Behöver du progressiva glasögon? Ta reda på det här

Progressiva linser är en typ av multifokal lins som kan korrigera synen på olika arbetsavstånd. Läs mer om denna typ av glasögon och hur de används för att korrigera synen i den här artikeln.
Behöver du progressiva glasögon? Ta reda på det här

Senaste uppdateringen: 27 december, 2023

Okorrigerade brytningsfel anses vara vara den främsta orsaken till måttlig till svår synnedsättning i hela världen. Det är den näst vanligaste orsaken till blindhet. Detta har ökat efterfrågan på olika typer av korrigerande glasögon. En av de vanligaste och mest sofistikerade är progressiva glasögon och kan vara precis vad du behöver för att underlätta ditt liv på många sätt.

Synen anses vara det mest dominerande av sinnena och spelar en avgörande roll i mänsklig interaktion och engagemang i miljön. Världshälsoorganisationen (WHO) noterar dessvärre att minst 2,2 miljarder människor världen över lever med någon sorts synnedsättning. Detta inkluderar bland annat vanliga ögonproblem som brytningsfel, åldersrelaterad makuladegeneration, grå starr och glaukom.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Vi hjälper dig att hitta rätt kontaktlinser för dina behov

Vad är progressiva linser?

Progressiva glasögon har en typ av multifokal lins som kan korrigera synen på olika arbetsavstånd. I huvudsak kan progressiva linser beskrivas som att de har flera receptstyrkor på en och samma lins. Detta är fördelaktigt för dem som har flera olika synkorrigeringsproblem att hantera, eftersom progressiva glasögon gör det enkelt att växla sömlöst inom en och samma lins. Dessutom, till skillnad från bifokala glasögon, är de olika växlingarna mindre uppenbara.

Med dessa linser behöver du dessutom bara bära ett par glasögon även om du behöver olika korrigeringar för långdistans, medeldistans och närsynthet. Även om det kan ta lite tid att anpassa sig till att se igenom de rätta delarna av linsen för olika avstånd, kan de flesta anpassa sig efter flera dagars konsekvent användning.

Vem behöver progressiva glasögon?

En kvinna tittar på sina glasögon.
Människor som har synproblem och behöver två eller flera glasögonrecept kan dra nytta av progressiva glasögon.

Generellt sett har de som upplever synproblem och behöver två eller flera glasögonrecept stor nytta av progressiva glasögon. Den vanligaste demografin som behöver progressiva glasögon är dock äldre vuxna eftersom de har större benägenhet att utveckla ålderssynthet. Som ögonsjukdom definieras ålderssynthet, eller presbyopi, som en störning som drabbar individer på grund av den naturliga åldrandeprocessen. Åldern påverkar i hög grad ögats hälsa, som i dessa fall förlorar sin förmåga att fokusera på närliggande föremål på grund av förlust av elasticitet och flexibilitet i linserna.

Enligt American Academy of Ophthalmology anses progressiva glasögon vara den bästa lösningen på presbyopi eftersom de bekvämt tillåter bäraren att se tydligt på alla avstånd. Dessutom kan dessa glasögon också lösa andra eventuella befintliga synkorrigeringsproblem. Om du till exempel redan använder glasögon på grund av närsynthet, översynthet eller astigmatism, kan du med progressiva linser korrigera dessa tillsammans med ålderssynthet.

Den här artikeln kanske också intresserar dig: Bli av med repor på glasögonen med dessa 6 tricks

Hur skriver läkare ut progressiva glasögon?

En läkare tittar på en kvinnas ögon.
Ett ögontest hos optikern avgör om du behöver ett uppdaterat recept eller om progressiva glasögon är ett alternativ.

Innan optikern föreslår progressiva glasögon görs först ett ögontest. Detta för att avgöra om du eventuellt bara behöver ett uppdaterat recept på dina tidigare glasögon. Men om du har två eller flera synproblem, är du sannolikt en kandidat för progressiva glasögon. I detta fall kan progressiva glasögon vara ett bra alternativ. Då slipper du bekymret att förlita dig på flera par olika starka glasögon för att kunna se på olika avstånd. Att alltid behöva ha med sig två eller tre par glasögon kan vara inte bara förvirrande, utan det kan bli väldigt ineffektivt. Detta kan gälla om du behöver olika starka glasögon för att köra bil, läsa, laga mat och utföra andra synberoende aktiviteter.

I linje med detta finns det några saker att fundera över om du tänker skaffa progressiva glasögon. Använder du redan glasögon kan du behöva byta bågar eftersom inte alla bågar är kompatibla med progressiva linser. Vissa bågar har en liten yta, vilket gör att alla synstyrkorna inte ryms in i linsen. En ögonläkare kan hjälpa dig att hitta kompatibla bågar, som är tillräckligt stora för att bekvämt rymma alla styrkor.

Dessutom har tekniken också hittat ett sätt att skapa denna typ av linser som kontaktlinser. Detta kan vara ett annat alternativ som din optiker ger dig. Det är dock viktigt att notera att kontaktlinser inte är ett alternativ för alla människor. Kontaktlinser kan nämligen leda till torra ögon och infektioner om du inte underhåller dem på rätt sätt. Även om konstgjorda tårar för torra ögon hjälper mycket med smörjning när du bär kontaktlinser, är det alltid viktigt att först rådgöra med en läkare om det är det mest lämpliga alternativet för din ögonhälsa.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.