Blå majik: en vacker alg med goda hälsofördelar

Blå majik är en algtyp som sticker ut för sin blå färg och höga näringsinnehåll och därigenom sina goda hälsofördelar. Läs mer i dagens artikel.
Blå majik: en vacker alg med goda hälsofördelar

Senaste uppdateringen: 01 maj, 2023

Blå majik är ett derivat av spirulinaalger som används vid framställning av olika recept. Den har en karakteristisk blå färg som vanligtvis färgar rätterna som du tillsätter den i. Dessutom sticker blå majik den ut för sina näringsegenskaper, kopplade till goda hälsofördelar.

Generellt bör det noteras att intaget av alger har ökat de senaste åren. Enligt Journal of Medicinal Food är detta en källa till bioaktiva föreningar som fibrer, växtsteroler, fettsyror och antioxidanter. Därför anses de vara ett bra alternativ för att förbättra kvaliteten på kosten.

Vad är blå majik?

Blå majik är en alg som är väldigt lik spirulina; dess huvudsakliga skillnad har att göra med koncentrationen av phycocyanin, ett ämne som ger den dess blå färg. Vissa kallar blå majik för en “supermat” på grund av dess innehåll av viktiga näringsämnen och dess potentiella goda hälsofördelar.

Detta är dock ett livsmedel som kostar lite mer än andra. Dess marknadspris är cirka 1 000 kronor euro per 100 gram, så det är inte ofta man använder det i kulinariska sammanhang. Men du kan använda denna alg för att ge en vacker färg till nästan alla recept, vilket ger dina rätter en distinkt touch.

Blå majik: näringsinnehåll och hälsofördelar

Blå majik.
Sammansättningen av makro- och mikronäringsämnen i blå majik kan ge dig goda hälsofördelar.

Blå majik utmärker sig för sin höga koncentration av vitaminer, mineraler och ett stort antal föreningar med antioxidativ aktivitet. För att vara mer exakt, och enligt en artikel publicerad i Journal of the American Nutrition Association, är det en källa till följande näringsämnen:

 • Kolhydrater
 • Vitaminer (A, C och E)
 • Mineraler (järn, kalcium, krom, koppar, magnesium, mangan, fosfor, kalium, natrium och zink)
 • Y-linolensyra
 • Pigment som klorofyll A och fykobiliproteiner (C-fykocyanin, allofykocyanin och β-karoten)

Tack vare denna sammansättning ger en regelbunden konsumtion av blå majik många hälsofördelar till kroppen. Låt oss ta en titt på dessa.

Hjälper till att fördröja tecken på åldrande

Antioxidanterna i blå majik kan neutralisera bildandet av fria radikaler och deras ansamling i kroppens vävnader. På detta sätt minskar risken för många kroniska patologier, och kan därtill fördröja tidiga tecken på åldrande.

Hälsofördelar med må majik: Bidrar till att förebygga anemi

Järnet som finns i blå majik kan hjälpa dig att undvika eventuell järnbrist som kan påverka uppkomsten av anemi. En studie på råttor publicerad i Food & Function fann att mikroalger är näringsrika järnförstärkare som kan förbättra järnbristtillstånd.

Det rekommenderas att ta det tillsammans med C-vitamin, eftersom kroppen har svårt att ta upp det eftersom det är av vegetabiliskt ursprung.

Samtidigt bör det noteras att denna alg är ett av de få livsmedel av vegetabiliskt ursprung som innehåller vitamin B12. Brist på detta näringsämne är vanligt i vegankost och orsakar megaloblastisk anemi på medellång sikt. Därför är det tillrådligt att konsumera denna typ av tillskott.

Hjälper till att förebygga vissa kroniska sjukdomar

De flesta kroniska sjukdomar har sitt ursprung i bristande kontroll av inflammation och oxidation. För att förhindra båda situationerna är det avgörande att säkerställa det dagliga intaget av antioxidanter i kosten.

Fytonäringsämnen som finns i grönsaker och alger är särskilt fördelaktiga för detta ändamål. En publikation genom Oxidative Medicine and Cellular Longevity visar att denna variation av tillägg har hypolipidemisk, hypoglykemisk och antihypertensiv potential.

Du kanske också är intresserad av: Vitamin B12-tillskott för veganer

Hög kostnad, den största nackdelen med blå majik

Blå majik.
En av de största nackdelarna med blå majik är dess höga kostnad.

Trots dess egenskaper och näringsinnehåll är sanningen att blå majik är ett för dyrt livsmedel för att kunna införlivas som regelbundet inslag i samband med den vanliga kosten. Detta är utan tvekan dess största nackdel. Och att bara konsumera blå majik vid enstaka tillfällen gör ingen större nytta eftersom detta inte kommer att leda till några märkbara hälsofördelar.

När du planerar en hälsosam kost är det mycket viktigt att säkerställa variation och balans, bland annat genom att konsumera många och olika grönsaker på en daglig basis. Det är inte nödvändigt att ta till exotiska arter som blå majik för att få kroppen att fungera ordentligt. Andra vanligare livsmedel, som blåbär, kan ha liknande effekt.

Hur använder man blå majik för att få del av dess hälsofördelar?

Blå majik säljs ofta i pulverform. Att använda det i kulinariska sammanhang är mycket enkelt, och det räcker med en tesked för att ge en vacker färg till nästan alla recept och ge en touch av dess smak. Det är populärt att lägga till denna blåfärgade alg till smoothies och vissa soppor, med syftet att ge en exotisk och distinkt touch.

Du kan också hitta blå majik i tillskottsform som ger dig ett koncentrat av algen och därigenom kan dra nytta av dess fördelaktiga hälsofördelar. Dessa kan du konsumera dagligen. Tillskott med antioxidativa föreningar rekommenderas dock inte i alla sammanhang, utan beror på person och hälsotillstånd.

Blå majik, en vacker alg med goda hälsofördelar

Blå majik är en mycket exotisk typ av alg, fortfarande inte särskilt allmänt känd. Den utmärker sig främst för sina organoleptiska egenskaper och sitt höga pris. Vissa har dock börjat använda den för att färga olika rätter och recept vackert och iögonfallade blå.

Trots dess goda hälsofördelar är det inte nödvändigt att inkludera just detta livsmedel i din kost för att säkerställa ett gott hälsotillstånd. Det finns många andra alternativ som kan utföra liknande funktioner. Några bra exempel är röda frukter och korsblommiga grönsaker, som också sticker ut för sina höga antioxidantinnehåll.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Finamore A, Palmery M, Bensehaila S, Peluso I. Antioxidant, Immunomodulating, and Microbial-Modulating Activities of the Sustainable and Ecofriendly Spirulina. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:3247528. doi: 10.1155/2017/3247528. Epub 2017 Jan 15. PMID: 28182098; PMCID: PMC5274660.
 • Galvan, Y. P., Alperovich, I., Zolotukhin, P., Prazdnova, E., Mazanko, M., Belanova, A., & Chistyakov, V. (2017). Fullerenes as Anti-Aging Antioxidants. Current aging science10(1), 56–67. https://doi.org/10.2174/1874609809666160921120008.
 • Gao F , Guo W , Zeng M , Feng Y , Feng G . Effect of microalgae as iron supplements on iron-deficiency anemia in rats. Food Funct. 2019 Feb 20;10(2):723-732. doi: 10.1039/c8fo01834k. PMID: 30664135.
 • Gogna S, Kaur J, Sharma K, Prasad R, Singh J, Bhadariya V, Kumar P, Jarial S. Spirulina- An Edible Cyanobacterium with Potential Therapeutic Health Benefits and Toxicological Consequences. J Am Nutr Assoc. 2022 Aug 2:1-14. doi: 10.1080/27697061.2022.2103852. Epub ahead of print. PMID: 35916491.
 • Li, N., Zhao, G., Wu, W., Zhang, M., Liu, W., Chen, Q., & Wang, X. (2020). The Efficacy and Safety of Vitamin C for Iron Supplementation in Adult Patients With Iron Deficiency Anemia: A Randomized Clinical Trial. JAMA network open3(11), e2023644. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2020.23644.
 • Senthilkumar, K., & Kim, S.-K. (2015). Marine Algae and Chronic Diseases. In Marine Algae Extracts (pp. 557–574). Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA. https://doi.org/10.1002/9783527679577.ch32
 • Socha, D. S., DeSouza, S. I., Flagg, A., Sekeres, M., & Rogers, H. J. (2020). Severe megaloblastic anemia: Vitamin deficiency and other causes. Cleveland Clinic journal of medicine87(3), 153–164. https://doi.org/10.3949/ccjm.87a.19072.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.