Vad orsakar smärta i händer och handleder?

Smärta i händer och handleder är mycket vanligt, särskilt bland kvinnor. Dina händer och handleder kan somna på natten eller så upplever du svullnad, domningar eller svaghet, som även resulterar i att du inte kan använda dem i vissa fall. Vi kommer att förklara de orsaker som normalt ligger bakom detta problem och möjliga lösningar som du bör ha i åtanke.

Din hand är, överraskande nog, en av de mest komplexa delarna av kroppen. Om någon av dess ben, leder eller muskler har ett problem påverkar det alla de rörelser du gör med dem. Här är orsakerna till dessa smärtor.

Smärta i händer och handleder: Varför påverkas kvinnor mer?

karpaltunnel

Det börjar oftast med oförklarlig smärta eller obehag i handleden. Undan för undan flyttar den sig genom hela handen upp i ganglion

Små utbuktningar fyllda med vätska syns på lederna i handleder eller fingrar. De är normalt placerade på dina senor och även om de inte är oerhört smärtsamma är de obekväma och orsakar svaghet.

Ursprunget till ett ganglion är inte känt, men det är förknippat med artros eller små skador på leder och senor. Behandlingen beror på patienten; ibland behövs antiinflammatoriska medel, ibland kan det till och med försvinna på egen hand. I andra fall krävs det en liten operation för att bli av med vätskan, även om det inte garanterar att det inte kommer tillbaka.

Triggerfinger

Triggerfinger

Detta är mycket vanligt och smärtsamt. Det händer när ett finger låser sig i en böjd position och du inte kan räta ut det. Det beror på en härdning av höljet eller senskidan som omger senan av fingret. Triggerfinger brukar ofta uppstå hos de som utför manuella jobb och repetitiva arbetsuppgifter där handen lider av det.

Eftersom du är mer benägen att drabbas av artrit eller inflammation i dina muskler och senor är det vanligt att det här problemet uppstår i fingrarna.

Tendinit i handleden

Tendinit

Dess symtom är mycket vanliga och nästan alla har känt av det någon gång: svullnaden ligger någon centimeter under basen av tummen och smärta uppstår när du nyper ihop fingrarna, klämmer eller gör någon annan rörelse. Tendinit beror ofta på en felaktig rörelse, att man lyfter för mycket, mm. Inflammationen är mycket smärtsam och kan sträcka sig över hela armen.

Instruktioner och kurer

Om smärtan i handen är på grund av gemensamma problem i samband med artrit är de mycket svåra att lösa. Ibland kan bara kirurgi ge dig de resultat du vill ha. Du kan dock hjälpa dig själv att få funktionalitet och en bättre livskvalitet.

Din läkare bör alltid vara den som diagnostiserar dig och ger dig instruktioner att följa. Vi kan bara erbjuda enkla åtgärder för din kost så att du kan använda dem för att lindra smärta och svullnad.

Linolja

Detta är ett naturläkemedel som bidrar till att minska inflammation. Enligt experter kan intag av en matsked linolja varje morgon i en månad bland annat att minska inflammation.

Vitamin B6

Detta är viktigt för dina leder, ben och senor. Det förhindrar inflammation och lindrar många symtom på smärta i händer och handleder. Du kan äta banan, bladgrönsaker och kycklingbröst. Du kan också hitta vitamin B6 i tablettform på apotek och i hälsokostbutiker. Ta 2 mg per dag.

Omega-3

Omega 3-fettsyror finns rikligt i en de flesta fisksorter. På grund av den kraftfulla antiinflammatoriska förmågan de har är de viktiga för naturlig behandling av artros. De lindrar också ledvärk.

Körsbär

Många studier har hittat bevis för att äta körsbär minskar smärta relaterad till artros, och det främjar rörlighet (om du äter dem i två månader). Du rekommenderas äta tio körsbär om dagen. Om du inte kan få tag på dem eller om de är för dyra kan du köpa dem i tablettform.