Bli av med repor på glasögonen med dessa 6 tricks

Det finns ingen egentlig mirakelformel för att få bort repor från glasögon, men vi har i alla fall några knep för att enkelt minska dem.
Bli av med repor på glasögonen med dessa 6 tricks

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du repor på glasögonen som du inte blir av med? Ibland sitter repor kvar på glasen fast man rengjort dem. Det är lätt att få dessa repor, av att glasen skrapar emot olika ytor och på så vis blir skadade.

Det finns olika produkter man kan köpa som hjälper till att bevara glasen i optimalt skick. Men det finns också flera enkla knep man kan ta till i hemmet.

I den här artikeln berättar vi om de 6 bästa tricksen för hur du kan få bort repor på glasögonen. Prova gärna!

De bästa tricksen som får bort repor på glasögonen

För att glasögonen ska hålla länge behöver du behandla dem på rätt sätt. Detta gäller speciellt om glasen har olika styrka. Innan du börjar försöka ta bort repor måste du därför först ta reda på om din valda rengöringsmetod är lämplig för materialet.

Ibland kan en ordentlig tvätt med tvål och vatten få bort smutsmärken. Detta förbättrar kvaliteten på glasögonen. Men om det inte räcker finns det andra tekniker du kan prova som får dem att se ut som nya.

Kolla in dem!

1. Bikarbonat tar bort repor på glasögonen

Ta bort repor på glasögonen med bikarbonat

En av de bästa naturliga lösningarna som kan ta bort repor från glasögonen är bikarbonat. Den här miljövänliga rengöringsprodukten avlägsnar smuts och gör glasen glänsande.

Så använder du det:

 • Häll lite bikarbonat i en skål och fukta det med vatten.
 • Gnugga sedan smeten försiktigt över glasen med försiktiga, cirklande rörelser.
 • Skölj med kallt vatten och polera med en trasa.

2. Möbelpolish

Möbelpolish är också ett bra knep, det innehåller ingredienser som kan få glasögonen i snyggt skick. Så länge du bara använder en väldigt liten mängd, kan det vara en bra lösning för att få bort repor från glasögonen.

Så använder du det:

 • Fukta en trasa med lite polish. Torka sedan glasen med detta.
 • Polera glasen försiktigt tills de är glimmande rena.

Du kanske också är intresserad av: 5 naturliga huskurer för att lindra klåda i ögonen

3. Tandkräm får bort repor på glasögonen

Tandkräm tar lätt bort repor på glasögonen

En av de alternativa användningarna för tandkräm är att ta bort glasögonrepor. Tack vare förmågan att skapa glans, är det en bra metod för att få bort märken och repor.

Så använder du det:

 • Applicera först lite tandkräm på båda sidor av glasen. Sprid sedan ut det ordentligt.
 • Gnid sedan försiktigt med en trasa i 2 till 3 minuter.
 • Skölj slutligen av tandkrämen med kallt vatten och torka torrt.

Obs! Välj en tandkräm som inte innehåller polermedel. Se också till att den är fri från kraftigt blekande kemikalier.

4. Ta bort repor från glasögonen med bilvax

Bilvax är ett annat alternativ när du vill bli av med repor på glasögonen. Liksom med möbelpolish, är nyckeln till bästa resultat att använda en liten mängd.

Så använder du det:

 • Applicera lite bilvax på glasen och gnugga med små cirklande rörelser.
 • Polera i några minuter.
 • Skölj sedan av om det lämnar några rester.

5. Senapspulver och vinäger

Senapspulver och vinäger är ett alternativ

Ett mindre känt trick för att underhålla glasögonen är en blandning av av senapspulver och vinäger. Dessa ingredienser hjälper till att ta bort märken på glasen och gör dem glänsande rena.

Så använder du det:

 • Gör en tjock kräm med senapspulvret och vinägern.
 • Applicera sedan på glasen. Gnid med mjuka, cirklande rörelser med en bomullsduk.
 • Skölj sedan ordentligt så att du får bort eventuella rester.

Obs! Senap kan vara irriterande för ögonen. Var därför noga med att tvätta glasögonen ordentligt innan du sätter dem på dig igen.

6. Bakpulver

Bakpulver fungerar på samma sätt som bikarbonat när det gäller att ta bort repor från glasögon. Det hjälper till att ta bort smuts och får glasögonen att se ut som nya igen.

Så använder du det:

 • Gör först en tjock smet med bakpulver och vatten.
 • Sprid smeten över glasen med cirklande rörelser och skölj sedan av.
 • Till sist, polera med en torr, mjuk duk för bästa resultat.

Som du ser finns det flera tricks du kan använda för att få bort repor på glasögonen innan du behöver skaffa dig nya. Om du inte har provat dem ännu, välj ett som du tycker passar bra. Följ noggrant anvisningarna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ayanniyi AA, Adepoju FG, Ayanniyi RO, Morgan RE. Challenges, attitudes and practices of the spectacle wearers in a resource-limited economy. Middle East Afr J Ophthalmol. 2010 Jan;17(1):83-7.
 • Hovis JK, Chou BR, Whitten K, Pfriem D, Pilecki N. Forward light scatter and visual acuity through scratched protective eyewear. Clin Exp Optom. 2014 Mar;97(2):140-6.
 • Kim IS, Yoo KH, Kim MN, Hong HK, Choi YS, Jo YC, Kim BJ, Lee JS. The fine scratches of the spectacle frames and the allergic contact dermatitis. Ann Dermatol. 2013 May;25(2):152-5.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.