5 naturliga kryddor för att bekämpa smärtor i knäna

I den här artikeln kan du ta reda på hur gurkmeja, ingefära, kanel, kryddnejlika och cayennepeppar kan hjälpa dig att bekämpa smärtor i knäna. Prova dem!
5 naturliga kryddor för att bekämpa smärtor i knäna
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Om du läser den här artikeln beror det antagligen på att du letar efter ett naturligt sätt att bekämpa smärtor i knäna. Det går att lindra dessa smärtor med korrekt behandling och lite extra hjälp från några specifika kryddor med antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper.

Läs i denna artikel om hur gurkmeja, ingefära, kanel, kryddnejlika och cayennepeppar kan hjälpa dig att bekämpa smärtor i knäna. Du kan inkorporera dem i din kost för att dra fördel av deras goda effekter på hälsan.

Smärtor i knäna

Tyvärr är smärtor i knäna ett vanligt problem som inte är begränsat till någon specifik åldersgrupp. Det kan vara relaterat till en ligament- eller broskskada eller en sjukdom som artrit, gikt eller någon infektion.

De viktigaste symptomen är inflammation och rodnad. Men vissa människor lider också av stelhet, svaghet eller instabilitet. I vissa fall kan människor ha begränsad rörlighet när de sträcker ut knäet eller så kan de höra krasande ljud när de rör på knät.

Oavsett vilket som är fallet, är det viktigt att alltid gå till läkaren så att en han eller hon kan ställa en formell diagnos. Dessutom kommer din läkare att kunna ge dig snabb behandling, särskilt om symptomen är allvarliga eller håller på att bli värre.

Fortsätt läsa för att ta reda på mer om dessa 5 kryddor som kan hjälpa till att bekämpa knäsmärtor naturligt efter att du har rådfrågat från din läkare.

5 naturliga kryddor för att bekämpa smärtor i knäna

1. Gurkmeja

smärtor i knäna: gurkmeja
Tack vare den aktiva substansen kurkumin kan denna naturliga krydda hjälpa till att bekämpa smärtor i knäna. Det fungerar som ett smärtstillande och antiinflammatoriskt medel.

Den första naturliga ingrediensen som är värd att nämna är drottningen av alla kryddor: gurkmeja. Detta kraftfulla naturläkemedel har man ätit och använt medicinskt sedan fornminnes tider för dess antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper. Dessutom innehåller gurkmeja antioxidanter och skyddar levern.

I själva verket bekräftar viss forskning att dess effekter är starkare än effekterna av vissa mediciner som används för att lindra smärta. Den har också fördelen att den inte medför några negativa biverkningar för din hälsa. Därför bör det vara ditt första alternativ när du letar efter naturliga lösningar för att bekämpa knäsmärta.

2. Ingefära

Ingefära kommer från samma familj som gurkmeja och är ett annat utmärkt medel för att lindra smärta naturligt. Du kan också antingen äta den eller använda den utvändigt genom att applicera en eterisk olja med ingefära utspädd i en annan basolja.

Den här studien visar till exempel de positiva resultaten av ingefäraextrakt på en grupp med 247 patienter med artros i knäna. Studien fann en statistiskt signifikant minskning av symptomens intensitet.

Du måste dock kontrollera dosen för att undvika de lättare matsmältningsbesvär som denna krydda kan orsaka i vissa fall.

3. Cayennepeppar

Cayennepeppar innehåller kapsaicin, en mycket kryddstark aktiv förening men som också är mycket gynnsam mot smärta. Precis som ingefära, kan du också kombinera oral och utvändig användning.

Men om du väljer att lägga till cayennepeppar till dina måltider, kom ihåg att denna krydda ibland kan irritera matsmältningssystemet. Du kan dock undvika dessa biverkningar om du inför den i din kost mycket gradvis.

4. Äkta kanel

smärtor i knäna: kanelstång
Kanel innehåller ämnen som hjälper till att bekämpa inflammation och smärta. Därför är det ett bra naturläkemedel att använda tillsammans med andra behandlingar för knäsmärtor.

Kanel är en krydda som är antiinflammatorisk, bland många andra helande och läkande egenskaper. Den kan användas utvändigt för att minska smärta och förbättra rörlighet i lederna. För att använda den på huden, kan du kombinera kanel med andra ingredienser som ingefära och sesamolja.

Det är en bra idé att välja äkta kanel. De terapeutiska effekterna av denna speciella sort är mycket starkare jämfört med andra. Du kan tillsätta kanel till söta och välsmakande rätter, brygga te på kanel eller ta det som ett kosttillskott.

5. Kryddnejlika

Sist men inte minst innehåller kryddnejlika eugenol i betydande mängder. Denna förening, som också finns i kanel och muskot, har smärtstillande egenskaper. I själva verket användes detta krydda redan i antiken som ett botemedel för att lindra tandvärk.

Du kan applicera kryddnejlikeolja på det drabbade området för att lindra smärtan, genom att låta knäet domna av lite. Du måste dock vara konsekvent med den här metoden för att märka en betydande förbättring.

Hjälp till att bekämpa smärtor i knäna med dessa fem naturliga kryddor!

Nu känner du till dessa 5 helande kryddor som kan hjälpa till att bekämpa knäsmärtor. De kan inte bara hjälpa dig att krydda och förbättra smaken på din mat utan de har också mycket påtagliga medicinska effekter på olika hälsotillstånd.

Prova dem och upptäck alla deras fördelar!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Altman, R. D., & Marcussen, K. C. (2001). Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis. Arthritis and Rheumatism. https://doi.org/10.1002/1529-0131(200111)44:11<2531::AID-ART433>3.0.CO;2-J
  • Asimi, O. A., Sahu, N. P., & Pal, A. K. (2013). Antioxidant Activity and Antimicrobial Property of Some Indian Spices. International Journal of Scientific and Research Publications.
  • O’Neill, J., Brock, C., Olesen, A. E., Andresen, T., Nilsson, M., & Dickenson, A. H. (2012). Unravelling the Mystery of Capsaicin: A Tool to Understand and Treat Pain. Pharmacological Reviews. https://doi.org/10.1124/pr.112.006163

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.