Fyra livsmedel som försvårar viktnedgång

Många av de matvaror som vi anser är nyttiga kan faktiskt försämra våra ansträngningar att gå ner i vikt. Att veta vilka de är är viktigt för att kunna välja bort dem från din kost. Vi berättar om fyra livsmedel som försvårar viktnedgång.
Fyra livsmedel som försvårar viktnedgång
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Hur nyttig är din kost? Hur mycket hjälper din kost dig att uppnå ditt mål att gå ner i vikt? Idag ska vi berätta om fyra typer av livsmedel som försvårar viktnedgång.

Du äter förmodligen åtminstone några av följande sakerna dagligen utan att inse att de kommer i vägen för att gå ner i vikt och således försvårar viktnedgång. Därför måste du vara medveten om dessa livsmedel.

I motsats till vad de flesta tror är det inte bara kvantiteten, utan även kvaliteten som är viktig att ta hänsyn till. Upptäck de fyra livsmedel du bör undvika om du försöker gå ner i vikt, eftersom de försvårar viktnedgång.

1. Fruktjuicer i stora mängder

Frukt försvårar viktnedgång

Dricker du ofta fruktjuice istället för läsk eftersom du tycker att det är nyttigare?

Tyvärr bidrar färskpressad juice till viktökning. Det är sant att färska frukter är nyttiga, men de mängder som krävs för att fylla ett glas är stora och innehåller mer än det dagliga intaget av socker som rekommenderas av dietister.

Att dricka förpackad juice skiljer sig inte nämnvärt från att dricka en läsk (de flesta innehåller bara frukt på de vackra bilderna på sina paket).

En studie med 49,106 kvinnor i klimakteriet visade att regelbunden konsumtion av 100% naturlig juice ökade viktökning.

För att genomföra undersökningen togs hänsyn till data avseende BMI, ålder, livsstil och förändringar i kost.

Anledningen till denna viktökning är att juice ger mycket mer socker än fiber, särskilt eftersom de flesta slänger resterna av frukten som blivit pressad.

För att ändra på detta ska du minska mängden naturlig juice du konsumerar. Inkludera dessutom fruktköttet när du gör det. Men för det mesta, om du vill ha frukt, ät dem hela (ja, fröna och skalet också om det är möjligt).

Om du vill ha en söt dryck, lägg till 100% naturlig fruktjuice till vanligt vatten (eller vanligt kolsyrat vatten om du vill ha bubblor). Tillsätt inte mer än 1/3 juice per del vatten. Skippa även extra sötningsmedel i andra former.

På så sätt kommer du kunna minska mängden socker från frukt.

2. Rött kött och korv

Kött är livsmedel som försämrar viktnedgång

Rött kött och korv är livsmedel som försvårar viktnedgång. Det må vara sant att de är rika källor till järn och protein, me de innehåller även mättade fetter. Dessa fetter kan orsaka flera problem när de konsumeras i stora mängder.

För det mesta ökar mättade fetter dåliga kolesterolnivåer, och därigenom främjar de uppkomsten av hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom samlas dessa fetter snabbt i vissa delar av kroppen, såsom kring magen och benen.

Om du inte kan leva utan dessa livsmedel, försök åtminstone att inte äta dem friterade. Välj istället att steka eller grilla dem. Oavsett din matlagningsmetod, lägg inte till mer fett.

3. Bearbetade spannmål

Bearbetade spannmål är livsmedel som försvårar viktnedgång. TV-reklamer har lärt oss att konsumera dessa varje morgon, och berättar för oss att de är mycket nyttiga. Men i verkligheten är de ett hinder för vårt välbefinnande, speciellt när man försöker gå ner i vikt.

Bearbetade spannmål innehållande stora mängder raffinerat socker eller giftiga artificiella sötningsmedel och fetter. Vi kommer inte ens att gå in på resten av ingredienserna de innehåller.

Om du gillar spannmål är det bäst att välja naturliga sådana, som havre, quinoa och vetekli. Du kan lägga till färsk frukt, nötter och 100% honung.

Men oavsett hur hälsosamma dina ingredienser är, var alltid uppmärksam på hur mycket du konsumerar. Att äta med måtta är viktigt, även ett överskott av vatten skulle kunna döda dig!

För övrigt är bovete en utmärkt källa till fiber för personer med celiaki, eller glutenintolerans.

4. Light-produkter är livsmedel som försvårar viktnedgång

Light-produkter

Ironiskt nog och i motsats till vad du kanske tror är light-produkter bland de sämsta typen av livsmedel som finns. Det är vanligt att hitta en uppsjö av häftiga varumärken som erbjuder lätta eller light-versioner av sina produkter.

I allmänhet väljer vi dem för att de är lätta och nyttiga, eller hur? Det står så på burken!

De flesta “lätta” produkter är dock ofta fulla av  natrium, fett och andra giftiga, artificiella sötningsmedel för att kompensera för frånvaron av smak på grund av ingrediensen de har minskat ned på.

Helst bör du konsumera hela, oförpackade livsmedel i rätt mängder. Om du har några frågor, kontakta en nutritionist för att hjälpa dig att välja vilka typer av livsmedel du borde äta mer av och i vilka mängder.

En annan fördel med att skippa de “lätta” light-produkterna är att du kan spara pengar, eftersom dessa tenderar att vara dyrare på grund av deras mer sofistikerade bearbetning och marknadsföring.

Begränsa din förbrukning livsmedel som försvårar viktnedgång

Nu när du vet vilken mat som är fet, begränsa dess konsumtion. Som du kan se finns det några alternativ som låter dig undvika dessa. Gör det för din hälsas skull.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Loureiro BA., Sakomura NK., Vasconcellos RS., Sembenelli G., et al., Insoluble fibres, satiety and food intake in cats fed kibble diets. J Anim Physiol Anim Nutr, 2017. 101 (5): 824-834.
  • Auerbach BJ., Littman AJ., Krieger J., Young BA., et al., Association of 100 % fruit juice consumption and 3 year weight change among postmenopausal women in the in the women’s health initiative. Preventive Medicine, 2018.
  • Yokum S., Stice E., Weight gain is associated with changes in nerual response to palatable food tastes varying in sugar and fat and palatable food images: a repeated measures fMRI study. Am J Clin Nutr, 2019. 110 (6): 1275-1286.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.