Att bilda en vana: från tanke till handling
Det är många som inte vet vad man ska göra för att bilda en vana. Även om man verkligen vill något, som att till exempel förbättra sin hälsa, uppnå ett karriärmål eller lära sig ett annat språk, kommer man förmodligen aldrig att uppnå det om man inte kan hålla sig konsekvent. Det är här vanor är viktiga.
Vanor är viktiga för att uppnå de saker du önskar. Problemet är dock att det är lätt att ge ursäkter som “Jag har ingen tid”, “Jag saknar motivation” eller “Jag känner mig inte förberedd ännu”, bland andra.
Vad är en vana?
Som vi nämnde ovan är vanor verkligen viktiga eftersom de kan garantera framgång och hjälpa dig att uppnå de mål som du sätter. Vissa studier bestyrker att en vana är:
“Förmågan som människor har att systematisera sig på ett annat sätt än naturen.”
Dessutom påpekar de att:
“Inom psykologi är en vana en handling som förvärvas av erfarenhet och sedan utförs regelbundet och automatiskt.“
Här tycker vi att det är nödvändigt att skilja mellan vanor och seder, eftersom dessa termer inte hänvisar till samma sak. Medan en sed innebär att upprepa handlingar som inte nödvändigtvis behöver vara varken frivilliga eller medvetna, så innebär en vana att personen som vill bilda en fattar det medvetna beslutet att göra så.
Med andra ord, man förvärvar vanor tack vare ett medvetet val. Därför betonar aktuella teorier att vanor…
“… är automatiserade svar baserade på kontext“.
Den senare definitionen innebär att människor lär sig vanor genom en process där minnet spelar en avgörande roll, alltså genom associerande lärande.
Den här artikeln kanske också intresserar dig: 5 kvällsvanor hos framgångsrika människor
Vad du bör göra för att bilda en ny vana
Vissa experter noterar det anmärkningsvärda att en person som förvärvar vanor från sin familjeenhet troligen kommer hålla dem resten av sitt liv. Barn påbörjar i vissa fall sunda vanor genom att imitera äldre människors beteende.
Men eftersom människor lär sig vanor är det också möjligt att bilda en ny vana när som helst. Nedan berättar vi om några tips som kan hjälpa dig att bilda en ny vana.
1. Tänk på något du vill uppnå
Det finns kanske mer än ett tillfälle då du har velat förbättra någon del av ditt liv. Du kanske till exempel har tänkt att du ska äta mer hälsosam mat, sluta röka eller börja din dagliga rutin lite tidigare, bland annat. Det är viktigt att du sätter upp ett mål.
2. Börja med att ta det första steget
Du behöver inte göra stora förändringar på en och samma dag. Om ditt mål till exempel är att börja jogga varje morgon är det bäst att börja med fem eller tio minuter den första dagen. Bränn inte ut dig själv! Du kommer gradvis att uppnå ditt slutmål.
3. Planera dina vanor väl
Undvik en vag planering. I stället för att säga: “Jag ska jogga i morgon”, bör du till exempel säga: “I morgon ska jag kliva upp klockan 6 och sedan ta mig ut och jogga i fem minuter”. Om du är mer specifik när du planerar är det lättare att hålla dig själv ansvarig.
4. För att bilda en vana bör du utforma en plan
När du vill bilda en ny vana måste du hålla i åtanke att din hjärna kommer att hitta på ursäkter för att kunna återgå till sitt tidigare beteende. Ursäkter som till exempel: “Det spelar ingen roll om jag inte gör det idag”, “Jag ska göra det senare” och “Jag känner mig för lat idag”, är mycket vanliga. För att undvika detta beteende bör du göra en plan (se punkten ovan) och ha allt redo. På så sätt kan du lättare mota bort ursäkterna från ditt sinne.
Vill du till exempel njuta av fördelarna med meditation kan du förbereda platsen dagen innan och göra i ordning rummet. Om du vill jogga bör du lägga fram dina träningskläder redan kvällen innan. Stäng av telefonen om det behövs, och undvik distraktioner så att du kan fokusera bättre.
Missa inte den här artikeln: Fem mindfulnessövningar mot ångest
5. Ställ in larm på din telefon
Använd din mobiltelefon som ett verktyg genom att sätta larm under dagens gång. Dessa larm bör innehålla en specifik uppgift. Om larmet ringer klockan 6 på morgonen bör det följas åt av ett meddelande att det är dags att ta sig ut på en joggingtur. Du kan också lämna anteckningar på strategiska platser i ditt hem, som till exempel spegeln eller kylskåpet för att påminna om de uppgifter du måste göra.
6. Om du skriver ner dina framgångar så är det lättare att bilda en vana
När du har din plan på plats och håller på att lära dig en ny vana, kommer du inse hur bra det känns och hur mycket du har åstadkommit. Om du skriver ner dina känslor kan du referera till dem vid en senare tid. Detta kommer att hålla din motivation på en hög nivå.
För att kunna förändra en gammal vana, eller helt enkelt förvärva en ny, måste man börja med att ändra en del begränsande uppfattningar. En del människor är sina egna hinder genom att de tänker och säger saker som “det är så här jag är”. Denna tro är mycket restriktiv och kan hindra dig från att uppnå stora mål. Om du tänker i sådana banor bör du troligen förändra en del grundläggande uppfattningar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Suhail Velazquez Cortes. (2009). Hábitos y estilos de vida saludable. Programa Institucional Actividades de Educación Para Una Vida Saludables.
- Vidal, G. (1988). Promoción de la salud. Acta Psiquiatrica y Psicologica de America Latina. https://doi.org/10.1016/b978-84-458-2404-7.00001-5
- Arlinghaus, K. R., & Johnston, C. A. (2018). The Importance of Creating Habits and Routine. American Journal of Lifestyle Medicine, 13(2), 142–144. https://doi.org/10.1177/1559827618818044
- David T. Neal, Wendy Wood, and Jeffrey M. Quinn. 2006. Habits—A Repeat Performance. CURRENT DIRECTIONS IN PSYCHOLOGICAL SCIENCE. http://web.archive.org/web/20110526144503/http:/dornsife.usc.edu/wendywood/research/documents/Neal.Wood.Quinn.2006.pdf
- Eppinger Ben, Walter Maik, Heekeren Hauke, Li Shu-Chen. 2013.
Of goals and habits: age-related and individual differences in goal-directed decision-making.
Frontiers in Neuroscience. https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fnins.2013.00253