Lär dig allt om dislokation av knäskålen

Dislokation av knäskålen inträffar ofta till följd av en plötslig förändring av riktningen på benet när du stöter emot marken. Läs mer om det i den här artikeln.
Lär dig allt om dislokation av knäskålen

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 13 januari, 2023

Dislokation av knäskålen, eller patella, inträffar när knäskålen blir tvingad ur sin position. Det kan uppstå på grund av ett fall, ett direkt slag mot knät eller efter att man har vridit eller vrickat benet.

Ofta sker dislokationen av knäskålen mot benets utsida. Det är mest troligt att det inträffar när man håller på med fysiska aktiviteter och sporter.

Orsakerna till en dislokation av knäleden

Dislokation av knäskålen: man sitter och håller om knät

En dislokation av knäskålen sker ofta till följd av en plötslig förändring av benets riktning när det tar i marken. Det kan dock också uppstå när man får ett direkt slag mot knäet. Bakom den här typen av skada finns det nästan alltid en bakomliggande predisponering hos personen.

När du förskjuter din patella, eller knäskål, ur led blir leden instabil och kan göra att du faller. Du kommer också att känna av en intensiv smärta och du kommer inte att kunna böja knäet. Ofta kan man till och med se sin knäskål på fel plats och märka att knät ser deformerat ut. Men om dislokationen av knäskålen inträffar på grund av en direkt skada, kan detta dessutom bryta ledkapseln.

Faktorer som ökar risken för en dislokation av knäskålen

Vissa faktorer kan öka risken för att knät kan bli skjutet ur led. Bland dessa kan vi nämna övervikt eller att man är lång, eller att man tidigare har drabbats av en dislokation av knäleden eller någon annan knäskada.

Det finns också fysiska egenskaper att ta hänsyn till som ökar risken för att drabbas av en dislokation av patella, till exempel:

 • Högtstående knäskål, så kallad patella alta.
 • Kobenhet: Med X-formade ben ökar vinkeln mellan quadricepsmuskel och ligamenten och senorna i knät, vilket gör det lättare att knät förskjuts ur led.
 • Lösa eller uttöjda ligament runt knäskålen
 • Bristning i det mediala kollateralligamentet: Detta ligament förbinder knäskålen med lårbenet på insidan. Ligamentet förhindrar att knäskålen blir skjuten ur led när knäet är utdraget, vilket i de flesta fall är när en dislokation sker.

Diagnos och symptom på en dislokation av knäskålen

För att diagnostisera en dislokation av en knäskål eller en patelladislokation kommer läkaren att röra vid knäskålen och böja knäet och flytta det i olika riktningar. Genom att använda röntgen, magnetresonanstomografi (MRI), eller datortomografi (CT), kan läkaren se bilder av knäskålen och andra eventuella skador i området.

När ditt knä går ur led uppträder vanligtvis följande symptom:

 • Först och främst ett svullet och deformerat knä.
 • För det andra, oförmågan att böja ditt knä eller stödja på benet.
 • För det tredje, en förskjutning av knät mot utsidan av benet.
 • Känslighet och smärta.
 • Dessutom hypermobilitet i knäskålen.
 • Slutligen kan det även förekomma skador på brosket, vilket kan öka risken för att utveckla artros.

Den här artikeln kan också intressera dig: Vardagliga vanor som kan orsaka knäsmärtor

Hur man lindrar symptomen på en dislokation av knäskålen

person kyler dislokation av knäskålen med is

För att lindra symptomen som orsakas av en dislokation av knäskålen rekommenderar läkare:

 • Ta icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Användningen av dessa läkemedel hjälper till att minska inflammation och smärta. Du måste dock komma ihåg att alltid ta dem på de tider och i de doser som din läkare har angett.
 • Applicera is. Is hjälper till att minska inflammation och smärta och förhindrar skador på vävnaden. Håll is mot det drabbade knät enligt din läkares anvisningar.
 • Håll benen upphöjt. Försök att placera knät över hjärtnivån så ofta du kan. På så sätt hjälper du till att lindra smärtan och dämpa inflammationen.
 • Sjukgymnastik. En fysioterapeut kan visa dig olika övningar som kan förbättra knäts rörelseförmåga. Genom övningarna stärker du knäet, ökar stabiliteten och lindrar smärtan.

Slutsats

I vissa fall går en dislokation av knäskålen inte att förhindra, särskilt om fysiska faktorer gör att du är mottaglig för att bli drabbad av detta. Oavsett är det alltid bäst att träna genom att utföra lämpliga träningsformer samt att försöka se till att hålla knäna starka och flexibla.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.