Alkohol under graviditeten kan förändra formen på bebisens hjärna
Att dricka alkohol under graviditeten är ett definitivt nej för bland annat kvinnor. Vi har länge känt till att detta är en medicinsk rekommendation, och nu visar ett nytt fynd också på effekten som alkoholhaltiga drycker kan ha på foster.
Forskningen som ännu inte är publicerad presenterades vid American Society of Radiologys årsmöte. Forskningen, som har letts av Gregor Kasprian, visar att fostrets hjärna modifieras med små mängder alkohol som intas av mamman. Denna effekt är uppenbar redan i mitten av graviditeten och kan få långsiktiga konsekvenser.
Enligt denna forskare är det inte bara de biologiska konnotationerna av denna upptäckt som vi måste beakta. Vi måste också ta hänsyn till verkligheten när det gäller tillgången och tillgängligheten av droger i vissa länder.
Att dricka alkohol under graviditeten är inte ovanligt. Enligt författarna till studien dricker upp till nästan 10 % av alla mammor alkohol under graviditeten.
Vad handlade den nya studien om alkohol under graviditeten om?
Dr. Kasprian gav på årsmötet detaljer om den metod de använt för att utföra forskningen på fostren. De använde magnetisk resonanstomografi, eftersom denna metod inte använder skadlig strålning.
Studiegruppen bestod av 24 foster i mellan 22 och 36 veckors graviditet. Deras mödrar hade en historia av viss alkoholkonsumtion under graviditeten.
Som jämförelse gjordes även MR-undersökningar på 52 andra foster vars mammor inte hade druckit någon alkohol. I gruppen mammor som drack alkohol var den genomsnittliga konsumtionen mindre än en drink per vecka.
Efter att man utfört MR-skanningarna var följande de mest anmärkningsvärda resultaten:
- De alkoholexponerade fostren hade en lägre mognadspoäng jämfört med den andra gruppen. Det vill säga deras hjärnutveckling i livmodern var långsammare.
- Foster som exponerats för alkohol visade förändringar i hjärnans struktur.
Vilka förändringar i hjärnan har foster som utsätts för alkohol?
Enligt rapporten från Dr. Kasprian och hans team visade MRI-skanningarna märkbara förändringar i hjärnans högra temporallob och andra delar av det temporala området. Denna region är förknippad med socialt beteende, audiovisuell integration och språkutveckling.
Från tidigare forskning vet vi att temporalloben spelar en viktig roll vid bearbetning av visuell och auditiv information. Detta gör att vi kan uppskatta musik, dialog med andra och även reglera känslor.
Även om det är svårt att fastställa omfattningen av dessa hjärnmodifieringar på foster i vuxen ålder, finns det faktorer som gör att vi kan misstänka att påverkan kan sträcka sig bortom barndomen. Vissa vetenskapliga studier har redan rapporterat ett samband mellan mammor med alkoholmissbruk och barn som visar beteendeproblem i tonåren och vuxen ålder.
Andra forskningsrön
MR-undersökningen visade också en ökning av storleken på hjärnans corpus callosum och en minskning av den periventrikulära zonen. Corpus callosum är en struktur som förbinder båda hjärnhemisfärerna, medan den periventrikulära zonen är regionen runt ventriklarna (dessa är utrymmen med cerebrospinalvätska).
Inblandning av corpus callosum kan resultera i ett brett spektrum av symtom. Eftersom det är området som förbinder de två hemisfärerna kan problem uppstå i så skilda aspekter som numerisk databehandling och personlighet.
Å andra sidan är det periventrikulära området ett område där neuroner föds. Experter menar att varje minskning av dess storlek är ett tecken på minskad produktion av celler för hjärnan. Detta skulle delvis förklara varför foster till alkoholiserade mödrar utvecklas långsammare.
Det verkar som att alkoholexponering under graviditet placerar fostrets hjärna på en förändrad utvecklingsväg som skiljer sig från den normala vägen.
-Dr. Kasprian-
Hur mycket alkohol är skadligt under graviditeten?
Den strikta rekommendationen är att inte dricka alkohol alls under graviditeten. Många läkare är överens om det faktum att det inte finns någon säker dos av ämnet för gravida kvinnor.
Men viss forskning tycks motsäga detta och postulerar att små mängder inte räcker för att orsaka förändringar hos fostret. Dessa uttalanden, även om de valideras av vetenskaplig forskning och publikationer, är inte desto mindre kontroversiella.
Enligt Elizabeth Armstrong finns det inga avgörande bevis för att tillfällig alkoholkonsumtion leder till fetalt alkoholsyndrom. Hon insisterar till och med på att strikta rekommendationer för kvinnor bara genererar rädsla och ångest, utan att ha en gynnsam effekt.
En vetenskaplig studie från 2012 pekar också i samma riktning. Enligt dess författare visade barn till mammor som konsumerade små mängder alkohol inte kognitiva brister, åtminstone upp till 5 års ålder.
Trots detta är råden från det amerikanska Centers for Disease Control and Prevention råd orubbliga. Det finns inget lägsta säkert belopp, menar de. Den statliga institutionen betonar att mammor inte ska dricka alkohol under graviditeten.
Det brittiska National Health Service (NHS) rekommenderar också avstående från dricka alkohol under graviditeten. Enligt deras experter finns det ingen säker mängd i det här fallet och den bästa inställningen är att inte dricka något alls, eftersom det inte finns tillräckligt med bevis för att utesluta fosterskador.
Vad ska jag göra om jag är gravid?
Om du är gravid och frågar din läkare om att dricka alkohol, kommer denna sannolikt att säga åt dig att låta bli. Det är det mest vetenskapligt stödda rådet, trots eventuella avvikelser som kan finnas enligt vissa isolerade studier.
Bara möjligheten att du kan skada hjärnan hos barnet som växer inuti dig borde vara tillräckligt avskräckande. Om det inte finns någon tydligt etablerad säker mängd, så är det bästa rådet alltid att helt eliminera det från ditt liv helt, åtminstone under din graviditet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Armstrong EM. Making Sense of Advice About Drinking During Pregnancy: Does Evidence Even Matter? J Perinat Educ. 2017;26(2):65-69. doi: 10.1891/1058-1243.26.2.65. PMID: 30723369; PMCID: PMC6353268.
- Restrepo, Francisco Javier Lopera. “Funciones ejecutivas: aspectos clínicos.” Revista Neuropsicología, Neuropsiquiatría y Neurociencias 8.1 (2008): 59-76.
- Schoeps, Anja, et al. “Prenatal alcohol consumption and infant and child behavior: Evidence from the Growing Up in New Zealand Cohort.” Early human development 123 (2018): 22-29.
- Skogerbø, Å., et al. “The effects of low to moderate alcohol consumption and binge drinking in early pregnancy on executive function in 5‐year‐old children.” BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology 119.10 (2012): 1201-1210.