Vi hjälper dig att hitta rätt kontaktlinser för dina behov

Glasögon är den vanligaste formen av receptbelagda glasögon, men många väljer också kontaktlinser på grund av de många fördelarna man får med dessa. Här är vad du behöver veta för att hitta rätt kontaktlinser.
Vi hjälper dig att hitta rätt kontaktlinser för dina behov

Senaste uppdateringen: 28 augusti, 2023

Glasögon är den vanligaste formen av receptbelagda glasögon, men många väljer också kontaktlinser på grund av stora fördelar såsom komfort, utseende och de praktiska fördelarna vid sport och utomhusaktiviteter. Men för att välja rätt kontaktlinser måste man tänka på många faktorer, så ska vi hjälpa dig att hitta rätt kontaktlinser som uppfyller dina syn- och livsstilsbehov.

Ögonproblem blir allt vanligare på grund av genetik, livsstil och miljöfaktorer. Ett av dessa är suddig syn, som kännetecknas av svårigheter att fokusera på nära föremål och urskilja ansikten. Det orsakas vanligtvis av brytningsfel som astigmatism och närsynthet (närsynthet), vilket kräver korrigerande behandling.

Besök en optiker för att hitta rätt kontaktlinser

Alla synproblem måste åtgärdas under överinseende av en optiker. Förutom att identifiera ditt exakta recept, kan en optiker utföra en synundersökning som säkerställer huruvida du behöver och kan använda kontaktlinser.

Till exempel är din hornhinnas form och pupillstorlek nyckelfaktorer för att bestämma rätt typ och passform av linser för dig. Annars kan du uppleva synstörningar och till och med riskera att försämra din syn. En optiker kan också hjälpa dig att prova ut kontaktlinser för att fastställa realistiska förväntningar på synkorrigering.

En optiker undersöker en kvinnas öga.
En optiker kan utföra en synundersökning som säkerställer huruvida du behöver kontaktlinser.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Hur effektiva är glasögon med filter för blått ljus?

Lär dig mer om linsalternativ för att hitta rätt kontaktlinser

Även om optikern förmodligen kommer att guida dig genom olika linsalternativ, är det alltid en bra idé att göra din egen efterforskning. Det finns många typer av material för kontaktlinser, allt från mjuka kontaktlinser som är flexibla och återfuktade för torra ögon till gaspermeabla linser som är hårdare men ger skarpare syn.

I likhet med glasögon kan du också välja kontaktlinser som förbättrar astigmatism, och bifokala och multifokala recept från märken som Acuvue och Biofinity.

Tänk på din komfort och dina preferenser

Ett annat grundläggande övervägande är din komfortnivå, eftersom detta avgör om du behöver dagliga engångsartiklar, ersättningslinser som du kan ta ur och sedan bära på nytt, eller linser för längre användning som du kan bära över natten. Du bör också tänka på hur ofta du vill använda kontaktlinser: är de för vardagsbruk, för helger eller bara för speciella tillfällen?

Dessutom kanske du föredrar färgade kontaktlinser för estetiskt tilltalande men som inte kompromissar med synkorrigeringen. Vissa glasögonmärken, till exempel, har till och med skapat sportvänliga färgade kontaktlinser för att hjälpa dig att känna dig bekväm och ha ett unikt utseende när du lever en aktiv, utomhusorienterad livsstil.

En kvinna som gör ett syntest.
Om du ska skaffa linser eller glasögon är det en bra idé att kolla med ditt försäkringsbolag för att se om du kan få hel eller delvis täckning för kostnaden.

Gillar du den här artikeln? Vi tror att du kanske också vill läsa: 6 tips för att förbättra din syn naturligt och utan kirurgi

Hitta rätt kontaktlinser: Välj efter din budget

Slutligen kan kostnaden också spela en avgörande roll när du ska hitta rätt kontaktlinser för dig. Förutom att ta hänsyn till varumärket, bör din budget också ta hänsyn till regelbundet linsbyte och vårdartiklar som en rengöringslösning och etui. Om du har en synförsäkring är det en bra idé att kolla med ditt försäkringsbolag för att se om du kan få hel eller delvis täckning för kostnaden. Onlinebutiker kan också erbjuda prisvärda alternativ och flexibla leveransmetoder så länge du har ditt uppdaterade recept.

Som med alla andra typer av glasögon, hjälper kontaktlinser dig bäst när du upprätthåller korrekt skötsel och underhåll. American Academy of Ophthalmology rekommenderar att du rengör och sköljer dina linser ordentligt för att undvika ögoninfektioner och säkerställa bäst syn. Om du någonsin upplever smärta eller obehag när du bär dem, tveka inte att kontakta din ögonläkare så snart som möjligt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.