Botemedel och behandling för ländryggsmärta

Lär känna de möjliga orsakerna till lumbago som innebär svår ländryggsmärta. Vissa enkla botemedel, som lokal värme, kan vara till stor hjälp.
Botemedel och behandling för ländryggsmärta
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 07 januari, 2023

Ländryggsmärta, eller lumbago, är en smärta i den nedre delen av ryggen. Det kan uppstå på grund av flera olika orsaker och påverka muskulaturen, ligamenten, nerverna och även mellankotskivorna. Har du någonsin lidit av det? Vet du vilken behandling för ländryggsmärta som fungerar bäst?

Lumbago kännetecknas av smärta, stelhet eller minskad rörelse. Det kan pågå i några dagar eller bli en kronisk sjukdom som avsevärt påverkar livskvaliteten för den drabbade. Nedan berättar vi om de möjliga orsakerna och naturliga botemedel för att förhindra det och lindra symptomen.

Möjliga orsaker till smärta i ländryggen

Ländryggsmärta kan orsakas av flera faktorer, bland annat:

 • Artrit eller artros
 • Njursjukdomar
 • Diskbråck
 • Stress och känslomässig överbelastning
 • Förstoppning och tarmproblem
 • Muskelspänningar och kompensationer
 • Avvikelser i ryggraden (lordos, skolios)

Det är viktigt att konsultera en specialist om ryggen inte blir bättre på tre dagar, eftersom det också kan vara relaterat till andra mer komplexa sjukdomar. Följaktligen kommer läkaren att utföra relevanta tester för att fastställa diagnosen.

Kostrekommendationer

När du lider av ländryggsmärta är det viktigt att följa läkarens instruktioner och samtidigt upprätthålla en hälsosam livsstil. Detta inkluderar att följa en balanserad kost och undvika mat som kan förvärra inflammation, såsom mejeriprodukter, vitt socker, rött kött och raffinerat mjöl.

Istället rekommenderas det att konsumera livsmedel som hjälper till att minska inflammation på daglig basis, till exempel:

 • Ananas
 • Selleri
 • Melon
 • Nötter
 • Papaya
 • Gurka
 • Grönt te
 • Ingefära
 • Chiafrön
 • Naturliga fruktjuicer och örter

Läkemedel och behandling vid ländryggsmärta

1. Arnica

Arnica är en växt som har antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper. Därför är den populär att använda för att lindra vid stötar och skador i form av extrakt, kräm, gel, homeopatiska kulo bland annat. På både apotek och i hälsokostbutiker kan du hitta olika produkter att applicera på huden som innehåller arnica.

Enligt en studie publicerad 2009 av forskare i Italien kan detta medel fungera som en behandling för dem som har ont i ländryggen.

2. Lokal värme

Det rekommenderas att värma ländryggen med en varmvattenflaska, en elektrisk filt eller genom att täcka den med en ullduk.

Alternativt rekommenderas det att applicera duschsprayen direkt på ländryggen, gradvis öka temperaturen och flytta strålen från ena sidan till den andra i 2 till 4 minuter.

Denna kombination av hydroterapi med olika temperaturer på vattnet kan hjälpa till att ge lindring.

3. Infusioner som behandling vid ländryggsmärta

Infusioner som kan hjälpa till att minska inflammation och lindra obehag är åkerfräken och sarsaparill. Men du kan också kan prova den klassiska kamomillinfusionen, som har smärtstillande, antiinflammatoriska och lugnande egenskaper.

Du kan tillaga en liter infusion med någon av dessa örter och konsumera den med måtta under dagen. Du kan tillsätta lite citronsaft och lite stevia för att söta drycken, om du föredrar det, men bäst är att dricka det utan tillsatser.

4. Omslag med lera

Lite lera.

Det är inte vetenskapligt bevisat att lera fungerar som ett botemedel mot ländryggsmärta. Många anser dock att det kan bidra till lindring, i lindriga fall, och speciellt i kombination med gurkmeja och andra ingredienser med antiinflammatoriska egenskaper.

Förbered omslaget enligt följande:

 1. Blanda först varmt vatten med grön eller röd lera.
 2. Rör om tills du får en pasta som du kan applicera utan att den rinner av.
 3. Sprid sedan ut det kompakt på huden på hela nedre delen av ryggen.
 4. Täck med gasväv eller en trasa och även med en tjock ylleduk för värme.
 5. Låt det verka i minst en halvtimme; du kan också låta det sitta kvar över natten.
 6. Leran kommer att absorbera gifter, sänka inflammation och även ge mineraler till kroppen.

En annan bra artikel för dig: Åtta vanor för att lindra ländryggsmärta

5. Koppningsterapi som behandling vid ländryggsmärta

Denna teknik är en uråldrig terapeutisk metod som består av att man använder glaskoppar för att skapa en vakuumeffekt för att fästa dem på kroppen, skapa sug på huden och en del av muskeln, öppna porerna och även stimulera blod- och lymfcirkulationen.

I en studie publicerad i tidskriften Acupuncture in Medicine 2013 fastställdes att koppningsterapi kan vara effektivt för behandling av ländryggsmärta.

Det är tillrådligt att gå till en terapeut för att utföra denna behandling, och vi rekommenderar att du konsulterar en specialist innan behandling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.