Lindra smärta och inflammation med dessa 7 livsmedel

Har du inflammation eller smärta p.g.a. någon sjukdom eller skada? Prova att lägga till dessa 7 livsmedel i din kost!
Lindra smärta och inflammation med dessa 7 livsmedel
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vill du lindra smärta och inflammation i kroppen?  Den goda nyheten är att det finns enkla och naturliga lösningar för att kontrollera situationen utan att skada hälsan. I den här artikeln kommer vi rekommendera 7 hälsosamma livsmedel du kan äta.

Livsmedel som lindrar smärta och inflammation

Smärta kan uppstå p.g.a. sjukdom, skada eller någon ansträngande fysisk aktivitet. De drabbar ofta personer med en stillasittande livsstil, men de är även vanliga hos äldre eller hos personer med ohälsosamma vanor. Hos många förekommer smärta bara ibland, men det finns andra som upplever en mer kronisk sådan. Problemet är att det är många som ignorerar de första symptomen, och även om de försöker lindra effekterna fortsätter de göra saker som förvärrar situationen.

Smärtlindrande medel lindrar symptomen, men om man tar dem regelbundet kan det leda till bieffekter. Följande livsmedel kan hjälpa dig att lindra smärta.

1. Lax

Laxfile på planka

Lax har inte bara ett bra näringsvärde, utan innehåller även omega 3.

  • Detta hälsosamma fett sänker kolesterolnivåer och är antiinflammatoriskt.
  • Assimileringen av omega 3 reglerar kroppens inflammatoriska process och är därför perfekt för att lindra smärta genom att förbättra cirkulationen.

Och som om det inte vore nog innehåller lax ett ämne som kallas kalcitonin, som motverkar osteoporos.

2. Röda druvor

Röda druvor är kända för sin goda smak och är fantastiska för de som har inflammatoriska åkommor. De innehåller mycket resveratrol, en antioxidant med anti-inflammatoriska och smärtlindande effekter som hjälper till att lindra smärta och inflammation. Om man regelbundet äter dem stimulerar man borttagandet av gifter och minskar även risken för tidigt åldrande.

3. Timjan

timjan

De smärtlindrande och anti-inflammatoriska fördelarna med timjan har jämförts med de mediciner som används för att lindra smärta och inflammation.

  • De essentiella näringsämnena skapar en skyddande barriär mot den negativa påverkan av fria radikaler och kontrollerar samtidigt inflammation.
  • När man använder timjan i maten minskar risken för sjukdomar som artrit och också högt kolesterol.
  • Genom att tillreda ett avkok får man dessutom en snabb lösning för att lindra spända muskler och huvudvärk.

4. Ananas

Ananas är snål på kalorier och har diuretiska och även anti-inflammatoriska egenskaper som gör den perfekt för att lindra smärta och inflammation. Den innehåller ett enzym som kallas bromelain, vilket hjälper till med nedbrytning av protein. Som resultat motverkar det gikt och ledproblem om man äter ananas regelbundet.

5. Lök

Hackad lök

Lök innehåller antioxidanter och minskar därför mängden gift i blodet och vävnader. Den innehåller även en flavonoid som kallas quercetin, som anses vara kraftigt anti-inflammatorisk.

6. Linfrön

Linfrön innehåller mycket essentiella fettsyror och E-vitamin. Dessa bidrar till smärtlindring i kroppen. Mängden omega 3 är högre än i andra grönsaker och eftersom de är lätta för kroppen att bryta ner är de som resultat en effektiv kur mot muskel- och ledsmärtor. De har även mycket fibrer som hjälper till att sänka kolesterolnivåer och förbättra matsmältningen.

7. Olivolja

olivolja

Olivoljan är känd som en av världens bästa källor till essentiella fettsyror. Den höga koncentrationen av näringsämnen har många kardiovaskulära fördelar, och är effektiv mot inflammatoriska obalanser. Oljan innehåller en substans som också är känd som oleocanthal, vars anti-inflammatoriska egenskaper kan lindra  spänning vid huvudvärk. Denna substans motverkar effekten av ett enzym som producerar substanser som ökar inflammation.

Har du smärta eller inflammation? Försök öka intaget av livsmedlen i den här artikeln!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lourdudoss C., Wolk A., Nise L., Alfredsson L., et al., Are dietary vitamin D, omega 3 fatty acids and folate associated with treatment results in patients with early rheumatoid arthritis? Data from a Swedish population based prospective study. BMJ, 2017.
  • Barona J., Blesso CN., Andersen CJ., Park Y., et al., Grape consumption increases anti inflammatory markers and upregulates peripheral nitric oxide synthase in the absence of dyslipidemias in men with metabolic syndrome. Nutrients, 2012. 4 (12): 1945-57.
  • Pavan R., Jain S., Kumar A., Properties and therapeutic application of bromelain: a review. Biotechnology Research International, 2012.
  • Parikh M., Maddaford TG., Austria JA., Aliani M., et al., Dietary flaxseed as a strategy for improving human health. Nutrients, 2019.
  • Lucas L., Russell A., Keast R., Molecular mechamisms of  inflammation. Anti inflammatory benefits of virgin olive oil and the phenolic compound oleocanthal. Curr Pharm Des, 2011.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.