Kan man märka om någon ljuger för en?

Kroppsspråket är viktigt för att man ska kunna veta om någon ljuger för en. Din kropp kommer ge dig alla de signaler som du behöver när det kommer till huruvida du bör lita på en viss person eller inte.
Kan man märka om någon ljuger för en?

Skriven av Paula Heidemeyer

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är väldigt irriterande att upptäcka att någon ljuger för en. Det är inte bara för att lögner kan orsaka mycket skada, utan även för att det inte verkar finnas något sätt att upptäcka dem. Många experter säger dock att det egentligen finns metoder och tekniker som man kan använda för att upptäcka lögner.

Först och främst så måste du kunna läsa och analysera kroppsspråk. Du kanske inte känner till detta, men den största delen av vår kommunikation görs inte med ord, utan baseras på hur vi uttrycker vad vi vill förmedla. Vårt kroppsspråk är därför betydligt viktigare än våra ord – även om orden kan vara väldigt övertygande.

Idag kommer vi berätta för dig allt vi vet om hur man kan känna igen lögner och lögnare. Kroppsspråket är ett språk som vi alla bör lära oss att förstå.

Lögnens grund

Kvinna och man på fik.

Det är först och främst viktigt att man studerar den person som man tror ljuger. Fokusera på personen och analysera honom eller henne under några minuter.

Tänk på hur personen beter sig då han eller hon känner sig avslappnad. Tänk dessutom på personens hållning, uttryckssätt och vilket sammanhang ni befinner er i.

Observera

Dina ögon är inte den enda delen av kroppen som kan ge dig vital information om när någon ljuger. Den andra personens ögon kan visa dig ännu mer. Tricket är att dessa signaler ibland är svåra att identifiera. Faktum är att många personer kan få oss att tro att de är ärliga, eftersom de redan vet hur de ska täcka över de kroppssignaler som visar att de ljuger.

En person med ett naturligt och ärligt beteende kommer se dig i ögonen under några sekunder och sedan vända bort blicken några sekunder, för att sedan titta tillbaks i dina ögon igen.

Var försiktig med de personer som tittar rätt in i dina ögon och håller blicken still samtidigt som de berättar något för dig. Se också upp för personer som direkt vänder bort blicken då de berättar något viktigt.

Kroppshållning

Ett nervöst beteende visar sig i en persons hållning, och den är inte riktad mot dig. Om någons kropp eller fötter pekar bort från dig så är detta ett tecken. Det innebär ofta att personen är obekväm med dig, inte är uppmärksam på konversationen och till och med kan vilja lämna den. Om så är fallet ska du låta personen gå.

Händer och armar

Om du kan se personens händer och armar så innebär att personen är redo för konversationen och att vederbörande är intresserad. Om personen dock döljer sina armar och händer bakom sig så kan detta vara ett tecken på att han döljer något.

Tänk på hur personen svarar under telefonsamtal. Vänder personen ryggen mot dig och går iväg? Du bör bli misstänksam om detta händer, för det är ungefär samma sak som att en person ger dig ett falskt leende.

Tecken på att en person ljuger för dig

Olika typer av ögon.

Det finns mönster och tecken som är återkommande hos personer som frekvent ljuger. Vi kommer ta upp dem så att du ska bli mer medveten om dem. Nästa gång du pratar med någon så kommer du vara mer uppmärksam, och du kommer kunna se själv om dessa teorier stämmer:

 • En lögnare kommer först och främst bete sig onormalt.
 • Man kan dessutom vanligtvis upptäcka en lögn då en person pausar ofta och tar längre på sig att svara.
 • Det kan också vara fallet att personen ljuger då han eller hon ber att få frågorna upprepade.
 • Att personen drar samman läpparna kan också vara ett tecken.
 • Då personen undviker de frågor som ställs så kan detta vara ett tecken på att personen förbereder sig på att ljuga. Detta är också fallet om han eller hon undviker att ge detaljer om något som du frågar.
 • Om personen inte samarbetar och har en negativ attityd så kan det vara så att personen ljuger.
 • Om pupillerna är vidgade och personen plötsligt får en väldigt ljus röst så är detta ett väldigt tydligt tecken.

Alla ljuger

Hur man upptäcker att någon ljuger för en.

Tänk på att vi alla ljuger någon gång och det innebär inte nödvändigtvis att vi försöker lura andra.

Alla säger sig vilja höra sanningen men i själva verket så är det väldigt få personer som verkligen kan hantera den utan att bli upprörda eller sårade. Tänk om din man exempelvis sade att dina jeans fick dig att se tjock ut? Eller om din fru sade till dig att hon inte kunde få orgasm med dig istället för att fejka det?

Det är inte enkelt att vara helt ärlig och det är inte heller alltid det bästa alternativet.

Det finns såklart vissa som ljuger mer än andra och många av dem är inte så snälla. Det är dessa personer som du bör vara vaksam på. En bra lögnare döljer sitt beteende tack vare inövade förmågor. De spelar med kommunikationen för att förvränga information och dölja detaljer.

I vilket fall som helst så finns det speciella anledningar till varför människor ljuger. De:

 • Är rädda för konsekvenserna.
 • De vill inte ta ansvar.
 • Man vill inte såra någon som man älskar.
 • De vill undvika att bli utskämda.
 • De har en önskan att manipulera andra.

Som du kan se så finns det olika typer av lögner och lögnare, alla är olika. Då du nu vet lite mer om lögner så kommer du bli bättre på att tolka de signaler vi har tagit upp så att du kan komma på en lögnare själv.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.