8 vanliga misstag när du hoppar hopprep
Hopprep är en snabb, effektiv och billig träning där du bara behöver en typ av utrustning. Vilken miljö som helst är lämplig för att göra denna övning, stärka din koordination och tona dina axlar, ben och framför allt ditt hjärta. Men det är lätt att göra några av dessa vanliga misstag när du hoppar hopprep om du går för fort fram utan att känna till tekniken. Den kan verka väldigt enkel, och det är detta som kan göra att vissa misstag uppstår.
Hur som helst, det väsentliga är att du känner till detaljerna eftersom de hjälper dig att undvika dessa misstag. Först och främst bör du veta att du måste ha rätt längd på ditt rep. Detta är ett viktigt element att ta hänsyn till, eftersom du måste anpassa dess längd till din längd: ju längre du är, desto längre ska repet vara.
Dessutom bör du känna till vilka typer av rep som finns för träning. Vart och ett har nämligen sina egna egenskaper anpassade till ett särskilt behov. Därefter kommer du att kunna gå djupare in på detta ämne så att du kan identifiera de vanligaste misstag som många gör när de hoppar hopprep och hur de kan påverka träningen.
8 vanliga misstag när man hoppar hopprep
I det här fallet använder vi termen “misstag” för att hänvisa till en handling eller rörelse som du inte utför korrekt. Därför, även om det är lätt att hoppa rep, kräver det att du utför hopptekniken mycket väl och därmed undviker misstag som vi ska ta upp se nedan:
1. Vanliga misstag vid när du hoppar hopprep: Att hoppa för högt
Det bästa sättet att träna ditt motstånd och höja din hastighet är att dina fötter är bara några centimeter från marken. Det är inte nödvändigt att hoppa så högt som möjligt när du hoppar rep. Det är viktigt att du gör det bekvämt och anpassar dina hopp efter din kropps egenskaper.
2. Att hoppa med en ojämn rytm
Målet är att hoppa i det exakta ögonblicket samtidigt som du etablerar en rytm som du kan hålla för de svängar du gör med händerna och för hoppen. Du kan identifiera detta vanliga fel om till exempel dina fötter regelbundet rör vid repet när du hoppar. Det betyder att dina fötter och armar inte rör sig samtidigt. När du behärskar rörelsen kan du gradvis öka din hastighet.
3. Vanliga misstag när man hoppar hopprep: Dålig hållning och grepp
Kanske böjer du ryggen och huvudet för att låta repet passera? Denna rörelser bör du undvika och korrigera. Du måste behålla en upprätt hållning för att minska risken för ryggskador. Det är också viktigt för att underlätta korrekt andning och för att du ska kunna utföra fler hopp utan att stanna.
4. Du väljer fel längd
För att välja rätt längd på repet, ställ dig med en fot på mitten av repet och lyft upp ändarna åt sidan upp mot dina axlar. Detta är det perfekta måttet – upp till dina armhålor. Ändan på repet bör inte vara högre eller lägre än din axel.
Kom ihåg att inte alla hopprep har samma mått och därför bör du anpassa dem efter din kropp. Ett för långt rep kan trassla till sig för varje varv. Och om repet är för kort kan du få det i huvudet vid varje varv, och till och med orsaka en olycka.
5. Vanliga misstag när du hoppar hopprep: Att hålla armarna för långt isär
Nyckeln är att hålla armbågarna mot kroppen och koncentrera dina rörelser på handlederna. Du måste hålla armarna nära kroppen; annars börjar du förkorta längden på ditt rep och det blir svårare för dig att utföra hoppen.
Vi tror att du också kan vilja att läsa den här artikeln: Roliga aktiviteter för att motverka barnfetma
6. Att hålla fel grepp om repändarna
Repet har handtag i varje ände så att du kan hålla i det ordentligt. Men det är vanligt att man håller i dem från ändan och inte i handen, vilket gör att man inte får den nödvändiga kraften. Detta kan göra att dina handleder blir överansträngda. Se till att hålla runt ändarna med alla fingrar för att få bästa grepp.
7. Att titta ner i marken
Om du tittar ner när du hoppar försöker se alla dina rörelser, kommer du sannolikt att försumma din hoppteknik eftersom du är för uppmärksam på varje detalj. Detta kan leda till många olika typer av misstag.
Det är bäst att du alltid riktar blicken framåt. Du behöver inte titta på dina händer, armar, fötter eller ens repet med ögonen; detta lägger till onödiga element till din koncentration.
8. Vanliga misstag när man hoppar hopprep: Att vara stel när du hoppar
Rutinen bör utföras så smidigt som möjligt. Efter att du lärt dig huvudmönstret för rörelsen är det säkraste att du börjar utföra det med flytande rörelser och dämpa fallet från dina höfter.
Om du håller din kropp stel när du hoppar och motstår att hoppa naturligt, antingen på grund av bristande träning eller rädsla för att misslyckas, kommer detta inte att förfina din teknik. Se därför till att undvika detta.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Dansterapi för barn med autism: fördelar och tips
Slutliga rekommendationer för att undvika vanliga misstag och använda rätt teknik
Tänk på att rörelsen som gör att repet roterar börjar från handlederna. Håll dina armbågar böjda nära sidorna av din kropp när du hoppar. Det är heller inte dina underarmar och axlar som genererar denna rörelse; de kompletterar bara huvuduppgiften för dina handleder.
Du bör dessutom inte landa på marken med fotsulorna, utan bara på den främre delen av fötterna. Detta för att skydda dina knän från skador. Ditt mål bör vara att hålla knäna böjda och undvika stelhet och därigenom alla typer av skador.
Slutligen råder vi dig att hålla en bra hållning när du tränar med hopprep. På så sätt kan du undvika många av de vanligaste misstagen när du hoppar hopprep.
När övningen börjar kännas tröttsam finns risken att du börjar luta dig framåt. Att luta sig är en normal reaktion, men det är viktigt att du försöker hålla ryggen rak. Föreställ dig att du för varje hopp trycker i golvet med fötterna medan ditt huvud skjuter upp mot taket som om ett snöre drog i det; detta är den bästa axiella förlängningen och hjälper dig att hoppa rep korrekt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Canales, S. (2017). Influencia del salto de cuerda en la coordinación, velocidad, agilidad y resistencia cardiorrespiratoria. Instituto Politécnico de Leiria. https://iconline.ipleiria.pt/handle/10400.8/3012
- McDonnell, J., Zwetsloot, K. A., Houmard, J., & DeVita, P. (2019). Skipping has lower knee joint contact forces and higher metabolic cost compared to running. Gait & Posture, 70, 414–419. https://doi.org/10.1016/j.gaitpost.2019.03.028