De bästa grönsakerna för viktnedgång

Utöver att ta bort gifter och bekämpa fett kan vitlök och lök även förbättra din leverfunktion och skydda din generella hälsa.
De bästa grönsakerna för viktnedgång
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Vi har tidigare talat om hur man bäst tillreder och äter frukter för att främja viktnedgång , så varför inte göra samma sak för grönsaker? De flesta grönsaker är bra för dig oavsett vad du gör med dem. I dag ska vi berätta hur du bör tillaga och kombinera grönsakerna för viktnedgång.

Så idag delar vi med oss om några tips så att du kan börja börja bli av med de där extrakilona genom att äta rätt och få lite träning. Lite ansträngning räcker långt.

De bästa grönsakerna för viktnedgång

1. Spenat

Spenat är bland de bästa grönsakerna för viktnedgång.

Bladgrönsaker och spenat är bland de bästa grönsakerna för viktnedgång. Du kanske blir överraskad av att höra att spenat tillhör samma familj som rödbetor och mangold. Det är gott, passar perfekt i många rätter och är utmärkt för att gå ner i vikt. Låt oss ta reda på varför:

 • Spenat består till stor del av vatten och proteiner.
 • Det är väldigt lågt på kolhydrater.
 • Stjälkarna är rika på fibrer, så skär aldrig bort dem.
 • Vet du hur många näringsämnen spenat har i sina blad? Otaliga! Men framförallt vitamin A, C, E, K, B1 och B6, tillsammans med järn, magnesium, kalcium och en cocktail av antioxidanter.

Hur bör du bereda spenat för att främja viktnedgång?

 • Sauterad spenat är det bästa valet. Koka den inte – du förlorar då många av näringsämnena, framförallt kalcium, järn och magnesium.
 • Spenat är ett utmärkt alternativ för lunch eller middag. Du kan sautera det med lite vitlök och olivolja eller helt enkelt kombinera rå spenat med lite ananas och nötter för en utsökt sallad.

2. Gurka

Gurka minskar kolesterolnivåerna

Gurka är utsökt och uppfriskande, men det är även en grönsak som är bra för din kost tack vare sitt innehåll av vinsyra, som hjälper till att förebygga omvandling av kolhydrater till fett. Och glöm inte cellulosan i gurkan, som tyst främjar bättre matsmältning, eliminerar gifter och minskar kolesterolnivåerna.

Recept på gurkvatten

Ingredienser

 • 1 gurka
 • 1 liter vatten
 • Saften från 1 citron
 • 1 matsked chiafrön

Beredning

 • Börja med att tvätta och skala gurkan. Gör sedan puré av fruktköttet i en mixer med vattnet och citronsaften. Så enkelt är det!
 • Tillsätt en matsked chiafrön till din första kopp och låt dem ligga i blöt i några minuter innan du dricker. Chia hjälper ytterligare med viktnedgången.
 • Drick en kopp av denna vätska 20 minuter innan varje måltid.
 • Fortsätt med denna behandling i fem dagar och vila sedan i tio. Denna regelbundna rutin främjar din viktnedgång.

3. Pepparfrukter

Pepparfrukter ökar kaloriförbränningen

Du kanske blir överraskad av att se pepparfrukter på denna lista eftersom de har så stark smak och till och med kan göra magen orolig. Hemligheten med hur du bäst använder de här grönsakerna för viktnedgång är att konsumera dem råa och i små mängder. Det är så du kan åtnjuta följande fördelar:

 • Enligt Center for Human Nutrition vid University of California kan pepparfrukter hjälpa kroppen att bränna fler kalorier.
 • Pepparfrukter, oavsett sort eller färg, är rika på capsaicin – en beståndsdel som hjälper till att öka kroppstemperaturen och därigenom främja viktnedgång.

Hur bör du äta pepparfrukter för att gå ner i vikt?

Konsumera dem alltid i rå form och i små kvantiteter, hackade eller väldigt tunt skivade i dina sallader. Försök att lägga till lite pepparfrukt i din dagliga kost.

4. Tomater

Tomatjuice

Tomater är ett perfekt livsmedel för avgiftning. De är rika på antioxidanter, bioflavonoider, vitamin A, B, C, B3 och K samt mineraler såsom fosfor, kalcium, zink, magnesium, kalium, natrium och mangan. De innehåller dessutom få kalorier. Tomater är, som du kan se, en av de bästa grönsakerna för viktnedgång.

Slimmande tomatjuice

Ingredienser

Beredning

 • Tvätta först tomaterna och morötterna innan du gör dem till puré i en mixer. När du har en grönsaksjuice blandar du dem med det kalla vattnet och citronsaften.
 • Du kan dricka denna slimmande dryck 20 minuter innan dina måltider under loppet av fem dagar. Ta en paus i ytterligare fem dagar och påbörja sedan rutinen igen. Om du bibehåller en hälsosam kost och får lite träning varje dag kommer du märka att kilona börja försvinna. Utöver det är tomatjuice dessutom jättegott!

5. Vitlök och lök

Vitlök-och-lök

Både lök och vitlök är utmärkta för att främja viktnedgång samtidigt som din generella hälsa förbättras. Båda hjälper till att eliminera gifter och överflödigt fett som byggs upp i kroppen, vilket förbättrar funktionen hos din lever och skyddar din hjärt- och kärlhälsa.

De hjälper till att förebygga och minska vätskeretention och är även naturligt antibiotiska. Varför skulle du inte vilja inkludera dem i din kost?

Hur bör du använda vitlök och lök för viktnedgång?

 • Börja din dag med att äta en rå vitlöksklyfta med ett glas vatten på tom mage.
 • Tillsätt lite rå vitlök till dina sallader genom att hacka den väldigt fint. Att äta vitlök rå bibehåller dess fördelaktiga egenskaper och hjälper den att genomföra sina rensande funktioner mer effektivt.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.