andra föremål som kan vara behjälpliga.

5. Ge patienten mat och vätska

En balanserad kost baserat på personens behov är viktigt för att förbättra hälsan och tillhandahålla alla näringsämnen som behövs.

6. Undvik tryck mot anklarna

Kudde för benen

En kudde kan placeras under vaderna så att fötterna lämnas hängande, samtidigt som man alltid ser till att lakan och filtar inte klämmer tårna. Se till att lämna lakanen så lösa som möjligt.

7. Massage

Att massera 2-3 gånger dagligen är väldigt viktigt för att öka cirkulationen och förebygga att musklerna blir avdomnade. Det är rekommenderat att använda speciell lotion och krämer.  Massera aldrig beniga utskjutningar eftersom det kan lägga mer tryck på det ömtåliga hudlager som täcker dem.

8. Byt kläder och lakan

Kolla att kläderna som bärs av patienten är lämpliga.

 • De bör aldrig vara för tajta eller lösa eftersom de förstnämnda inte låter huden andas, och de sistnämnda kan rullas upp och sätta tryck på områden.
 • Kläderna bör inte ha knappar, blixtlås eller tjocka sömmar.
 • När det kommer till lakan är det väldigt viktigt att byta dem periodvis, framförallt för att förebygga fuktighet och smutsighet.

9. Träning

Om patienten inte kan röra sig är den som tar hand om denne ansvarig för att träna benen, armarna, nacken, etc. Dessa rörelser förbättrar cirkulationen och ger ett uppehåll i utövandet av tryck från sängen.

Naturliga kurer för att behandla lindriga liggsår

Endast milda fall bör behandlas med huskurer. Några som kan hjälpa är:

1. Aloe vera

Aloe vera

Du kan köpa den som en kräm eller skörda växten direkt för att extrahera gelen. Aloe vera kyler ned huden, ökar blodflödet, förebygger infektion och ger konstant lindring.

2. Magnesiummjölk

Denna kan hittas i hälsokostbutiker och hjälper till att minska rodnad och svullnad. Den bör appliceras med bomull tre gånger dagligen.

3. Honung

Tack vare de antibakteriella egenskaperna kan honung hjälpa till när ett sår nyligen har bildats. Den återfuktar även huden.

Applicera lite honung och täck med bandage.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.