Sanningen om gurka

· mars 15, 2016
Gurkor är inte bara kalorisnåla; de består huvudsakligen av vatten, vilket hjälper till att stilla hunger. De bekämpar också vätskeretention och har antiinflammatoriska egenskaper.

Gurka är en populär grönsak runt om i världen. Den tillhör samma familj som vattenmelon (Cucurbitaceae). Denna grönsak har använts i många år för dess gastronomiska egenskaper, och den är också medicinskt erkänd för dess höga näringsvärden och stora antal hälsofördelar.

Gurkor består av 90-95% vatten, vilket gör dem kalorisnåla. De erbjuder även små mängder vitamin K, B-vitaminer, koppar, kalium, C-vitamin och magnesium, som alla bidrar till bättre hälsa och till att undvika vanliga näringsbrister som orsakas av en dålig diet.

Det finns många skäl att se gurka som en viktig del av alla slags dieter. Vet du varför det är så hälsosamt?

Gurka skyddar hjärnan

Hjärna
Gurka innehåller fisetin, en antiinflammatorisk flavonol som spelar en viktig roll för cerebral hälsa.

Tack vare denna förening anses gurka vara utmärkt för att förbättra minnet och skydda nervcellerna från åldersrelaterad försämring.

Gurka minskar risken för cancer

Även om gurka till största delen består av vatten är den till resten rik på antioxidanter som polyfenoler, som är förknippade med en minskad risk för bröst-, livmoder-, äggstocks- och prostatacancer.

Det har också visat sig att dess fytonäringsämnen har viktiga anticanceregenskaper, enligt George Mateljan Foundation.

Gurka bekämpar inflammation

Inflammation

Gurkans höga vattenhalt hjälper dig att bekämpa vätskeretention, vilket är en av de främsta orsakerna till inflammation i kroppen.

Studier genomförda på djur har fastställt att gurkextrakt kan minska kroppens inflammatoriska respons och är i stånd att stoppa aktiviteten av inflammatoriska enzymer i kroppen.

Är rik på antioxidanter

Gurkan innehåller viktiga antioxidanter som C-vitamin och betakaroten som båda spelar en viktig roll i kroppens immunsvar.

Den innehåller också en viktig koncentration av antioxidativa flavonoider, såsom quercetin, luteolin och kaempferol, som alla spelar en viktig roll för att förebygga kronisk sjukdom, inklusive hjärtsjukdom.

Ger naturligt fräschare andedräkt

Dålig andedräkt orsakas nästan alltid av bakterier som ackumuleras mellan tänderna och tandköttet. Gurka bekämpar dålig andedräkt.

Enligt principerna för ayurvedisk medicin frigör konsumtion av gurka överskottsvärme från magen, vilket är en av de främsta orsakerna till dålig andedräkt.

Bekämpar stress

Gurksmoothies
Konsumtion av gurka kan bekämpa de negativa effekterna av stress, tack vare dess höga B-vitaminhalt, inklusive vitamin B1, B5 och B7 (biotin). B-vitaminer är kända för att minska ångest och fysiska och känslomässiga effekter som leder till stress.

Vi rekommenderar: 7 praktiska tips på hur du kan minska stress

Främjar matsmältningen

Denna grönsak innehåller höga halter av två föreningar som är nödvändiga för god matsmältning: vatten och fiber.

Att äta gurka kan hjälpa till att bekämpa sura uppstötningar, förstoppning och problem som är förknippade med mag-tarmkanalen.

Bidrar till att upprätthålla en hälsosam vikt

Viktminskning
Du som vill gå ner i vikt bör överväga att inkludera gurka i din diet. Denna ingrediens i kombination med bra näring kan hjälpa dig att gå ner i vikt lättare tack vare dess höga innehåll av vatten och näringsämnen.

Gurka är kalorisnål och rik på vatten och fiber, vilket gör den mättande och hjälper dig att stilla hungern.

Och som om detta inte vore nog bidrar gurka också till att rena kroppen och reglera matsmältningen för att eliminera slaggprodukter som ackumuleras i kroppen och hindrar dig från att bränna fett.

Se även: Sju livsmedel som bekämpar bukfett

Förbättrar hjärthälsan

Gurkans höga kaliumhalt gör att den sänker högt blodtryck, som för närvarande är ett av de vanligaste problemen i det kardiovaskulära systemet. För att kroppens organ ska fungera optimalt måste det råda en balans i kaliumnivåerna både innan- och utanför cellväggarna.

Kalium är en elektrolyt som är nödvändig för kroppens funktion; det fungerar tillsammans med natrium för att styra överföringen av nervimpulser, muskelsammandragningar och hjärtfunktionen.