Att röra vid näsan när vi pratar med någon: vad betyder det enligt psykologin?
Ibland kan en person mitt i ett samtal sträcka upp handen till ansiktet och röra vid näsan, antingen med en snabb, liten – nästan omärklig – rörelse eller genom att dra fingret över den flera gånger, som att “borsta” den. Även om detta visserligen kan bero på en förkylning eller allergier, är möjligheten också att det finns en djupare mening.
I världen för icke-verbal kommunikation och kroppsspråk faller denna rörelse inom kategorin adaptiva gester (vissa experter kallar dem också manipulativa). De består av att röra, smeka eller gnugga en del av kroppen mot en annan; i det här fallet näsan med fingrarna.
Att göra denna gest kan vara ett sätt att självreglera känslor i situationer som orsakar oss obehag. Och även om populärkulturen gärna förknippar gesten med lögn, är sanningen att det kan betyda andra saker att röra vid näsan när vi pratar med någon.
1. Att röra vid näsan kan bero på oro och nervositet
Att röra vid eller gnugga näsan under ett samtal kan vara förknippat med nervositet eller oro. När vi upplever stressiga situationer tenderar kapillärerna i vår hud att fyllas upp, vilket orsakar klåda.
Gesten kan i detta fall verka som ett lugnande beteende och ett svar på ögonblickets oro och nervositet. Den stressiga situationen kan vara väldigt varierande, från ett överraskande möte med din chef till att hålla en presentation på universitetet, för att nämna ett par exempel.
Du kanske också vill läsa: 4 tecken på en känslomässigt otrogen partner
2. Konflikt och tvivel
En person kan också röra vid näsan om han eller hon är i ett samtal där hans eller hennes tankar och attityder är i konflikt med den andras. Till exempel kan vi utföra den här gesten i situationer där vi vill undvika att höra något, där vi måste dölja våra sanna känslor eller även när vi håller tvivel till ämnet vi pratar om.
Experter, som Teresa Baró, menar att dessa känslor är källan till detta beteende. Hon menar också att om det kliar på näsans högra sida (och ansiktet i allmänhet) är detta förknippat med någon logisk tveksamhet, vilket leder till tvivel.
3. Minne och vana
Möjligheten finns också att denna gest kommer från ett förflutet minne. Som vi nämner ovan så är handlingen att röra vid näsan en så kallad adaptiv gest. och är således ett isittande beteende från en individs förflutna. Det vill säga, det kan vara ett minne av beteende som hjälpte oss att hantera våra känslor under barndomen och som därför kan dyka upp i vuxen ålder i stressiga situationer.
Detta är i sin tur nära relaterat till vanor. Beteendet kan ha upprepats med tiden och blivit så vanligt när man pratar att det blir automatiskt.
4. Lögner och bedrägeri
En annan möjlig tolkning av gesten att röra vid näsan när vi pratar med någon är relaterad till att ljuga. I det här fallet är ursprunget mycket likt punkten gällande ngest. När vi ljuger ökar blodtrycket och vi frigör katekolaminer, neurohormoner som orsakar inflammation i näsans inre vävnad.
Vi bör vara försiktiga med denna tolkning, eftersom det faktum att en person kliar sig på näsan under ett samtal inte nödvändigtvis betyder att personen är en lögnare. Det kan också bero på nervositet eller bara en allergi. Här spelar andra punkter även in, som sammanhang och observation.
Du kanske också vill läsa: Kan man märka om någon ljuger för en?
Påverkar sammanhanget innebörden av denna gest?
Ja, faktiskt. Experter på kroppsspråk menar att när vi tolkar gesten att röra näsan under ett samtal måste vi ta sammanhanget i beaktande, såväl som andra gester som personen gör.
Föreställ dig att en person håller en offentlig presentation på jobbet och rör vid näsan under föredraget. I detta sammanhang kan vi tänka oss att gesten beror på nervositet. Föreställ dig nu att presentationen är utomhus och personen är allergisk mot pollen. I det här fallet skulle gesten kunna kommer mer av det fysiska ämnet och inte så mycket av något psykologiskt.
Tänk nu också på att personen antagligen utför fler handlingar och rörelser under samtalet. Även dessa kan påverka innebörden av denna gest. Andra tecken på att en person ljuger — förutom att röra vid näsan — anses vara snabb andning, att kontinuerligt slicka sig om läpparna, att klia sig i huvudet och att släppa ögonkontakten.
Likaså finns det flera tecken som kan vara symtom på nervositet. Så är fallet med överdriven svettning, att bita på naglarna, konstant sväljande, nervösa skratt bland annat. Så om du noterar flera av dessa hos en person, förutom att denna kliar sig på näsan, och inte är förkyld eller allergisk, beror det förmodligen på nervositet eller oro just denna gång.
Att röra vid näsan har många betydelser
I kroppsspråk kan samma gest tolkas på väldigt olika sätt, och att röra vid näsan när vi pratar med någon är inget undantag. En vana eller en lögn eller något däremellan. kom ihåg att sammanhanget i vilket det sker spelar en grundläggande roll för innebörden.
Så se det inte som ett säkert tecken på att någon ljuger men heller inte att det bara är stressrelaterat. Se det istället som en del av det större pussel som är mänskligt beteende och kommunikation.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Baró, T. (2012). La gran guía del lenguaje no verbal. Paídos.
- James, J. (2014). La biblia del lenguaje corporal. Paídos.
- Facultad de Educación y Humanidades de Ceuta de la Universidad de Granada. (S.F.). El comportamiento no verbal. Aula virtual de psicología. Consultado el 7 de marzo de 2025. https://www.ugr.es/~aula_psi/EL_COMPORTAMIENTO_NO_VERBAL.htm
- Marcus, M. [@melinda-marcus-m-a-csp-] (2023, Marzo). When someone touches their nose, does that mean they are lying?. [artículo de LinkedIn]. LinkedIn. https://www.linkedin.com/pulse/when-someone-touches-nose-does-mean-lying-melinda-marcus-m-a-csp/
- Muñóz, A. (2006). Hablar en público ¡Comunique, Impacte y Convenza!. Ediciones Culturales Internacionales.
- Paul Ekman Group. (S.F.). Types of gestures. Consultado el 7 de marzo de 2025. https://www.paulekman.com/nonverbal-communication/types-of-gestures/
- Pease, A., Pease, B. (2006). El lenguaje del cuerpo. Amat Editorial.