Hälsoimplikationerna med en glutenfri kost

Trots att det har blivit alltmer populärt med en glutenfri kost så bör man inte välja det om man inte är allergisk mot gluten.
Hälsoimplikationerna med en glutenfri kost
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vissa tror att en glutenfri kost kommer med en rad olika hälsofördelar, men dessa förväntningar stämmer inte alltid. Detta har lett till en debatt huruvida glutenfri kost verkligen är så bra som den utmålas.

En glutenfri kost hos personer som inte lider av celiaki

Kvinna som inte äter bröd.

Nuförtiden har glutenfria koster blivit populära eftersom man tror att de kan leda till viktminskning. Detta stämmer inte helt och hållet.

Gluten är inte ett viktigt protein, men det rekommenderas inte att man utesluter det från kosten om det inte är så att man lider av celiaki.

Först och främst bör vi ta upp att vissa personer kan vara allergiska mot gluten. Detta tillstånd bör såklart utredas av en specialist.

Om du diagnostiseras med glutenintolerant så är det viktigt att du helt undviker gluten i kosten. En glutenfri kost är också viktig för personer som lider av IBS och immunförsvarssjukdomar.

Det är dessutom bra för personer som lider av hormonella och även neurologiska sjukdomar.

Men det är viktigt att påpeka att endast personer som är glutenallergiker börja följa en glutenfri kost. Andra personer rekommenderas inte att helt utesluta detta ämne.

Det viktigaste är att man följer en balanserad kost som innehåller både växter och kött, samt att man får i sig fullkorn och mjölkprodukter.

Om du inte är glutenallergiker så bör du inte följa en diet utan gluten.

Celiaki

Ingen gluten i maten.

Celiaki är en permanent intolerans som man inte vet orsaken till. Detta tillstånd orsakar ofta kronisk inflammation i slemhinnan i tunntarmen. Personer som har fått denna diagnos bör följa en glutenfri kost.

Symptomen visar sig ofta som matsmältningsproblem, som exempelvis gaser, uppsvälldhet, magsmärtor, diarré och förstoppning. Det kan dessutom förekomma hudproblem, utmattning och sömnproblem.

Ett av de främsta kännetecknen hos personer med celiaki är att det är svårt för dem att gå upp i vikt. Anledningen till detta är att tunntarmen inte kan ta upp näringsämnen från veteprodukter.

Detta innebär att de inte heller kan ta upp kalorier från denna typ av livsmedel. Om man undviker glutenprodukter när det inte är nödvändigt så kan man dock tappa kontroll över sin vikt.

Glutenkänslighet då man inte har celiaki

Detta tillstånd drabbar 1-6% av befolkningen. Läkarna rekommenderar därför att personer som är glutenkänsliga undviker gluten i sin kost.

IBS är ofta relaterat till denna här typen av glutenkänslighet, och det drabbar runt 15% av befolkningen. Detta problem visar sig som magsmärtor, diarré och väderspänningar. En glutenfri kost kan hjälpa till att minska symptomen.

Vissa personer är å andra sidan allergiska mot vissa typer av veteprotein. Barn drabbas ofta av en klassisk allergi som i många fall försvinner under barndomen.

Denna typ av allergier kan ha väldigt varierande symptom – allt från klåda till problem med tarmarna.

Eftersom det är så svårt att ställa en diagnos gällande dessa tillstånd så kan man endast behandla dem genom att ta bort vete och dess derivat.

Oavsett vilket så är det viktigt att man är medveten om att en glutenfri kost bara är lämplig för personer med celiaki, glutenkänslighet eller allergi. Annars bör man inte undvika gluten i kosten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Niewinski, M. M. (2008). Advances in Celiac Disease and Gluten-Free Diet. Journal of the American Dietetic Association.
  • Saturni, L., Ferretti, G., & Bacchetti, T. (2010). The gluten-free diet: Safety and nutritional quality. Nutrients.
  • Caio, G., Volta, U., Tovoli, F., & De Giorgio, R. (2014). Effect of gluten free diet on immune response to gliadin in patients with non-celiac gluten sensitivity. BMC Gastroenterology.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.