Billingsmetoden som preventivteknik: vad är det och vilka är riskerna?

Billingsmetoden har fördelen att den är helt naturlig och inte genererar några biverkningar. Å andra sidan kräver det en hel del disciplin och uthållighet för dem som tillämpar det. Trots det är det inte alltid effektivt.
Billingsmetoden som preventivteknik: vad är det och vilka är riskerna?
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 15 mars, 2023

Billingsmetoden är en naturlig preventivteknik. Det används, som alla preventivmedel, för att undvika graviditet. Skillnaden är att i det här fallet används inga hormoner eller enheter i livmodern.

Denna metod är baserad på observation och tolkning av egenskaperna hos livmoderhalssekretet. Beroende på dessa förändringar kan en kvinna identifiera när hon är i sin fertila period och när hon inte är det. Billingsmetoden  anses vara relativt effektiv som preventivteknik.

Det uppskattas att när Billingsmetoden tillämpas  som preventivteknikperfekt är den 97 % effektiv. Eftersom det är en helt naturlig metod, kan kvinnan undvika de möjliga biverkningar som andra preventivmedel ibland orsakar.

Vad går Billingsmetoden ut på?

Billingsmetoden som preventivteknik
Billingsmetoden är en icke-hormonell preventivteknik.

Billingsmetoden är en procedur som låter dig kontrollera befruktningen. Den är baserad på detaljerad observation av sekretmönster i livmoderhalsen under hela menstruationscykeln.

Sekretet i livmoderhalsen förändras i färg, struktur och mängd under menstruationscykeln. Denna förändring är mest märkbar dagarna under ägglossningen. Det beror på att kroppen måste skapa rätt miljö för att underlätta graviditeten.

Nyckeln till Billingsmetoden som preventivteknik är att lära sig att identifiera dessa förändringar i livmoderhalssekretet. Detta kommer ut ur livmoderhalsen genom slidan i form av flytningar. Genom att känna igen de fertila dagarna med hjälp av denna flytning är det möjligt att förutsäga när det finns en större chans att bli gravid och när det inte finns det.

Det är vanligt att använda en annan preventivmetod, som kondomer, under fertila dagar. Det är också vanligt kombinera Billingsmetoden med andra tekniker, som basal temperaturövervakning eller en elektronisk fertilitetsmonitor. Detta säkerställer effektivitet.

Så använder du Billingsmetoden som preventivteknik

För att tillämpa Billingsmetoden bör du kontrollera sekretet från livmodern – dvs flytningar från slidan varje dag, samt notera dessa på ett diagram. Det är bäst att börja dagen efter avslutad menstruation.

Följ följande steg:

  • Rengör slidöppningen. Detta kan du göra med toalettpapper eller en mjuk näsduk. Det är bäst att göra detta innan du kissar.
  • Observera färgen och strukturen på sekretet.
  • Gör sedan samma observation genom att observera underkläderna.
  • För in fingrarna i slidan och observera sekretet som fastnar på fingrarna. Dina händer ska vara rena när du gör detta.
  • Gnugga flytningen mellan pekfingret och tummen och separera fingrarna för att undersöka dess klibbighet. Notera konsistensen och färgen.
  • Notera allt du har observerat på ditt diagram.

Det är bäst att inte ha sex, inte heller med kondom för att undvika kontakt med materialet, under den första delen av menstruationscykeln när du håller på med dina observationer. Detta beror på att sex kan orsaka förändringar i sekretet i livmoderhalsen vilket kan skapa förvirring.

Förändringar i livmoderhalssekretet och hur man tolkar det

Under hela menstruationscykeln sker flera förändringar i livmoderhalssekretet, och det är mycket viktigt att vara medveten om dem för att kunna tillämpa Billingsmetoden korrekt. De tre observerbara variablerna är färg, textur och kvantitet.

Tidpunkterna under menstruationscykeln när förändringar inträffar är följande:

  • Mensen. Under menstruationen är det inte möjligt att observera flödet av livmoderhalssekret. Dessa dagar anses vara infertila.
  • I slutet av mensen. Detta motsvarar tre till fyra dagar efter avslutad menstruation. Flödet är mycket litet, och därför anses dessa vara “torra dagar”. Det är också infertila dagar.
  • Dagarna före ägglossningen. Det finns nu vanligen en större mängd sekret, och det är gult, vitt eller grumligt. Detta motsvarar det ögonblick då ägget börjar mogna. Det varar mellan tre och fem dagar. Det här är dagar med möjlig fertilitet.
  • Under ägglossningen. Detta är det skede i månaden med den största volymen av livmoderhalssekret. Konsistensen liknar äggvita och du kan sträcka det mellan fingrarna. Det varar i cirka fyra dagar och motsvarar den mest fertila fasen av hela månaden.
  • Efter ägglossning. Livmoderhalssekretet blir märkbart tunnare och blir klibbigt och grumligt. Vanligen finns inget, eller väldigt lite sekret. Denna period varar mellan 11 och 14 dagar. Det är infertila dagar. Därefter inträffar mensen och cykeln startar om.

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa detta: Tecken på ägglossning: hur vet du när det är dags?

Riskerna med att använda Billingsmetoden som preventivteknik

Som vi sa i början är Billingsmetoden endast säker som preventivteknik om den tillämpas korrekt. Men formell instruktion krävs vanligtvis för att klara av detta. Konsekvens är också ett måste, eftersom det är nödvändigt att kontrollera ditt livmoderhalssekret varje dag.

Vissa uppskattningar tyder på att av var 100:e kvinna som använder Billingsmetoden kommer 23 att bli gravida under det första året av regelbunden tillämpning.

Även om denna metod är naturlig och icke-invasiv, skyddar den inte mot sexuellt överförbara sjukdomar. Även om det är billigare än andra metoder, är Billingsmetoden ofta mindre effektiv för att förhindra graviditet.

Tips och rekommendationer

Billingsmetoden
Att tillämpa Billingsmetoden korrekt kräver kunskap och konsekvens.

Det finns flera faktorer som kan orsaka förändringar i livmoderhalssekretet. Enbart sexuellt umgänge kan orsaka förändringar i flödet, och detta leder ofta till förvirring. Andra faktorer som förändrar dessa vätskor inkluderar följande:

  • Använda glidmedel i slidan
  • Vissa mediciner
  • Amning
  • Om du nyligen använt hormonella preventivmedel
  • Pre-klimakteriet
  • Sexuellt överförbara sjukdomar
  • Vaginit

Tvådagarsmetoden är ett alternativ till Billingsmetoden. I det här fallet behöver du bara ställa två frågor till dig själv:

  • Har jag livmoderhalssekret idag?
  • Hade jag livmoderhalssekret igår?

Om svaret på båda frågorna är “nej”, är det sannolikt säkert att ha sex utan risk för graviditet. Man kan inte säga att tvådagarsmetoden är effektivare än Billingsmetoden, men den kräver mindre uthållighet.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Vad är friblödning och hur lär man sig det?

Kombinera Billingsmetoden med någon annan metod om du vill undvika graviditet

Billingsmetoden kan vara mer användbar för kvinnor som vill bli gravida än för dem som vill undvika bli det. Utöver de tidigare nämnda svagheterna med denna teknik bör det tilläggas att vissa kvinnor har dåligt flöde under hela månaden.

Om du vill använda Billingsmetoden är det bäst att rådgöra med din vårdcentral för vägledning. Du kan också behöva kombinera det med andra metoder om ditt mål är att undvika graviditet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Curriá, M. I. (2010). LH y moco cervical en el reconocimiento de la fertilidad.
  • Catelo Ayala, L. La curva de temperatura basal en la esterilidad. Revista de la Facultad de Medicina, 3(3).
  • Padilha, T., & Deretti, E. A. (2021). Método de Ovulación Billings: entre la eficacia y el desconocimiento. Revista Bioética, 29, 208-219.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.