Att kräkas blod: vad kan orsaka det?
Att kräkas blod kan upplevas som väldigt obehagligt. Det är dock inte alltid ett tecken på något allvarligt. Detta symptom, också kallat hematemes, är uppstötningar av färskt, rött blod, ibland blandat med maginnehåll.
I de allvarligaste fallen är blodkräkning ett tecken på blödning i den övre mag-tarmkanalen. Detta inkluderar munnen, matstrupen, magen och övre tunntarmen. Men symtomet kan också uppstå bland annat på grund av att man svalt blod efter att man haft näsblod, eller till följd av en våldsam hosta.
Att kräkas blod anses vara en larmsignal, särskilt när det kommer mycket blod, och om det åtföljs av yrsel när man reser sig eller andningssvårigheter. I dessa fall är det en medicinsk nödsituation.
Vad gör att man kan börja kräkas blod?
Det finns många anledningar till att kräkas blod. Ibland kommer blodet faktiskt inte från magen, utan från tänderna, halsen eller munnen. Dessutom, när vi av någon anledning sväljer blod, kommer det ofta upp igen.
Detta symptom uppträder också när främmande föremål sväljs, eller som ett resultat av irritation eller en rivning i matstrupen. Detta kan inträffa efter en våldsam hosta eller kroniska kräkningar. Andra möjliga orsaker inkluderar följande:
- Ett sår i matstrupen, magen eller övre delen av tunntarmen
- Inflammation i magslemhinnan, eller gastrit
- Koagulationsstörningar
- Pankreatit
- Biverkningar av aspirin eller icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel
- Cirros eller alkoholisk hepatit
- Tumörer i mun, svalg, matstrupe eller magsäck
- Cancer i matstrupen eller bukspottkörteln
Vilka andra symtom kan uppstå?
Kräkningar av blod åtföljs vanligtvis av andra symtom som illamående, sjukdomskänsla och buksmärtor. Samtidig kräkning av maginnehåll är också möjlig.
Ibland uppstår andra symtom som anses vara indikatorer på en medicinsk nödsituation. Bland dem noterar US National Library of Medicine följande:
- Yrsel
- Förvirring
- Svimning
- Svår buksmärta
- Suddig syn
- Ökad hjärtrytm
- Kall eller fuktig hud
- Förändringar i andningen
- Kräkningar blod efter en skada
Du kanske också är intresserad av: Mat vid magkatarr: tillåtna och förbjudna livsmedel
Hur ställer man diagnos?
Eftersom blodkräkningar kan uppstå av många skäl, kan läkaren behöva göra flera tester för att ställa en diagnos. Vanligast är att det börjar med en fysisk undersökning och en intervju med patienten.
Om läkaren anser att det är lämpligt, kommer han/hon att be om en eller flera bildundersökningar för att observera tillståndet i matsmältningskanalen. Således utförs tester som följande:
- Endoskopi
- Röntgen
- Ultraljud
- Magnetisk resonanstomografi
- Datortomografi
Det är också vanligt att läkaren tar ett blodprov, eller fullständigt blodvärde. Detta hjälper till att fastställa hur mycket blod som patienten har förlorat. Baserat på detta kan läkaren sedan utföra andra tester. I vissa fall görs en biopsi.
Upptäck mer här: Olika färger på kräkningar: Vad betyder de?
Att kräkas blod: vilka behandlingar finns det?
Om kräkningarna har varit mycket rikliga kan patienten behöva en blodtransfusion och administrering av vätska för att återfukta kroppen. Båda procedurerna utförs intravenöst.
Vanligast är att läkaren ordinerar vissa läkemedel för att stoppa kräkningarna, minska magsyra eller behandla ett sår, om det finns. Vid misstanke om ett allvarligare tillstånd blir ärendet med största sannolikhet remitterat till en specialist.
I de allvarligaste fallen är kräkningar av blod ett tecken på ett blödande sår, en skada på matsmältningskanalen eller en perforation i magen eller tarmen. Om så är fallet är den rekommenderade behandlingen vanligtvis akut operation.
Rekommendationer och förebyggande åtgärder
Det bästa sättet att undvika en episod med blodkräkningar är att ta hand om din mag-tarmhälsa. Detta uppnår du med en ordentlig kost och hälsosamma vanor. Vissa livsmedel ökar surheten i magen och genererar en större risk för gastrit och andra problem.
Bland de livsmedel som du bör konsumera med måtta är kryddig mat. Dessutom allt som innehåller koffein, inklusive koffeinfritt kaffe och choklad. Det är också bra att begränsa intaget av rött kött, animaliska fetter och produkter med raffinerat mjöl.
Alkohol är ett av de ämnen som har störst potential att irritera mag-tarmkanalen. Överdriven och långvarig konsumtion kan orsaka allvarliga skador på mage och tarm. Tobak är också irriterande, liksom acetylsalicylsyra och ibuprofen.
Ta hand om din allmänna hälsa
Stress är en annan faktor som kan påverka matsmältningshälsan. Det bästa man kan göra är att leta efter mekanismer för att kontrollera det. Ett av de bästa sätten för att göra detta är genom regelbunden träning, vilket skyddar den fysiska och mentala hälsan.
Det är viktigt att tillämpa god mathygien för att förhindra infektioner av bakterier, virus och parasiter. Du bör äta långsamt, tugga maten väl och hålla ditt sinne lugnt. Konsumtionen av probiotika är starkt rekommenderat.
Sammanfattningsvis, för att upprätthålla god matsmältningshälsa är det viktigt att ta hand om den allmänna hälsan genom att äta en balanserad och hälsosam kost, utföra regelbunden fysisk träning och undvika ämnen som kan orsaka långvarig skada.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- American College of Gastroenterology (2021). Peptic Ulcer Disease Overview. https://gi.org/topics/peptic-ulcer-disease/
- Délano-Alonso, R., Herrera-Esquivel, J. D. J., Vera-Olguín, A. S., & Sánchez-Albarrán, J. M. (2021). Síndrome de Mallory-Weiss. Reporte de caso y reve revisión de la literatura. Revista de la Facultad de Medicina, 62(5), 16-20. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0026-17422019000500016
- Hassam, A., Sarfraz, S., Sarfraz, A. (2021). Recurrent Hematemesis From Downhill Esophageal Varices: A Therapeutic Challenge for Gastroenterologists. Cureus, 13(3). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8038912/
- López-Valdés, J. C., Nava-Gutiérrez, W., Astaburuaga-Gómez, A., & Pérez-Perales, J. E. (2014). Tumor del estroma gastrointestinal como causa de hemorragia del tubo digestivo: presentación de un caso. Cirujano general, 37(3-4), 99-104. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S1405-00992015000200099&script=sci_arttext
- Marcén, B., Sostres, C., & Lanas, A. (2016). AINE y riesgo digestivo. Atención Primaria, 48(2), 73-76. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6877894/
- MedlinePlus. Vómitos con sangre. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003118.htm
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (2016) Síntomas y causas del sangrado gastrointestinal. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-digestivas/sangrado-gastrointestinal/sintomas-y-causas
- Ruiz-Tovar, J., de Oteyza, J. P., Rojo Blanco, R., Collado Guirao, M. V., & García-Villanueva, A. (2007). Dos casos extremos de presentación de tumores pancreáticos. Cirugía Española, 81(5), 284-287. https://www.elsevier.es/es-revista-cirugia-espanola-36-articulo-dos-casos-extremos-presentacion-tumores-13101827
- Wu, W., Xiang, Y., Zhang, F., Wang, Z., & Kong, D. (2022). Balloon-compression endoscopic injection sclerotherapy for the treatment of esophageal varices. VideoGIE, 7(1), 23-25. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35059535/