Första hjälpen för brännskador av hett vatten

Brännskador från hett vatten är väldigt vanliga. Om du tror att brännskadan är allvarlig ska du träffa en läkare. Om inte, läs nedan och få förklarat för dig hur du ska behandla den.
Första hjälpen för brännskador av hett vatten
José Gerardo Rosciano Paganelli

Skriven och verifierad av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Brännskador från hett vatten är väldigt vanliga. Du är i köket och lagar middag eller en kopp te. Kanske sätter du på kranen och får vatten på dig som var mycket varmare än du trodde. Vad gör du?

Idag ska vi förklara första hjälpen för brännskador från hett vatten.

Typer av brännskador

Innan du beslutar dig för vilken behandling du ska använda ska du veta att det finns tre olika grader:

Första graden

Den här brännskadan påverkar det yttre eller ytliga hudlagret. Symptomen inkluderar rodnad, svullnad och lite smärta.

Området flagnar inom sju dagar och blir som vanligt inom två veckor.

Andra graden

Akta dig för hett vatten

Den här brännskadan är allvarligare eftersom även det andra hudlagret har bränts. Här uppstår blåsor och inflammation, och smärtan är värre. Blåsorna går sönder av sig själv på en vecka. Fullständig läkning tar tre veckor, och ibland blir huden lite ljusare eller mörkare på grund av ärrbildning.

Tredje graden

Det här är den allvarligaste brännskadan och kräver omedelbar sjukvård. Skadan går genom alla hudlager och är extremt smärtsam.

Brännskador från hett vatten

Kokande vatten

Något så enkelt som en kastrull kokande vatten på spisen kan vara en stor fara eller till och med en tragedi om det finns barn i rummet. Små men allvarliga brännskador från hett vatten är inte ovanliga. Du måste alltid vara försiktig och koka vatten på plattan som ligger längst från kanten om möjligt.

Om kokande vatten stänker på dig eller får lätt kontakt med din hud orsakar det lite smärta, men det försvinner förmodligen inom kort. En bra idé för att stoppa svedan är att kyla området med kallt vatten, i en behållare eller direkt under kranen, i minst fem minuter.

Om brännskadan är allvarligare ska du göra samma sak, men under längre tid. För andra gradens brännskador ska du spola med vatten i minst 15 minuter. Behandlingen beror på delen av kroppen som bränts. Du kan till exempel täcka området med en blöt trasa eller applicera is i en plastpåse (aldrig direkt på huden).

Behandling för brännskador på huden

Barn med hett vatten

Medan du kyler skadan ska du ta dig tid att utvärdera hur mycket skada som gjorts. Om smärtan inte försvinner efter några minuter och du inser att det röda området har växt eller att blåsor bildas ska du överväga att åka till akuten. Om symptomen dock börjar försvinna kan du fortsätta med behandlingen hemma.

Ta lite gasbinda och fukta med vatten. Slå den om det drabbade området och låt vara i 30-60 minuter. Om det behövs ska du byta omslaget. Det hjälper till att förhindra att skadan kommer i kontakt med skadliga ytor och kontaminationer.

Aloe vera är en av de bästa kurerna för ytliga brännskador, oavsett om det är från hett vatten, olja eller till och med solen. Inget hem borde vara utan denna växt. Bryt bara av en stjälk horisontellt och extrahera gelen inifrån.

Den tjocka vätskan som kommer ut har förmågan att återfukta huden. Applicera varsamt på det drabbade området och låt sitta tills gelen helt absorberats. Om du vill kan du slå in skadan i en steril gasbinda, även om det är bättre att låta såret “andas”.

Allvarliga brännskador: När du ska åka till sjukhuset

Åk till sjukhuset om du bränner dig allvarligt

Låt oss säga att en kastrull med kokande vatten faller över dig. Dina kläder kan då fastna vid huden; försök att inte ta bort dem själv. Blöt området med kallt vatten och åk omedelbart till akuten. Läkarna där kommer att ta bort dina kläder på ett sätt som orsakar så lite skada som möjligt.

Om brännskadan ger dig blåsor ska du inte spräcka dem, eftersom det kan leda till allvarligare skador, ärrbildning och till och med infektion. Bandagera blåsorna under dagen så att de inte spricker, och lufta dem i några minuter. Var dock försiktig, för om blåsan är stor rekommenderar vi att du uppsöker en läkare.

Om blåsan är väldigt smärtsam och trycker så att du inte kan röra området som vanligt kan du göra en liten öppning för att släppa ut vätskan. Se dock till att desinfektera verktygen du använder.

Steg för att behandla brännskador hemma

Behandlingar i hemmet fungerar bara för små, ytliga brännskador upp till andra graden. För allvarligare skador ska du alltid uppsöka en läkare.

Efter att ha applicerat kallt vatten som första hjälpen rekommenderar vi följande:

  • Applicera lite vaselin och täck brännskadan med steril gasbinda.
  • Behåll bandaget på under den första dagen utan att röra det för mycket.
  • Ta ett smärtlindrande medel (såsom ibuprofen).
  • Fukta gasbindan innan du tar bort den så att den inte fastnar på huden.
  • Efter sju dagar ska du rengöra och ta bort den döda huden med en gasbinda fuktad med isotoniskt vatten. Tvinga dock inte bort det; huden kommer släppa av sig själv.

Huvudbild från wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Belmonte Torras, J. A., Marín De La Cruz, D., Gornés Benajam, M. B., Gubern Pi, L., & Guinot Madridejos, A. (2004). Quemaduras por agua caliente sanitaria. Anales de Pediatria. https://doi.org/10.1157/13068030
  • Local, T. (2014). Tratamiento de las quemaduras. Universidad Computense de Madrid.
  • Moliné, J. y S. M. (1999). Primeros auxilios : quemaduras. NTP 524: Primeros Auxilios: Quemaduras.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.