Amaxofobi: carför är vissa rädda för att köra bil?

Att köra bil kan vara tillfredsställande eller en helt naturlig sak för många. Men det finns vissa människor som inte tycker om det och som till och med är rädda för att köra.
Amaxofobi: carför är vissa rädda för att köra bil?

Senaste uppdateringen: 29 september, 2020

Amaxofobi är rädslan vissa människor upplever när de sitter bakom ratten i en bil. Vissa är rädda för att köra bil i speciella situationer eller under vissa förhållanden. Det upplevs vanligen som en förlamande rädsla som hindrar personen från att använda fordonet.

Varför är vissa rädda för att köra bil?

Rädslan för att köra bil är olika för olika människor. I vissa fall beror det på att man är rädd för att orsaka en olycka eller att man ska använda växlarna på fel sätt. I andra fall beror problemet på var någonstans man kör (motorväg, småvägar, flerfiliga vägar).

Det finns också de som är rädda för att köra på natten eller i höga hastigheter. Amaxofobi kan uttrycka sig på tre olika sätt:

Kognitivt

Den kognitiva dimensionen avser tankar om olyckor, att förlora kontrollen, rädsla för att dö eller att orsaka andra människors död.

Emotionellt och fysiologiskt

Människor som är rädda för att köra bil kan uppleva ångest, muskelspänningar, osäkerhet, illamående och överdriven svettning. De kan även uppleva suddig syn, hög puls, diarré eller skakningar i händer och ben.

Körning

De som är rädda för att köra bil kan uppleva en förlamande känsla

Personer med amaxofobi undviker att köra eller så ser de till att köra endast under speciella omständigheter. Till exempel endast tillsammans med sällskap, på vissa vägar, i låga hastigheter, endast dagtid, bara på tomma vägar och så vidare.

Graden av rädsla som föraren upplever kan variera beroende på vilka begränsningar eller svårigheter som orsakas av fobin, och hur pass obekväm personen känner sig.

Vissa kan inte ens sätta sig i förarsätet. Andra föredrar helt enkelt att låta någon annan köra, att gå eller ta en taxi. Det finns också de som föredrar att ta dubbelt så lång tid för att komma fram till slutdestinationen genom att ta en lugnare väg.

Denna rädsla kan vara ett störningsmoment i vardagen. Man kanske är tvungen att tacka nej till jobb som kräver körning, lägger mycket pengar på kollektivtrafik, vägrar att hjälpa någon i en nödsituation eller kan inte ens njuta av att köra iväg på en helgflykt.

Amaxofobi underminerar självkänslan eftersom det leder till att man känner sig underlägsen, frustrerad och inkompetent.

Det är oftast förare med liten körerfarenhet (mindre än 2 år) som är rädda för att köra bil, men i vissa fall kan också erfarna förare uppleva rädsla. Det är också vanligt bland kvinnor i 30-årsåldern.

Några av de främsta orsakerna till denna rädsla är följande:

  • Att drabbas av en olycka (eller att orsaka en).
  • Rädsla att man inte kör bra eller kan kontrollera fordonet tillräckligt bra.
  • Oro eller stress som kommer från andra problem än körning (som till exempel arbete och familjeproblem).

Kan du övervinna rädslan för att köra bil?

Kan du, oavsett anledning, inte köra ditt eller någon annans fordon? Gör bara tanken på att sätta dig i en bil dig skräckslagen? Då kommer här några tips som kan hjälpa dig:

1. Skapa en avkopplande atmosfär

Försök skapa en avslappnad atmosfär i bilen

Vissa vänner eller familjemedlemmar kan göra dig mer nervös om de sitter med dig i bilen. Du kan be dem att sitta i baksätet eller bara be dem att inte följa med. Ha på dig bekväma, sköna kläder som inte klämmer eller smiter åt kroppen. Sätt på lite avkopplande musik och häng upp en god bildoft i backspegeln.

2. Öva bukandning

När du känner att du inte har kontroll över en situation och du känner en panikattack på gång är det första du bör göra att utföra bukandning. Andas in genom näsan och djupare in i lungorna. Din mage bör expandera så mycket som möjligt. Andas sedan långsamt ut medan du känner kroppen slappna av. Upprepa flera gånger.

3. Positiva affirmationer

Positiva affirmationer gör att du känner dig mer självsäker

Alla de fraser och ord som gör att du stärker ditt självförtroende och självkänsla är bra att ta till för de som är rädda att köra bil. Till exempel kan du säga följande med hög röst:

  • Jag kör försiktigt och jag håller mig inom hastighetsgränsen.
  • Jag vet att jag är en alert och förberedd förare.
  • Jag håller mig i rätt körfält.
  • Jag har planerat den här körningen, jag vet vart jag är på väg och jag är beredd.

4. Möt dina rädslor

Det bästa sättet att jobba med och få bort rädslan för att köra bil är att köra. Börja lätt, vid tider när trafiken är lugn, på lugna vägar och i väldigt låg hastighet. Så fort du börjar få mer självförtroende bakom ratten kommer rädslan att försvinna.

Exponeringsterapi är ett av de mest effektiva sätten att övervinna rädslor. Om du inte gör någonting aktivt för att övervinna din rädsla kommer den att bli större och okontrollerbar.

5. Ta små steg

De som är rädda för att köra bil begränsar sin vardag

De som är rädda för att köra bil är begränsade att kunna ta sig till ställen på egen hand, eller till att bara köra vissa tider på dygnet, eller är beroende av andra människor som kan köra dem. Därför är det bäst att man tar det steg för steg, och gör sig redo. Börja med att hålla bilnycklarna i några minuter, sitt sedan i bilen en stund med motorn avstängd.

Kör sedan gatan ner och runt kvarteret. Kör fram till huvudgatan som har trafikljus och använd det högra, långsamma körfältet på motorvägen fram till första avfarten. Byt sedan till det snabbare körfältet. Och så vidare. Ett steg i taget.

6. Be om hjälp

Det finns många människor i din omgivning som kan ge dig det stöd du behöver för din rädsla. Du kan be dem att komma med dig på dina första utflykter, eller bara lyssna på dina rädslor och ge dig stöd och råd.

Ibland handlar det bara om att man behöver prata om problemet och känslorna man får av att köra bil, och det kan räcka för att få dig att börja komma en bit på vägen mot att övervinna rädslan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.