Fem vanliga orsaker till huvudvärk
Huvudvärk är ett av de vanligaste symptomen som folk söker medicinsk hjälp för. Många upplever frekvent huvudvärk med en sådan intensitet att det skapar oro. Det är därför bra att veta vad det kan finnas för orsaker till huvudvärk.
I de allra flesta fall kan huvudvärk kopplas ihop med:
- Stress
- Förkylning
- Uttorkning
- Det kan också förekomma tillsammans med andra, samtidiga symptom, som livmoderkramper
Beroende på var någonstans i huvudet värken sitter kan den vara mild, akut eller intensiv. Vissa beskriver värken som ett tryck i någon del av huvudet, som skapar ett nästan outhärdligt obehag. De flesta huvudvärkar är som tur är inte ett symptom på något värre som vi behöver oroas för eller ta som tecken på någon allvarlig sjukdom.
Möjliga orsaker till huvudvärk
1. Spänningsmigrän
Spänningsmigrän är den vanligaste typen av huvudvärk, och även den vanligaste anledningen till neurologiska konsultationer. Det börjar med en bultande känsla i tinningarna eller runt ögonen, vilket leder till spänning i nacken och i ansiktet. På samma gång skapar det känslighet i skalpen.
Spänningsmigrän har en tendens att dyka upp mot slutet på dagen, när trötthet och jobbstress har hunnit samlas på hög. Därför är de främsta orsakerna till det: dålig sömn, insomnia, hormonella förändringar, stressiga situationer och även möjliga tillfällen av depression.
2. Occipital neuralgi
Det är ett tillstånd som uppkommer samtidigt som en åtspänning i underkanten av skallbenet. De som lider av denna migrän brukar klaga på smärta i övre nacken, och i vissa fall rör sig smärtan ner mot käken.
3. Hortons huvudvärk
Hortons huvudvärk är där smärtan känns på ena sidan av huvudet och sitter i tills den påverkar den andra sidan. Den brukar uppstå efter en plötslig utsöndring av histamin eller serotonin i kroppen, vilket orsakas av överdriven alkoholkonsumtion, att man tagit för mycket medicin eller överansträngt sig fysiskt.
4. Vaskulär huvudvärk
Vaskulär huvudvärk är något man bör vara väldigt uppmärksam på för att undvika större komplikationer i framtiden. I de flesta fall finns det inte någon anledning till oro. Men det är viktigt att vara medveten om andra, samtidiga signaler som kan vara kopplade till slaganfall.
- Du känner en växande smärta som gör att du viker dig, hostar eller lägger dig ner
- Du har talsvårigheter
- Smärtan sitter i över tre dagar
- Du upplever svallningar eller svimningar
- Du har feber, illamående eller kräkningar
Tala med en specialist om du upplever något av dessa besvär, speciellt om du redan har andra vaskulära problem. Tänk på att förebyggande är nyckeln.
5. Nacksmärta
En annan av alla orsaker till huvudvärk, och en som brukar gå obemärkt förbi hos läkaren, är nacksmärta. Det orsakas av mindre olyckor eller dålig hållning och är en av de ofta förekommande orsaker till huvudvärk som man kan göra någonting åt. Smärtan kännetecknas av försämring av musklerna i nacken och försvagning av stabiliteten i ryggkotorna. Samtidigt leder det till spasmer i nacken som ger upphov till ett bultande i vissa delar av huvudet.
Ändra din dagliga rutin
Att ändra dina vanor kan hjälpa dig att lindra din huvudvärk. Till exempel kan en hälsosam kost som innehåller frukt och grönsaker, samtidigt som du ser till att äta regelbundet och vid fasta tider, vara mycket hjälpsamt för att minska dina huvudvärksanfall.
Att regelbundet tillföra vätska till kroppen är en annan faktor att tänka på. Drick två liter vatten om dagen för att hålla kroppen frisk. Undvik också att dricka drycker som innehåller koffein och alkohol.
Träna regelbundet. Det hjälper dig att minska stress och spänningar, och huvudvärk.
Undvik sömnlösa nätter. Att vila ordentligt och sova tillräckligt många timmar optimerar din dagliga prestanda. Det bidrar också till att obehag i samband med huvudvärk försvinner.
Har du ständigt återkommande huvudvärk, eller smärta runt ögonen, käken eller nedre delen skallen? Prata då med en specialist. En läkare är den enda som kan undersöka dig för att utesluta eventuella allvarliga sjukdomar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Amodeo, M., Poyato, M., Molero, M., Rodríguez, M., Mesa, P. (2017). Neuralgia occipital y su manejo en Atención Primaria. Medicina de Familia SEMERGEN;43(3):243-244. https://www.elsevier.es/es-revista-medicina-familia-semergen-40-articulo-neuralgia-occipital-su-manejo-atencion-S1138359316300144.
- Ávila, A. A., Perez, J. L., Naranjo, J. A., Beltrán, E. J., Montenegro, A. A., Aguiar, L. G., Pinto, A. F., Gómez, L. F., Bravo, A. C., Cabrera, M. C., Acosta, M. P. (2016). Factores clínicos asociados con masa cerebral de novo en pacientes que ingresan con cefalea al departamento de urgencias. Univ Med, 57(1), 22-33. doi: http://dx.doi.org/10.11144/
Javeriana.umed57-1.nov. - Clínica Mayo (2022). Accidente cerebrovascular. Consultado el 16 de marzo de 2023. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/stroke/symptoms-causes/syc-20350113.
- Clínica Mayo (2021). Migraña. Consultado el 08 de marzo de 2023. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/migraine-headache/symptoms-causes/syc-20360201.
- Dodick, D. W. (2014). Thunderclap Headache. In Encyclopedia of the Neurological Sciences. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123851574011027?via%3Dihub.
- Gutierrez, J., Fernández, J., Timiraos, J., Llano, M., Rodríguez, E., Pascual, J. (2005). Cefalea cardíaca: ¿una entidad infradiagnosticada? Revista Española de Cardiología;58(12):1476-1478. https://www.revespcardiol.org/es-cefalea-cardiaca-una-entidad-infradiagnosticada-articulo-13082548.
- Hoffmann, J., & May, A. (2018). Diagnosis, pathophysiology, and management of cluster headache. The Lancet Neurology, 17(1), 75-83. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1474442217304052.
- Hospital Call d’Hebron (2021). Cervicalgia. Consultado el 08 de marzo de 2023. https://hospital.vallhebron.com/es/asistencia/enfermedades/cervicalgia.
- Jensen, R., & Stovner, L. J. (2008). Epidemiology and comorbidity of headache. The Lancet Neurology. https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1474442208700620.
- Minen, M. T., & Younger, D. S. (2016). Epidemiology of Migraine. Neurologic Clinics. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0733861916300330?via%3Dihub.
- National Eye Institute (2021). Errores de refracción. Consultado el 08 de marzo de 2023. https://www.nei.nih.gov/espanol/aprenda-sobre-la-salud-ocular/enfermedades-y-afecciones-de-los-ojos/errores-de-refraccion.
- Organización Mundial de la Salud (2016). Cefaleas. Consultado el 08 de marzo de 2023. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/headache-disorders.
- Steiner, T. J., Birbeck, G. L., Jensen, R. H., Katsarava, Z., Stovner, L. J., & Martelletti, P. (2015). Headache disorders are third cause of disability worldwide. Journal of Headache and Pain. https://thejournalofheadacheandpain.biomedcentral.com/articles/10.1186/s10194-015-0544-2.