Vad orsakar smärta i händer och handleder?

Vad orsakar smärta i händer och handleder?

Senaste uppdateringen: 09 mars, 2019

Smärta i händer och handleder är mycket vanligt, särskilt bland kvinnor. Dina händer och handleder kan somna på natten eller så upplever du svullnad, domningar eller svaghet, som även resulterar i att du inte kan använda dem i vissa fall.

Vi kommer att förklara de orsaker som normalt ligger bakom detta problem och möjliga lösningar som du bör ha i åtanke.

Din hand är, överraskande nog, en av de mest komplexa delarna av kroppen. Om dess ben, leder eller muskler har ett problem så påverkar det alla de rörelser du gör med den. Här är orsakerna till dessa smärtor.

Smärta i händer och handleder: Varför påverkas kvinnor mer?

Smärta i händer

Smärta i händer och handleder, ledvärk och outhärdliga stickningar på natten är de vanligaste problemen. Allt detta beror på en degenerativ sjukdom som kvinnor är mer sårbara för.

Ditt brosk, dina ben och dina leder slits därför mer än mäns, du har sannolikt en brist på kalcium, och hormonella faktorer kan också orsaka denna smärta när du närmar dig klimakteriet. Det är ärftligt.

Dina händer används hela tiden och när de börjar slitas ut så påverkar det deras funktion eftersom alla delar påverkar varandra i denna komplexa kroppsdel.

Orsaker till smärta i händer och handleder

Artrit i tummen

Artrit

Smärta uppstår ofta när det finns inflammation på grund av artrit i området runt handleden och basen av tummen. Det brukar uppstå när du är runt 40 år.

Ofta kan det bero på ditt jobb, eller för att leden har nötts ut på grund av påfrestning, eller till och med stress. Det är smärtsamt och hindrar dig från att röra dig maximalt.

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnel

Det börjar oftast med oförklarlig smärta eller obehag i handleden. Undan för undan flyttar den sig genom hela handen och upp i armen. Det orsakar stickningar och domningar i fingrarna på natten.

Du kan känna dig svag när du ska plocka upp föremål eller förlora finmotoriken (när du håller eller hanterar små saker).

Karpaltunnelsyndrom är ett vanligt problem bland kvinnor. Ibland kan det bero på att du arbetar under en lång tid vid ett tangentbord eller utför andra upprepade rörelser som innebär att du griper med handen kontinuerligt eller rör mycket på fingrarna.

Normalt har det också en ärftlig aspekt som relateras till slitage.

Ganglion eller senknuta

Ganglion

Små utbuktningar fyllda med vätska syns på lederna i handleder eller fingrar. De är normalt placerade på dina senor och även om de inte är oerhört smärtsamma är de obekväma och orsakar svaghet.

Ursprunget till ett ganglion är inte känt, men det är förknippat med artrit eller små skador på leder och senor. Behandlingen beror på patienten; ibland behövs antiinflammatoriska medel, ibland kan det till och med försvinna på egen hand.

I andra fall krävs det en liten operation för att bli av med vätskan, även om det inte garanterar att det inte kommer tillbaka.

Triggerfinger

Triggerfinger

Detta är mycket vanligt och smärtsamt. Det händer när ett finger låser sig i en böjd position och du inte kan räta ut det. Det beror på en härdning av höljet eller senskidan som omger senan av fingret.

Triggerfinger brukar ofta uppstå hos de som utför repetitiva arbetsuppgifter där handen lider av det.

Eftersom du är mer benägen att drabbas av artrit eller inflammation i dina muskler och senor så är det vanligt att det här problemet uppstår i fingrarna.

Tendinit i handleden

Tendinit

Dess symtom är mycket vanliga och nästan alla har känt av det någon gång: svullnaden ligger någon centimeter under basen av tummen och smärta uppstår när du nyper ihop fingrarna, klämmer eller gör någon annan rörelse.

Tendinit beror ofta på en felaktig rörelse, att man lyfter för mycket med mera. Inflammationen är mycket smärtsam och kan sträcka sig över hela armen.

Kurer

Om smärtan i handen är på grund av ledproblem i samband med artrit är det mycket svåra att lösa. Ibland kan bara kirurgi ge dig de resultat du vill ha. Du kan dock hjälpa dig själv att få funktionalitet och en bättre livskvalitet.

Din läkare bör alltid vara den som diagnostiserar dig och ger dig instruktioner att följa. Vi kan bara erbjuda enkla åtgärder för din kost så att du kan använda dem för att lindra smärta och svullnad.

Linolja

Detta är ett naturläkemedel som bidrar till att minska inflammation. Enligt experter kan intag av en matsked linolja varje morgon i en månad bland annat minska inflammation.

Vitamin B6

Detta är viktigt för dina leder, ben och senor. Det förhindrar inflammation och lindrar många symtom på smärta i händer och handleder.

Du kan äta banan, bladgrönsaker och kycklingbröst. Du kan också hitta vitamin B6 i tablettform på apotek och i hälsokostbutiker. Ta 2 mg per dag.

Omega-3

Omega 3-fettsyror finns rikligt i flera fisksorter. På grund av den kraftfulla antiinflammatoriska förmågan de har är de viktiga för naturlig behandling av artros. De lindrar också ledvärk.

Körsbär

Många studier har hittat bevis för att konsumtion av körsbär minskar smärta relaterad till artros, och det främjar rörlighet (om du äter dem i två månader).

Du rekommenderas äta tio körsbär om dagen. Om du inte kan få tag på dem eller om de är för dyra kan du köpa dem i tablettform.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.