Hur du lindrar symtomen vid artros

Om du vill lindra smärtan från artros kan du genomföra speciella övningar och ge dig själv massage med eteriska oljor vars fördelaktiga egenskaper hjälper till att lindra smärtan. Du ska även se till att vila.

Artros är en degenerativ ledsjukdom som får brosket att slitas ut. Detta tillstånd kan förhindra dig från att genomföra vissa saker, men endast ett fåtal personer hindras från att delta i dagliga aktiviteter.

Denna sjukdom attackerar främst ledbrosket och får det att börja tappa i massa, och den drabbar nästan alltid händerna, knäna, höfterna och ryggraden. Upptäck naturliga sätt att lindrar symtomen vid artros nedan.

Vem kan drabbas av artros och vad är symtomen?

Tvärtemot vad många tror drabbar artros inte bara de äldre – vem som helst kan utveckla artros, oavsett ålder. Det är däremot sant att det är mer vanligt förekommande hos äldre, och även kvinnor har genetiska anlag som höjer risken för dem.

Ett av de mest fruktade symtomen vid artros är smärta, som i första hand känns av när patienten gör hastiga rörelser som får lederna att dra ihop sig. Denna smärta försvinner ofta när du vilar, men i takt med att artrosen avancerar kan den bli mer intensiv och frekvent.

Patienter som lider av artros kan även tappa förmågan att ta sig runt normalt och tenderar att drabbas av progressiv deformering av drabbade leder.

Hur kan jag förebygga artros och smärta hemma?

Personer med artros måste absolut uppsöka en läkare för att få rätt diagnos och behandlingsplan. Det finns dock även ett fåtal saker du kan göra hemma för att lindra symtomen vid artros. Vi råder dig dock att följa dessa råd under sjukvårdens uppsikt.

Håll en balanserad kroppsvikt

Idealvikt

Övervikt är en av orsakerna till denna sjukdom, och den får även artrosprocessen att gå snabbare. Om du lider av fetma eller är överviktig samtidigt som du lider av denna sjukdom är det vitalt att du påbörjar en diet för att gå ned i vikt. Du behöver inte nödvändigtvis följa en superstrikt diet eller gå hungrig hela tiden – en lågkaloridiet bör vara tillräckligt.

Värme- och kylbehandling

Generellt sett är värme effektivare för att behandla symtom vid artros, men ibland kan kyla verka bättre. För att använda denna typ av behandling tar du fram några varma handdukar och placerar dem på området där du känner smärta.

Denna behandling hjälper dig att lindra smärtan och gör att dina muskler slappnar av. Om den led som drabbats av artros är svullen bör du lägga på handdukar som dränkts i kallt vatten.

Medicinering

Medicin

Medicinering bör endast användas under uppsikt av en läkare, eftersom endast en läkare kan besluta vilken typ av behandling som är bäst för ditt tillstånd. Det finns ett antal olika analgetikum, antiinflammatoriska medel, geler, lotions och läkemedel på marknaden som är ämnade för att förhindra att artros avancerar, samtidigt som de lindrar symtomen.

Undvik dock självmedicinering och tala alltid med en läkare innan du börjar med någon av ovan nämnda behandlingar.

Övningar

Trots att träning kan verka smärtsamt för personer som lider av artros är sanningen att specifika övningar kan vara hjälpsamma i att behandla symtomen. Vi rekommenderar att du vilar drabbade leder, men att sitta stilla hela tiden kan göra att du till slut blir beroende av andra. Därför borde du ägna dig åt lätt träning, som promenader, cykling och simning. Du kan även tala med en expert för att skapa en träningsrutin som tagits fram specifikt för att skydda och stärka dina leder.

Vila

Avslappning

Om du upplever intensiv smärta från artros är det bästa du kan göra att ta en paus i dina aktiviteter och vila. Vi rekommenderar att du alternerar mellan aktiva perioder och viloperioder under dagen.

Skor

Om du lider av rygg-, höft- eller knäartros är det viktigt att du använder skor med tjocka sulor som absorberar stöten som uppstår när foten träffar marken. Undvik att använda högklackat och leta efter plattare skor. Ett annat alternativ är att använda innersulor eller hälstöd av silikon, vilka båda finns tillgängliga i större skobutiker.

Massage

massage

För att lindra smärtan från artros kan vi även rekommendera att du ger dig själv en lätt massage på det drabbade området, men se till att inte använda för stort tryck. Nedan följer några av de produkter du kan använda för din massage:

  • Ingefärsolja
  • Rosmarinolja
  • Eukalyptusolja
  • Arnicaolja
MER FÖR DIG