Appen Noom: fördelar, nackdelar och rekommenderad mat

Har du hört talas om Noom? Det är en relativt ny diet och metod för att upprätthålla en hälsosam livsstil som hjälper dig att gå ner i vikt. Upptäck hur du kan tillämpa den effektivt i den här artikeln!
Appen Noom: fördelar, nackdelar och rekommenderad mat
Maria Patricia Pinero Corredor

Skriven och verifierad av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Senaste uppdateringen: 03 november, 2022

Nuförtiden har tekniska framsteg gjort oss beroende av mobiltelefoner för nästan allt, även för vår hälsa. De senaste åren har appar relaterade till att komma i form och att leva en hälsosammare livsstil vuxit enormt! Appen Noom är en viktminskningsapp med mer än 45 miljoner användare. Ta reda på mer om hur det fungerar här nedanför.

Vad är det som gör Noom till en så omtalad metod för viktminskning? Till skillnad från andra program och appar ger den dig inte bara en allmän kostplan och strikt spårning av inmundigade kalorier. Den innehåller nämligen även en psykologisk komponent som hjälper till att förändra hur du tänker på och närmar dig viktminskning.

Appen Noom är en hjälp för en hälsosammare kosthållning, för ökad regelbunden motion, för stresshantering och för bättre sömnhygien. Kort sagt: livsstilsförändringar.

Vad är Noom?

Noom är ett digitalt viktminskningsprogram. Det är en personlig app som hjälper dig att utveckla en hälsosammare livsstil. Företaget grundades 2008, men lanserades som en app 2016. Detta innebär att du kan ladda ner den på din mobiltelefon eller surfplatta.

Följare får varje vecka utmaningar angående kost, målsättning, att utveckla hälsosamma vanor och stresshantering. Hela processen genomförs av ett virtuellt team av specialister certifierade av samma företag.

Appen Noom tillhandahåller verktyg för att spåra framsteg inom programmet genom att registrera måltider, träning och förändringar i kroppsvikt. De övervakar också blodsocker och blodtryck.

Viktminskningsplanen är baserad på kognitiv beteendeterapi. Men även om vissa specialister menar att det är svårt att upprätthålla denna typ av kostplanering över tid, så påstår andra precis motsatsen.

Tidskriften Scientific Reports visar att 78 % av användarna av appen Noom upplevde viktminskning under 9 månader, och att 23 % gick ner mer än 10 % av sin ursprungliga vikt. Att själv ta ansvar för sitt beteende var avgörande för framgång.

Kostnadsmässigt ligger en prenumerationen på omkring 1 500 kr för 6 månader, eller 250 kr per månad. Användare kan investera i personliga måltidsplaner eller träningsscheman till en kostnad av 1 200 kr vardera.

En person på sin telefon
Appen föreslår livsstilsförändringar för att främja viktminskning.

Hur fungerar appen Noom?

Användare fyller i en undersökning som skapar deras profil; detta inkluderar ålder, längd, aktuell vikt och mål. Dessutom behöver man svara på några frågor angående dagliga vanor och hälsorisker.

Med all denna information kör appen en algoritm som beräknar de kalorier som personen bör få i sig per dag och den tid det tar för dem att nå sitt mål. För säkerhets skull är det minsta dagliga kaloribehovet satt till 1 200 kalorier för kvinnor och 1 400 för män.

Programmet bygger även upp beteenden för en ökad självkontroll med överinseende av experter. Detta innebär en daglig registrering och vägning.

Den sista delen av undersökningen handlar om aktivitet, kost och kognitiv beteendeterapi. Användare kan även välja andra områden att arbeta med, som sömn, stress och matsmältning.

Efter att ha fyllt i undersökningen skapar användaren ett konto hos Noom och väljer en prenumerationsplan. De första 14 dagarna är gratis och sedan börjar prenumerationen för att löpa i 6 månader.

Appen Noom: tillämpning

Appen Noom klassificerar livsmedel i rött, grönt och gult. Röda produkter innehåller många kalorier och bör ätas mindre ofta. Programmet märker dock inte livsmedel som bra eller dåliga.

När användare anger måltiderna i matloggarna analyserar programmet data och bryter ner produkterna efter deras färg. Noom balanserar de tre typerna i rätt mängd för användarens mål.

Genomförande

Under de första månaderna innehåller kosten ett kaloriunderskott för att främja viktminskning. Sedan kommer underhållsfasen. För att få vägledning har användaren tillgång till certifierade specialister och en gruppchatt.

Vilken mat kan en person äta som en del av Noom?

Noom utesluter ingen mat. Även de som är märkta med rött kan ätas med måtta!

Låt oss ta en titt på de olika färgmärkningarna:

 • Grön etikett: inkluderar grönsaker som morötter, broccoli, spenat och sötpotatis. Frukter som apelsiner, äpplen, bananer, tomater, vissa mejeriprodukter med låg fetthalt och fullkorn ingår också i gruppen.
 • Gul etikett: dessa bör konsumeras i kontrollerad mängd. Gruppen innehåller magert protein från kyckling, kalkonbröst, lax, mejeriprodukter med låg fetthalt, ägg och hälsosamma fetter som till exempel från avokado och oliver. Här ingår även baljväxter och de flesta typer av spannmål.
 • Röd etikett: denna grupp är inte helt förbjuden, men personen bör konsumera produkter inom den väldigt sällan. Den inkluderar charkprodukter, jordnötssmör, matfett, socker och mat med hög fetthalt (som pizza och potatischips).
Snabbmat på ett bord
Produkter med hög fetthalt elimineras inte, appen tillåter dock endast en mycket liten konsumtion.

Fördelar och nackdelar med appen Noom

Appen Noom kanske inte ger den bästa kostplaneringen för alla, men den har en rad fördelar som andra applikationer och program saknar:

 • Certifierade hälsospecialister: Innan de börjar arbeta i programmet utbildas hälsospecialister i kognitiv beteendeterapi under fyra veckor.
 • Fokus på att äta en naturlig kost: Med Noom ligger fokus på att äta mer mat som ger kostfiber och en hög mängd vitaminer och mineraler.
 • Psykologisk aspekt: ​​Genom kognitiv beteendeterapi kan man identifiera känslor kring mat.
 • Långsiktigt: Grunden för programmet är förändringen av vanor för att gå ner i vikt på lång sikt.

Å andra sidan har Noom några nackdelar som användarna bör känna till:

 • Kostnad: Priset ligger högre än vad många människor kan vilja spendera på ett program av detta slag.
 • Ingen interaktion ansikte mot ansikte: Man kan endast kontakta den personliga kostrådgivaren via chatt.
 • Problematisk färgmärkning: För vissa människor kan registreringen av mat som ska färgmärkas resultera i tidsbrist.

Inte ett verktyg för alla

Sammanfattningsvis är den bästa kosten en som upprätthåller balans, harmoni, variation, kvantitet och kvalitet på måltiderna. Dessutom bör personen anpassa sin kost till sin speciella livsstil.

Beslutet bör vara baserat på näringsbehov, budget och mål. Om du anser att Noom tillhandahåller dessa verktyg, då är det bara att prova!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Pacanowski CR, Bertz FC, Levitsky DA. Daily Self-Weighing to Control Body Weight in Adults: A Critical Review of the Literature. Sage Open. 2014 Oct-Dec;4(4):1-16.
 • Thomas SL, Hyde J, Karunaratne A, Kausman R, Komesaroff PA. “They all work…when you stick to them”: a qualitative investigation of dieting, weight loss, and physical exercise, in obese individuals. Nutr J. 2008 Nov 24;7:34.
 • Chin SO, Keum C, Woo J, Park J, Choi HJ, Woo JT, Rhee SY. Successful weight reduction and maintenance by using a smartphone application in those with overweight and obesity. Sci Rep. 2016 Nov 7;6:34563.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.